Easter Egg Nedir? Easter Egg Örnekleri Nelerdir?
Easter Egg, herhangi bir yapımda, bilgisayar yazılımda ya da video oyunlarında karşınıza çıkabilen, geliştiriciler tarafından tasarlanan gizli sürprizler ya da özelliklerdir. Easter Egg’ler yardımı ile bazen yazılımcılar tarafından kullanıcılara kendilerinden bir imza bırakırken, bazen de ürünlerinin ince düşünülerek tasarlamış olduğu felsefesini vurgulamak isteyebilir.
Easter Egg’leri oyunların ya da yazılımların normal fonksiyonları olarak kabul edebilmek mümkün değil. Zira bunlar; oyunlar ve yazılımların içerisine gizlenmiş belli görevler ile, spesifik tuş kombinasyonları ya da gizli bir bölüme ulaşmanız ile karşınıza çıkar.
Easter Egg genellikle kullanıcıların karşılarına bilgisayar (video) oyunlarında çıkıyor. Oyun geliştiricileri, oyuncuların ilgisini çekebilmek için oyuna yerleştirmiş oldukları gizli ve basit Easter Egg’ler yardımı ile oyunun çıkmasının üstünden seneler geçmiş olsa bile ateşi diri tutmayı başarabilmekte.
Easter Egg geleneğinin başını ise Atari şirketi tarafından tasarlanmış Advanture isimli 1978 senesi yapımı video oyun çekmekte.
Easter Egg’ler oyunculara hikaye hakkında bağımsız ipuçları verebilir, normalde oynamayacakları kareler olarak oyuna dahil edilebilmelerini sağlar ya da oyunda yapılmasına izin verilmeyen bir şeyi yapma olanağı sunabilir. Easter Egg’in geliştiricisinin nasıl tasarlamış olduğuna göre bir Easter Egg’in karakteristik özellikler değişiklik gösterebilir.
Easter Egg Örnekleri Nelerdir?
Oyunlar kadar yazılımlar da Easter Egg’den nasibini almışlardır. Dünyaca tanınan birçok ünlü firma yazılımlarını daha ilginç kılmak için sistemlerine Easter Egg’ler eklemiş ve bu Easter Egg’leri bazen kendileri açıklamış bazen de viral dağıtım yöntemleri ile yayılmıştır.
İnternetin bazı popüler Easter Egg örnekleri tanımak isterseniz eğer;
- Google’ın arama kutusuna “Tic Tac Toe” yazıp aradığınız zaman arama sonucu olarak karşınıza bir SOS oyunu çıkar.
- Google’a recursion yani yanısıma sözcüğünü arattığınız zaman “Bunu mu demek istediniz?” Ekranı öneri olarak daima bir yansıma şeklinde olan recursion kelimesi getirecektir.
- Mac yazılıma sahip bir aygıt kullanıyorsanız, Terminal ekranını açtıktan sonra emacs yazıp ESC tuşu ile X tuşuna aynı anda basarak ekranın yılan oyununa dönüşmesini sağlayabilirsiniz.
- Android bir cihazınız var ise telefonunuzda saklanmış olan bir fotoğraf sizi bekliyor. Telefonunuzun ayarlar menüsünden telefon hakkında sekmesine girerek Android sürümü metninin üstüne birkaç kez hızlı bir şekilde dokunduğunuz zaman ekranınıza Android’in içerisine saklanmış olan bir görüntü yansıyacaktır.