Mental Sağlık

Hipnoz Nedir?

instagram takipçi hilesi

Hipnoz Nedir?

Hipnoz, (psikoloji bilimine göre) hipnotize edilen bireyin telkine yatkınlık gösterdiği bir tür yapay uyku veya uyku ile uyanıklık arasındaki durum olarak tanımlanabilir.

Hipnoz Biliminin Tarihçesi

1800’lü yıllardan bu yana kullanılan terim, Yunan mitolojisinde “uyku tanrısı” olan ‘Hypnos’un adından esinlenerek kullanılmaya başlanan bir terimdir. İlk olarak İskoç hekim İskoç hekim S. James Braid tarafından kullanılan hipnoz kelimesi ve hipnotizma bilimi, uzun yıllar boyunca sihirbazlıkla-büyücülükle karıştırılan bir yöntem olmuştur.

XıX. Yüzyılın sonlarına kadar mesmerist (insanları, canlıları etkilediğine inanılan gizemli kuvvet, canlısal manyetizma) bir uygulama olduğu düşünülen hipnotizma, bu dönemlerde bilimsel deneyler yoluyla sistemli bir şekilde incelenmiştir. Elde edilen veriler, hipnotizma yönteminin ve hipnoz biliminin, bilim alanında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır.

Hipnoz Nedir, Uygulaması Nasıl Yapılır?

Hipnoz, ruh ve beden ilişkisinin gevşemesi neticesinde ortaya çıkan degajman hali (uyku ile uyanıklık arasındaki durum, bir tür trans hali) olarak tanımlanabilir. Hastanın, bireyin hipnotik uyku olarak isimlendirilen ve ilaç kullanmadan bilincin tamamen kapanmadığı, merkezi sinir sisteminin çok yavaşladığı durum olarak tanımlanan hale geçmesini gerektirir. Bilincin tam olarak kapanmadığı bu durum, algıların ve bilinçdışı olarak isimlendirilen mekanizmanın aktif halde bulunduğu bir durumdur.

Telkinle gerçekleşmesi sağlanan bu durum, kişinin bilinçaltına ulaşılabilen ve algılarının açık olduğu, etrafında olup bitenlerin farkında olduğu bir durumdur. Yani bireyin yaşadığı farklı sorunların temeline inmek ve bilinçaltına direkt olarak erişerek algılarını değiştirmesini, istediği duruma uyum sağlamasını hedefleyen telkinleri vermek mümkündür. Dolayısıyla sancısız doğum ve sancısız diş çekme gibi amaçlarla kullanılabildiği gibi, özellikle psikolojik temelli ve diğer yöntemlerle kolay bir şekilde tedavi edilemeyen problemlerin tedavisini (psikoterapi) sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, obezite ve şişmanlık, yatağı/altını ıslatma sorunlarının ve benzer sorunların tedavisinde büyük faydalar sağlayan bir yöntemdir.

Hipnoz, sihirli bir yöntem olmadığı gibi kişilere isteği dışındaki şeyleri, eylemleri yaptırmaya yarayan bir yöntem de değildir. Hipnoz altındaki kişi telkin almaya açıktır ama yaşam görüşüyle, etik değerleriyle uyuşmayan telkinler verildiğinde bunları reddeder. Yani alkol kullanmayan bir insana hipnoz altında verilen telkin bireyin alkol kullanmasını sağlamaz ya da verilen telkin sayesinde hipnoz altında bulunan kişiyi cinayet işlemeye ikana

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu