EğitimYaşam

Hangi Ülkede Üniversiteye Nasıl Giriliyor?

Hangi Ülkede Üniversiteye Nasıl Giriliyor? 2023 YKS sınavı tamamladı. Artık sırada sonuçların açıklaması ve tercih işlemleri kaldı. Son olarak da kayıt telaşı başlayacak.

Ülkemizde en çok tartışılan konularda bir tanesi de üniversite sınavlarıdır. Bir kesim sınav yapılsın derken başka bir kesim ise sınavları gereksiz olarak görmektedir. Peki diğer ülkelerde sınav sistemi nasıl işliyor?

universite sinavi olmayan ulkeler 3

Hangi Ülkede Üniversiteye Nasıl Giriliyor?

Her ülkenin kendine özgü sistemi var. Bu sistemleri sizlere aşağıda açıklamaya çalıştık.

Sınav Sonucu İle Yerleşme

  • İspanya: İspanya’da Selectividad isimli bir sistem var. Bu sistemdeki puanın %60’ı lisede lisede aldığı notların %40’ı baz alınarak hesaplanıyor. Daha sonra üniversiteler puanlar açıklıyor ve öğrenci başvuruyor.
  • Çin: Sınav ile geçiş var. Öğrenciler fen, matematik ve sözel puanlar baz alınarak üniversitelere kabul ediliyor.
  • Rusya: Fırsat eşitliği ve rüşveti önlemek için 1999 yılından beri sınav yapılıyor. Üniversiteler ya merkezi sınav ile öğrenci alıyor ya da kendi sınavını yapıyor.
  • Japonya: Merkezi sınava göre öğrenci alımı yapılıyor. Daha sonra her üniversite kendi sınavını yapıyor. İki sınavın ortalaması alınıyor ve bir puan ortaya çıkıyor.
  • İran: “Konkur” ismi verilen bir sınav yapılıyor. Yaklaşık 1,5 milyon öğrenciden sadece 150 Bini üniversitelere girebiliyor. Öğrenci seçiminde oldukça titizler. Gerçekten çalışan ve hakkeden üniversite eğitimi alabiliyor.
  • Şili: “PSU” isimli merkezi sınav ile öğrenciler kabul ediliyor.

Sosyal Yön İle Öğrenci Alma

ABD: Her üniversite kendi şartını belirtiyor. Fakat her öğrenciden sözel ve matematik becerilerinin sınandığı SAAT ve matematik, okuma, bilimsel muhakeme ve İngilizce becerilerinin ölçüldüğü American College Test (ACT) adlı sınavların sonuçları istenmekte. Aynı zamanda lise notları, öğrencinin okul ve sınıf sıralaması, niyet mektubu, sosyal etkinliklere katılma durumu ve öğretmenlerinin tavsiye mektubu da başvuru sırasında isteniyor. Tüm değerlendirme bu dosya üzerinden yürüyor.

universite sinavi olmayan ulkeler 2

Ders Bazında Yerleştirme

İngiltere: İleri düzey ya da eşdeğer lise bitirme sınavı ile en az iki dersten başarılı olmanız gerekmektedir. Öğrencileri aldıkları notlar A,B,C,D ve E olarak harflendiriliyor. Daha sonra bu notlar ile Kolej Yerleştirme Servisi ve Universities and Colleges Admissions Service-Üniversite’ne en fazla 5 üniversite olmak üzere başvuru yapılıyor. Bazı üniversiteler sınav da yapıyor. Daha sonra öğrenciye olumlu ya da olumsuz cevap geliyor. Notlar ile birlikte öğretmen referansı ve niyet mektubu da ön planda. Tıp ve Diş Hekimliği eğitimi için UKCAT (Klinik Yeterlilik Testi) isteniyor.

Olgunluk Sınavı İle Yerleşme

  • Almanya: Liseden mezun olan öğrencilere olgunluk diploması yani Abitur sertifikası verilmekte. Öğrenciler bu belge ile üniversitelere gidiyor.
  • Finlandiya: Liseyi bitiren öğrenciler olgunluk belgeleri ile üniversitelere başvuruyor. Üniversiteler isterse kendi sınavlarını yapabilir.
  • Hollanda: Lise bitirme sertifikası isteniyor. Tıp gibi çok fazla isteğin olduğu bölümlere ağırlıklı değerlendirme sistemi uygulanıyor. 21 yaşından küçük olan adaylar üniversite sınavına giriyor.
  • Avusturalya: Merkezi sınav her eyalette farklı. Bu sınavlar ve not ortalaması bazında bir puan çıkıyor. ENTER RANK adı verilen bir sıralama yapılıyor. Öğrenciler tercih yapıyor ve sıralamaya göre yerleştiriyor.
  • NOT: İsrail ve İsveç hem olgunluk testi hem de yetenek sınavı yapıyor. 

Sınavsız Yerleştirme

  • Kanada: Kanada’da üniversite sınavı yok. Liseden alınan notlar bazında yerleştirme yapılıyor.
  • Norveç: Herhangi bir sınav yok. Öğrenciler not ortalamalarına göre sıralanıyor. En fazla 10 programa tercih yapabilir. Belli dersleri almak, askerlik hizmeti ve bazı faktörler de inceleniyor.

universite sinavi olmayan ulkeler 1

Hangi Ülkede Üniversiteye Nasıl Giriliyor? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu