En İyi Sanal Sunucular
Sanal sunucu, bir sunucunun kaynaklara bölünerek çalışmasını sağlayan bir sanallaştırma teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar sunucuyu daha kontrollü bir şekilde kullanabilirler. Klasik bir sunucuda olan tek iletim sistemi yerine sanal sunucuda birden fazla işletim sistemi bulunmaktadır. Bu işletim sistemleri birbirinden bağımsız olarak çalışabilir. Böylelikle daha verimli kullanılan bir yapıya erişilmiş olunur.
Sanal sunucular ile fiziksel sunucular kimi zaman birbiri ile karıştırılmaktadır. Bu sebeple ayrımının iyi kavranması oldukça önemlidir. Özellikle sunucu arayışında olanların kafası karışabilmektedir. Fiziksel sunucular kullanıcılarına yalnızca tek bir platform sunarken, sanal sunucular birden çok sunucunun aynı anda, sorunsuz bir şekilde çalışmasına imkan tanımaktadır. Günümüzde küçük, orta ve büyük pek çok şirketin ihtiyacı olan bu sanal sunucular, birden fazla çalışmanın aynı anda yapılmasına da olanak sağlamaktadır.
Sanal sunucularda fiziksel sunuculara göre donanım kaynaklarının çok daha verimli kullanılması söz konusudur. Örneğin; fiziksel sunucuyu tercih eden bir işletme zaman içerisinde kapasitesini arttırmak isteyebilir. Bu kapasitenin artırılması için işletmenin yeni donanımlara ve BT uzmanlarına ihtiyacı doğar. Fakat sanal sunucu kullanan işletmelerde bu durum tam tersidir. Herhangi bir ek donanım veya uzman gerektirmeden sanal sunucunun kapasitesi arttırılabilir veya düşürülebilir.
Çalışma ve verimlilik ele alındığında sanal sunucuların oldukça yararlı olduğu gözler önüne serilmektedir. Peki konu güvenlik olduğunda sizce hangisi daha iyidir? Bu sorunun yanıtı elbette bulut sunucu özelliğinde gizlidir. Günümüzde siber saldırıdan zararlı virüslere kadar pek çok tehlike bulunmaktadır. Buna ek olarak bireysel hatalar da aslında teknolojinin bir parçasıdır.
Sanal sunucular bu gibi sorunların yaşanmaması için iş sürekliliği ve felaket kurtarma gibi durumlarda kendi stratejilerini kurmuşlardır. Bu strateji ise bulut depolama adı verilen bir tür yedekleme sitemidir. Bu sistem sayesinde doğal afetlerden bireysel hatalara kadar pek çok sorunun önlenmesi amaçlanmakta ve sorun miktarının minimuma indirilmesi hedeflenmektedir. Buna ek olarak şirketler hizmet sağlayıcılardan uzak bile olsalar sanal sunucular sayesinde sorun yaşasa dahi verimin azalmamasını sağlamaktadır. Ayrıca sanal sunucular kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır.
Sanal Sunucular VDS ve VPS Nedir?
VPS açılımı “Virtual Private Server”dır. Türkçe olarak Paylaşımlı Özel Sunucu anlamına gelmektedir. İçerisinde bulunan RAM ve disk kullanımı ortaktır. Diğer sunuculara göre maliyeti daha uygundur.
VDS açılımı “Virtual Dedicated Server’dır. VPS içerisinde bir adet işletim sistemi bulunurken VDS’de işletim sistemi sayısı her kullanıcı için bir adettir. Böylece kullanıcılar ram kısıtlamaları ile karşılaşmazlar.
VPS- VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu farklar şu şekilde maddelendirilebilir;
- Kaynaklar incelendiğinde VDS’de sabitlik var iken VPS’de olmadığı ortaya çıkmaktadır.
- Ücret bakımından kıyaslandığında VDS sunucusu VPS’ye göre daha uygundur.
- Kullanım bakımından incelendiğinde VPS küçük-orta web sitelerin; VDS ise büyük web sitelerin kullanımına daha elverişlidir.
- Sanal sunucularda yaşanacak bir sorunda VDS’de sunucuları birbirini etkilemez. Hangi sunucuda sorun yaşanırsa sorun o sunucuda kalırken verimlilik korunur.
