Ekrana Bakma Sendromu Nedir?
Çağın hastalığı olarak bilinen ekrana bakma sendromu özellikle günümüzde küçük yaşta çocuklarda görünen rahatsızlıklar arasındadır. Teknoloji bağımlılığı ile arasında büyük bir bağ bulunan ekrana bakma sendromu son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ile birlikte, yeni bir tehlike olduğu bariz ortada.
Özellikle küçük yaşlarda başlayan sendrom televizyon, tablet, bilgisayar veya telefona bakma sendromu olarak biliniyor. Çağın hastalığı olarak bilinmesinin sebebi teknolojinin gelişmesiyle birlikte, çocukların buna ayak uydurması kolaylaştı. Teknoloji tam anlamıyla gelişmeden önce bilgisayar ekranına bakma hastalığı olarak da biliniyordu.
Küçük çocukları ağlarken susturmak için genelde çizgi film açılıp televizyon ekranlarına veya telefon-tablet ekranlarına çocuklar kilitlendiriliyor. Çocuklar bu ekranlar sayesinde sanal bir dünyaya gidiyorlar.
Gerçeklikten kopuk olan, zaman ve mekanın olmadığı teknolojik dünyaya çocukların erken atılıyor olması ekrana bakma sendromu yaratıyor. Ekran başında geçirilen sürenin uzaması, beyin içinde tabaka incelmesini meydana getiriyor. Bu tabakanın incelmesi beyindeki okuma, öğrenme, duygu, yazma ve sanatsal faaliyetler olumsuz yönde etkiliyor.
Ekrana bakma sendromu yaşayan çocukların genelde beyninde bazı kimyasallar salgılanıyor. Bu zamanla yüksek düzeylere ulaşıp, çocukları mutlu eden maddeyi ele geçiriyor. Fakat anlık olarak mutluluk sağlayan kimyasallar zaman geçtikçe yetersiz gelmeye başlıyor.
Ekran bağımlılığı sendromunda iler ki yaşlarda obezite, kalp hastalıkları, konuşmada ve yazmada güçlük gibi hastalıkların habercisidir.
Ekrana Bakma Sendromunun Çözümü Nedir?
Genelde yemek yesin, ağlamasın veya zaman kazanmak için ebeveynlerin yaptığı bu hata çocuklara iler ki yaşlarda sorun yaratabiliyor.
2-5 yaş aralığında olan çocukların ekran başında en fazla 60 dakika geçirmesi doğru olandır. Bu ekranda çocuk programı, anne ve babanın birlikte olduğu programlar izletilmelidir.
6 yaşında ve 6 yaşından büyük olan çocuklar için ise. Günde 2 saati geçmeyecek şekilde izletilmelidir. Bu 2 saatlik sürede ebeveyn eşliğinde izlenilmelidir. Çizgi film, kaliteli içerik veya anne-babanın bulunduğu programlar olmalıdır.
Daha büyük çocuklarda ise izlediği şeylere muhakkak dikkat edilmelidir. Çocuklar uyku-oyun- fiziksel aktivite gibi durumlardan mahrum kalmamalıdır.
Özellikle bir çok şeyin bilincine varan orta yaş çocuklarda oyun bilinci arttığında ekrana bakma sendromu daha çok artar. Bilgisayarda, tablette veya telefonda oynanan oyunların bağımlı yapma özelliği vardır. Bunun sebebi oyunların sürükleyici olmaları ve çocukları ekrana kitlemesi olarak biliniyor.
Teknolojinin gelişmiş olmasından ne kadar çocuklarımızı uzak tutamasak da sınır koymak ebeveynlerin elindedir. Çocukların sanata yaklaşması, okuma ve yazma becerilerinin gelişmesi için ekrana bakma sendromunun iyileştirilebilmesi gerekiyor.