Emoji Nedir? Emojiler Nasıl Ortaya Çıktı?
Emoji, elektronik mesajlar ve internet sitelerinde kullanılan bir uygulamadır. Bu uygulama, iletileri daha etkileyici hale getirmek için ideografi ve smiley içeren sembollerden oluşur. Emoji’ler, yüz ifadeleri, yaygın nesneler, mekanlar, hava durumu ve hayvanlar gibi çeşitli kategorilerde bulunur.
Artık pek çoğumuz duygularımızı yazı yazmak yerine emojilerle ifade ediyoruz. Mesajlaştığımız kişi komik bir şey söylediğinde “Haaahhaa” yazmak yerine artık (😀) emojisini kullanıyoruz. Bu hem kolay hem de görsellik barındırdığı için daha güzel oluyor.
Emoji Nasıl Ortaya Çıktı?
Emoji kelimesi, İngilizce “emotion” sözcüğünden türetilmiştir. Duyguları ifade etmek için kullanılan sembollerdir. Başlangıçta noktalama işaretleriyle oluşturulmaya başlanan bu şekiller, gülümseme ve üzgün surat ifadeleriyle birlikte kullanılmaya başlandı.
Bu, insanların mesajlarındaki duygusal durumlarını daha iyi ifade etmelerine olanak sağladı. Emoji simgelerinin mucidi ise arayüz tasarımcısı Shigetaka Kurita’dır. 1990’ların sonlarında Kurita tarafından yaratılan emojiler, sosyal medyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve reklam, duyuru ve pazarlama alanlarında ünlülerden markalara kadar sürekli olarak kullanılmaktadır.
Oxford Dictionaries (Oxford Sözlüğü) tarafından 2015 yılında yılın kelimesi olarak ilan edilen kelime “emoji” oldu. Oxford Dictionaries Başkanı Casper Grawthol, bu seçimin yapıldığı 2015 senesinde “21. yüzyılın iletişim ihtiyaçları geleneksel kelimelerle karşılanamıyor ve emoji bu boşluğu dolduruyor.” şeklinde açıklama yapmıştı. Dünya Emoji Günü de 2014 senesinden bu yana her 17 Temmuz günü kutlanmaktadır.
Bu özel gün geleneğini başlatan kişi ise Emojipedia adlı emoji referans sitesinin kurucusu Jeremy Burge’dur. Jeremy Burge kendisini bir emoji tarihçisi olarak tanımlamaktadır. Burge, Apple marka telefonlar olan “iPhone”larda emoji kullanımının başladığı tarih olan 17 Temmuz’u seçerek bu fikri ortaya atmış ve teknoloji dünyası tarafından benimsenmiştir.
Neden Yazı Yerine Emoji?
İnsanların doğadaki diğer canlılar gibi, kolay ve en kısa yolu tercih etme eğilimi vardır. Bir noktadan diğerine gitmek için bilinen en kestirme yolun tercih edilmesi gibi, bir işin ya da görevin de en kolay şekilde tamamlanması istenir. Bu sebeple, endüstri devriminden bu yana markalaşma ile birlikte mal ve hizmet üreten tüm şirketler, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde her zaman potansiyel müşterilerine hayatlarını kolaylaştırma sözü verirler.
Graham Bell tarafından icat edilen telefonun, evrim geçirerek günümüzde çok fonksiyonlu ve akıllı bir cihaz haline gelmesiyle iletişimi kolaylaştırdığı ve zaman tasarrufu sağladığı gibi, emojiler de iletişimde kolaylık ve hız sunmaktadır. Bir duyguyu yazıyla ifade etmek, sanat üretiminin temelini oluşturur.
Roman, hikaye, şiir, deneme gibi türler aracılığıyla gerçekleştirilen sanatsal iletişim, istenen duygusal durumu yazı yoluyla aktarmayı sağlar. Ancak bu, kolay bir görev değildir. Emojiler ise duygusal durumu hızlı bir şekilde iletmeyi sağlayan bir araçtır. İletişim çağında, hızın önemli olduğu günümüzde, emojilerin bu ihtiyaca katkıda bulunması nedeniyle popülerlik kazandığı görülmektedir.
Bu nedenle, emojilerin dünya genelinde neden bu kadar hızla yayıldığı sorusunun cevabı, insanların kolaylık arayışına dayanan eğilimlerimizdedir. Hız ve kolaylık talebi sürekli olarak ilerlemekte olup, değerli üretimleri göz ardı etmemeliyiz. Bununla birlikte, çağa direnenlerin kaybedeceği de unutulmamalıdır. Bu gerçekler ışığında, herkese keyifli emoji deneyimleri diler ve 17 Temmuz Dünya Emoji Günü’nü kutlarız.