Sağlıklı Yaşam

Endodontik Tedavisi Nedir, Ne İşe Yarar?

Endodontik tedavisi, genellikle birden fazla seans gerektiren önemli bir endodontik tedavidir. Diş hekimi, genellikle ultrasonik bir ölçekleyici ile yapılan dişe erişerek tedaviye başlayacaktır. Daha sonra travma yoluyla dişe zorlanmış olabilecek enfekte dokuları veya yabancı cisimleri çıkarmak için bir matkap veya yüksek hızda dönen dental el aleti kullanacaklardır. Daha sonra pulpa odası ve çevresindeki dentin temizlenir ve sonraki restoratif prosedürlerin iyi yapışması için yeniden şekillendirilir. Son olarak dolgu aleti adı verilen kauçuk uçlu bir aletle kök kanalına dezenfektan ve ilaç verilir.

Endodontik Tedavi Ne İşe Yarar?

Endodontik tedavi, dişlerin ve/veya çevre dokuların işlevini eski haline getirmek veya değiştirmek için ağrısız bir işlemdir. Enfekte, enfekte, çatlak veya çürük dişlerin çıkarılmasıyla enfeksiyon tedavi edilebilir ve yıllarca çiğnemeye ve yemeye dayanabilecek sağlıklı bir diş yapısına yol açabilir. Tedavi, dişlerin normal anatomik pozisyonunu ve şeklini geri kazanmanın yanı sıra diş travması ve ağız dokusu iltihabı gibi sorunlardan iyi ağız hijyeni sağlar.

Endodontik tedavi süreci tek seferlik bir cerrahi operasyon değil, diş hekiminin düzenli ziyaretlerini gerektiren devam eden bir tedavidir. Bakım aldığınız yere bağlı olarak, bu seçenekten memnunsanız, takip ziyaretinizi evde yapabilirsiniz. İlk yıl, izleme için birkaç ziyaret yapmanız gerekebilir.

Endodontik

Enfeksiyon belirtisi varsa hemen endodontik tedaviye başlanabilir. Tüm tedavi, vakanızın ciddiyetine bağlı olarak yaklaşık bir ila üç ay içinde tamamlanmalıdır. Dişiniz zaten çekilmişse, kanal tedavisine devam etmeden önce diş artıklarından ve enfekte dokulardan temizlenmelidir. Temizlik tamamlandıktan sonra diş hekiminiz, kök kanalına erişimi engelleyebilecek ek enfekte veya çürümüş kökleri veya dokuları çıkararak dişi prosedür için hazırlayacaktır.

Kök kanalının asıl dolgusu genellikle birden fazla seansta yapılır ve diş hekiminiz tarafından tamamlanır. Kök kanalının derinlemesine temizlenmesi, yüksek hızlı dönen veya ultrasonik ekipman kullanılarak enfekte olmuş ve çürümüş dokunun yıkanmasını içerir. Bu prosedür dişinizin etrafındaki diş eti dokusunda şişmeye neden olabilir ve bazı hastalarda ağrı için ilaç gerektirebilir.

Diş hekiminiz temizliği bitirdikten sonra kök kanalını gutta perka adı verilen inert bir malzeme ile dolduracak ve kauçuk benzeri bir çimento ile kapatacaktır. Bir sonraki adım, dişte ne kadar enfeksiyon oluştuğuna bağlı olarak bazen gerekli olan ek bir dolgu macunu eklemek ve dişlerdeki herhangi bir açıklıktan ek bakteri girmemesini sağlamaktır.

Endodontik prosedüre hazırlanmak için diş hekiminiz dişe bir taç da ekleyebilir. Kuron, dişin sağlam yapısını korumak, desteklemek ve muhafaza etmek için yerleştirilen çıkarılabilir bir restorasyondur. Zamanla sağlıklı ve eşit bir ısırık sağlamak için bir taç kullanılabilir.

Endodonti Tedavisi Yaklaşımlarının Tanımı

Ağrı kesici ilaçların yanı sıra bazı hastalar endodontik tedavileri sırasında rahatsızlık hissedebilirler. Bu rahatsızlık genellikle yönetilebilir olsa da, zaman zaman önemli ağrı kesicilerin gerekli olmasına neden olabilir. Diğer hastalar, bir endodontistle randevularını beklerken artan düzeyde kaygı yaşayabilir ve tedavinin kendisi hakkında gergin hissedebilirler. Daha önce çekilmiş bir dişe kanal tedavisi yapıldığı durumlarda, tedavi sonrasında hastalar çene ve diş etlerinde ağrılar yaşayabilirler. Bu rahatsızlık, diş hekiminden tedavi sonrası talimatları beklerken ibuprofen veya diğer ağrı kesiciler alarak hafifletilebilir.

Endodontik tedavi gören çoğu kişi, ilk ziyaretlerinden yaklaşık üç ay sonra bir takip randevusuna sahip olacaktır. Endodontik tedavinin son adımları dişinizi kapatmak ve genel diş hekiminizle bir sonraki randevunuza geçmektir.

Endodontik

Endodontik tedavi, travmatik veya enfekte dişleri tedavi etmenin çok etkili bir yoludur. Özellikle travmatik enfeksiyonlar, her yıl meydana gelen çok sayıda ağız yaralanması ve diş kaybı nedeniyle birçok insanın diş sağlığı için büyük bir sorun olabilir. Endodontik tedavi, diş eti ve çene hattınızda ek sorunlara neden olmamak için endodontistin bu enfekte dişleri çıkarmasına olanak tanır. Bazı durumlarda kanal tedavisi dişinizin yapısının bozulmasını önleyebilir ve çok uzun süre dayanmasını sağlayabilir.

Kanal tedavisinin en önemli özelliği ağrısız, hızlı ve kolay olmasıdır. Kanal tedavisi, hasarlı veya enfekte dişi kurtarmak için yapılan diş prosedürüdür. Bu tür tedavinin amacı, dişin dezenfekte edilmesi ve doldurulmasından önce hastalıklı dokunun tamamının dişin içinden çıkarılması ve dışının temizlenmesidir. Çoğu durumda, bu prosedür diş hekiminizin ofisine yapılan bir ziyarette tamamlanabilir.

Herhangi bir diş enfekte olabilirken, daha önce amalgam dolgu ile tedavi edilmiş dişler, derin kaviteli veya kötü şekilli köklere sahip dişler ve sık travmaya maruz kalan dişler de yüksek risk olarak kabul edilen dişler olarak kabul edilir.

Endodontik

Endodonti Tedavisi Bakımı

Tedavi tamamlanırken dişinize özel bir bakım yapmanız gerekecektir. Bu, yeme alışkanlıkları gibi dişi etkileyebilecek herhangi bir alışkanlığın değiştirilmesini içerir. Evde sert yiyecekler yemekten kaçınmalı ve bunun yerine elma püresi, yoğurt ve dondurma gibi daha yumuşak yiyeceklere odaklanmalısınız.

Kanal tedavisi tek seansta tamamlanabilir, ancak dişinizin henüz tamamen iyileşmediğini unutmamak önemlidir. Çoğu kanal tedavisi vakasında, diş üzerinde herhangi bir başka restorasyon veya diğer diş prosedürü tamamlanmadan önce altı ay ile bir yıl arasında beklemeniz gerekecektir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu