Aşağıda birazdan vereceğim tavsiyelerin hiçbiri yapılması zor değil. Elektrik Tasarrufu için tavsiyeleri uyarak, günlük hayatımızın bir parçası haline getirirsek elektrik kullanımında büyük tasarruflar etmiş olacağız. Fatura miktarına bir nebze katkım olması için elimden geldiğince anlaşılır ve en etkili olanlarını sizlere aktarmaya çalışacağım.
Aşağıda “Elektrik Tasarrufu için tavsiyeler” başlığı altında topladıklarımın dışında sizin de önerileriniz olursa, yazımın hemen altından yorum yaparak, katkıda bulanabilirsiniz. Çünkü; “İnsanın en hayırlısı, insana faydalı olandır. H.Ş” sözüyle anlatıldığı gibi başka kişilere, bu önerilere uyarak, tasarruf edecek olan kişilere faydalı olmamız gerekir.
Son olarak önerilere geçmeden, Ocak ayının üçüncü haftası, pek çok ülkede “Enerji Tasarruf Günleri” idi. Birleşmiş Milletler tarafından onanmış bir hafta olmasa da dünyanın en büyük ülkeleri bu etkinliğe kulak verdi. Bunların başında İngiltere ve birçok Avrupa ülkeleri. Amaç halka tasarruf bilincinin güçlendirmesi olarak benimseniyor.
Bu ülkelerde yapılan etkinlikler ise metro ve alışveriş merkezlerinde broşürler dağıtılarak vb gibi etkinliklerle farkındalık yaratıldı. “Check, Switch off, Save” yani “Kontrol et, Düğmeyi kapa, Tasarruf et” anlamında sloganla 3 aylık kampanya başlatıldı.
Bu yazımın da kaynağı olan Para dergisi, bu kampanyayı destekleyen birçok kuruluşun internet sitelerinde bulunan elektrik tasarruf önerileri derlemiş olmasıyla, sitemizde de bulunmasını istediğim güzel bir derleme.
İşte Elektrik Tasarrufu İçin 7 Etkili Tavsiye!
1. Günlük davranışlarımızın kontrolü.
Enerji tüketimi için tasarruf, evde başlıyor. Kullanmadığımız elektrikli cihazları, aydınlatmaları kapatarak başlayabiliriz. Kış aylarında belki mümkün olmayabilir ama güneşli veya ılık havalarda kurutucu yerine doğal yöntemlerle, açık havada çamaşırlarımızı kurutabiliriz. Bu sayede kurutucuyu kullanmayız.
Ağır bulaşıkları haftada bir bulaşık makinesini kullanarak yıkayabiliriz. Hafif ve hemen kullanmamız gerekenleri ise elimizle daha az suyla yıkayabiliriz. Eğer dışarıya çıkmayacaksanız, saç kurutma makinesi yerine havlu ile saçımızı kurutabiliriz. Kışın ısıtıcıları mümkün olduğunca daha az kullanmaya çalışalım. Yazın da klimaları. Çünkü faturalarımızın 3’te 2’sini ısıtma ve serinleme sistemleri oluşturuyor.
2. Eski ampulleri çöpe atın!
Akkor lamba olarak bildiğimiz geleneksel ampuller, enerjisinin %85’ini ısı olarak israf etmekte. Eğer evinizde bu tip ampuller varsa hemen halojen lambalar, kompakt floresan (CFL) aydınlatmalar ve aslı ışık saçan LED aydınlatmalarda tercih edin. İşte aydınlatmaların tasarruf oranları:
- Halojen lambalar, akkor lambalardan %25 daha tasarruflu.
- Kompakt floresanlar (CFL) aydınlatmalar, akkor lambalara göre %60-65 daha tasarruflu.
- LED lambalar ise akkor lambalara göre %80-85 daha tasarruflu.
Bu yüzden en tasarruflusu olan LED lambalardan tercih etmenizde fayda var. LED lambalar diğerlerine oranla biraz daha pahalı olabilir ancak tasarrufunuzu ve kullanım ömrünün diğerlerine oranla daha uzun olması (ortalama 25 yıl) emin olun bize ucuza geliyor olacak.
3. Hayalet tüketime dikkat edin!
Uykunuz geldi ve televizyonu kumandadan kapadınız. Ama televizyonunuz bekleme moduna kendini alarak, ta ki sizin bir daha “power” tuşuna basmanıza kadar az da olsa enerji tüketiyor olacak. Sadece televizyonunuz değil klimanız, müzik setiniz, DVD oynatıcınız, prize takılı bilgisayarlarınız, uydu alıcınız ve daha bekleme modundaki birçok cihazınız. Eğer kullanmıyorsanız, tamamen kapatmanız, faturalarınızın biraz daha düşük gelmesinde rol oynayacaktır.
Bütün cihazları standby yani bekleme modunda bırakmak, elektrik faturalarımızda yılda 200-250 sterlin Türk lirasıyla, 2,016₺- 2,519₺ civarında (28 ocak 2021 kuruna göre) ek yük oluşturuyor. Buna hayalet tüketim (phantom load) deniliyor.