- Sunuculara dıştan gelecek siber saldırı gibi sorunlarda VDS sunucusu daha güvenli bir hizmet sunar. Bunun sebebi saldırı yapılan sunucunun bu güvenlik sorununu diğer VDS sunucularına aktarmamasıdır.
- VPS sunucusu olası bir sorunda, siber saldırıda eğer ana sunucu bir hasar almışsa sunucuların tamamının etkilenmesine neden olur.
Kimler Sanal Sunucu Kullanmalı?
Sanal sunucu kullanım alanı oldukça geniştir. Hemen hemen her işletme ekonomik ve ekstra kurulum, elektrik, bakım gibi çabalar gerektirmemesi sebebiyle tercih edebilir. Küçük,orta ve büyük işletmeler tarafından çok daha fazla tercih edilen sanal sunucular ile radyo yayını yapma, yedekleme, web sitesi barındırma gibi işlemleri yapmak mümkündür. Eğer siz de sanal sunucu sahibi olmak istiyorsanız Natro ürünlerine göz atabilirsiniz.
Sanal sunucu kullanmanın avantajları şu şekildedir:
- Sanal sunucuların maliyeti fiziksel sunuculara göre oldukça düşüktür ve bilgi işlem maliyeti bakımından da kullanıcılarına tasarruf imkanı sağlamaktadır.
- Sanal sunucular büyük oranda yerden tasarruf sağlamaktadır. Büyük şirketlerde kullanılmaya bu sebeple oldukça uygundur.
- Kullanım itibariyle sanal sunucular bağımsız ortamlar sunmaktadır. Böylelikle ayrı tutmak istediğiniz her şey için bir alan bulubilirsiniz.
- Sanal sunucularda kontrol %100 sizdedir. Merkezi yönetimden tüm sunucuyu yönlendirebilir, yönetebilir, değiştirebilirsiniz.
- Sanal sunucuların enerji tüketim miktarı fiziksel sunuculara göre çok daha düşüktür. Bu sebeple sanal sunucular için çevre dostu diyebiliriz.
- Fiziksel sunucuların bakım ve destek gereksinimleri oldukça fazla iken sanal sunucularda çok daha kolay ve azdır.
- Sanal sunucular kullanıcılarına veri güvenliği de sunmaktadır. Olası bir doğal afet sonucu yaşanacak kesintide veriler kolaylıkla kurtarılır.
- Yeni bir sunucu bağlanması gerektiğinde sanal sunucu çok daha hızlı bir şekilde kendine bağlama işlemi gerçekleştirmektedir.
- Fiziksel sunucularında personel giderleri var iken sanal sunucuda böyle bir gider oldukça azdır.
- Sanal sunucular sayesinde çalışma dengesi sağlanır ve sunucu platformları arasında performans artırılabilirken değiştirme imkanı da sunarlar.
Sanal Sunucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sanal sunucu seçmeden önce mutlaka bir fiyat araştırması yapmalısınız. Kendi bütçenizi belirlemelisiniz. Bir sonraki aşama ise alt yapı gücünüzün ne kadar olduğunu öğrenmektir. Altyapı hizmetinizi sorguladıktan sonra ürünü almalısınız. Eğer altyapı gücünüz düşük ise sizin için ilerleyen süreçte sorunlar meydana gelebilir. Sunucunun verimli ve sorunsuz çalışması için mümkün olduğu kadar güçlü bir altyapı şarttır.
İkinci aşamada piyasa araştırması yapmak ve ürünleri incelemek vardır. Ürününüzü mutlaka güvenilir bir yerden almalısınız. İşlemci ve ram performansı yüksek olan bir ürün seçmelisiniz. Bu konularda bilgi sahibi değilseniz firmadan mutlaka size yardımcı olmasını isteyiniz. Herhangi bir sorun oluşmaması ve deneyiminizin verimsizleşmemesi adına ürün kalitesi kadar satıcı firmanın da kalitesinin önemli olduğunu unutmamalısınız. En iyi sanal sunuculara en uygun fiyatlarla sahip olmak için Natro’yu tercih edebilirsiniz.