Biliyor ve yapmıyorsanız, merak etmeyin yalnız değilsiniz. Ben de açıkçası yapmıyorum. Ama bu yazımı yazdıktan sonra daha dikkatli olacağıma eminim. Çünkü benim enerjim, benim pahalı faturam olacak.
4. Buzdolabına özen gösterin.
Buzdolabı evimizin en uzun süre çalışanı. 24 saat aralıklı da olsa çalışan elektronik cihazdır. Her gün çalışan buzdolabımıza yardım etmeliyiz! Uzun süre çalışmasında, daha enerji tüketmesi için yardım etmeliyiz. Rafları naylon torbalarla doldurup, soğuk havanın sirkülasyonunu engellemeyin. Yoksa dolabınız daha fazla çalışmak zorunda kalır.
Buzdolabında tasarruf etmek için gece kapatıp, sabah açma gibi bir hata da yapmayın. Çünkü bu size tasarruf sağlamaz. Aksine istenilen dereceye gelmek için baştan çalışacağından daha fazla enerji tüketimi sağlar.
A+,A++, A+++ sınıflarındaki buzdolabı ve diğer beyaz eşyasına sahip olabilirsiniz. Bu cihazlar elbette bu derecelerle, tasarrufludurlar ama ne de olsa motorunu daha az elektrik ile çalıştıramayız değil mi? Yani kısmi derecede enerji tasarrufu sağlarlar.
5. Çamaşırlarınızı soğuk suda yıkamak!
Evet, çamaşırlarınızı soğuk suda yıkayın. Soğuk su, daha aktiftir. İlla mikropları kırmak için suyun ısısını makimum seviyesine getirmek bir fayda sağlamıyor. Mikroplar ölmez, bununla birlikte çamaşırlarınız çeker, renkleri karışır. Bunun üstüne de makineniz daha fazla enerji tüketmiş olur. Yani özetle sıcak suda yıkamakla israf etmiş olursunuz.
6. Televizyonlar 2-3 saatlik dizilere dayanıyor mu?
Sadece akşamları 2-3 saat dizi izlerken, 1 saat haber derken, gün içinde evdeyseniz daha fazla süre televizyon karşısındayız. Bu yüzden enerji tüketimin ana kaynaklarından biri de televizyonlar. Televizyon seçimini sağlarken, LED’li televizyonlar kullanmaya çalışın. Ayrıca, geceler daha az ışıkla da televizyonu daha net görebilirisiniz. Akıllı televizyonunuz varsa, enerji tasarrufu modunu aktif etmenin zamanı gelmedi mi?
7. Mantolama ve Pencere Camları
Kışın evin ısısını düşüren ilk adres pencere camlarıdır. Pencereleri izole etmek gerekir. Çift katlı cam ya da 3 katlı camlı pencerelerden tercih ederek, ısı kaybını engelleyebiliriz. Çift cam bile ısı kaybını %50 azaltıyor. Camlar arasındaki boşluğa, argon gazıyla doldurulursa, ısı yalıtım oranı daha da yükselir.
Çift cam yazın da işe yarıyor. Güneş ışınlarının %40’ını engeller ve içerinin serin kalmasını sağlar. Bir ustaya evinizin “heat resistance ” yani “sıcaklık direncini ” ölçtürün. “R Value” yani “R değeri” olarak belirlenen rakam, coğrafi bölgenize göre değişiklik sağlayabilir.
Evinizin ısı kaybını engellemek için bir diğer çözüm ise mantolama uygulamasıdır. Evinizin dış duvarlarına mantolama yaparak ısı kaybını engelleyebilirsiniz. Böylelikle evinizde kışın daha az ısıtıcı tasarrufu ve yazın da serinletici tasarrufu sağlarsınız.
Umarım yukarıdaki maddelerle anlattığım elektrik tasarrufu için önerileri yapmaya başlarsınız. Tasarruf etmek, ekonomik gücünüzün iyi olmasında veya kötü olmasında yapılmaz. Her zaman yapılmalı. Çünkü günlük alışkanlarımızdaki, yukarıda bahsettiğim önerileri uyguladığımız takdirde, hayali kurduğunuz bir şeyleri almaya, hedefleriniz varsa bunlara ulaşmada eminim küçük de olsa faydası olacaktır.
Unutmadan, MaksatBilgi’de evde tasarruf etmekle ilgili diğer yazılarımızdan bazılarına göz atabilirsiniz.
- Market Alışverişlerinde Tasarrufu Sağlayan 9 Nüans Nedir?
- Evde Tasarruf Etmenin 8 Yolu Nedir?
- Tasarruf Ederek Para Biriktirmenin 5 Kolay Yolu
- Harcamalarınızı Kontrol Ederek Tasarruf Edin
- Diğer Tasarruf önerileri için maksatbilgi arama sonuçlarına buradan bakın!
Elektrik Tasarrufu İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=uNZWFaL-dVQ