Dünyanın En Tuzlu Gölü Nerededir?
Dünyanın En Tuzlu Gölü
Dünyanın en tuzlu gölü bilindiği üzere Lut Gölünde değildir.
Antartika’nın Kuzey Doğusunda yer alan Kuru Vadilerdeki Don Juan göletinde keşfedilmiştir. Bu gölet Don Juan gölü olarak biliniyor olsa da derinliği ortalama 15 cm civarında olduğundan bilinenin aksine bir su birikintisinden çok daha fazla bir şey beklenmemelidir. Suyu o kadar tuzludur ki, hava sıcaklığı -50 dereceye kadar düşse bile yine de donma olayı gerçekleşmez.
Suyun tuzluluk oranı %40 seviyelerindedir. Bu oran deniz suyundakinin 18, Lut Gölü oranının ise yaklaşık olarak iki katı düzeyindedir. Lut gölünün tuzluluk oranı tüm okyanusların sekiz katı olarak belirlenmiştir. Don Juan göleti 1961 yılında tesadüf eseri keşfedilmiştir. Sonrasında gölete, bölgeyi araştırması için Amerikan Donanma helikopter pilotu olan Donald Roe ve John Hickey’nin adları (Don John, İspanyolca “Don Juan”) verilmiştir.
Öyle ki dünya genelindeki en tuhaf su birikintilerinden birisidir. Antartika‘da yer alan kuru vadilerin dünya genelindeki en soğuk yerler olduğunu düşündüğümüzde burada donmamış suya rastlamak bile büyük bir şans. Sonuç itibari ile su ilahi güçler sayesinde buraya gelmedi, burası kar ve yağmur için oldukça rüzgar içeren soğuk bir yer, yani şöyle ki yerin derinliklerinden gelerek yüzeyde yer alan su buharlaştıkça tuzluluk oranı da artmıştır.
Zorlu doğa koşullarına karşın durum araştırmacıları oldukça şaşırttı: Gelişime açık olan mantar, maya ve bakteri topluluğuna ev sahipliği yapmakta olan uzun yeşil-mavi algler vardı. Gerçekleştirilen ilk keşif seferinden bu yana nedeni çok fazla anlaşılamasa da su seviyesi yarıya kadar düşmüş ve göletin içinde canlı sayısı yok denecek kadar azalmıştır. Anca bu durum bile dikkate değerdir, çünkü suyun bileşenlerinde hala oksit gazı nitroz (gülme gazı) bulunmaktadır.
Eski zamanlarda bu tip kimyasalların oluşabilmesi için canlılar tarafından salınması gerektiği düşünülürdü. Ancak günümüzde bunun gölette bulunan tuz ile çevrede yer alan kimi bazalt kayaların arasında oluşan bir reaksiyonun yan ürünü olduğu düşünülmektedir. Don Juan Gölü Şayet Mars’ta sıvı halinde su bulunursa, bu tıpkı Don Juan Göleti’nde oluğu gibi tuzlu ve soğuk birtakım su birikintilerinden oluşacaktır. Yaşamın ortaya çıkışı ile birlikte ihtiyaç olan nitrojen bakımından varsıl kimyasallardan kimilerinin en güç ortamlarda dahi bulunabileceğini artık hepimiz biliyoruz.
Don Juan Gölü
Don Juan Göleti’nin tersine, Lut Gölü’nün bünyesinde yer alan canlıların çeşitliliği hala varsıldır. Bu canlılar balık olmasa da alglerdir. Söz konusu algler ile beslenen Halobacteria adındaki mikropların varlığını desteklemektedir. Archeae grubunda olan bu mikroplar dünyanın en yaşlı canlı şekilleri arasında gösterilmektedir. Archea o kadar eski ki, evrim sürecinde insanlar bakterilere, bakterilerin Archeae’ye olduğundan çok daha yakındır.
Don Juan Göletinin en eski konukları Halobacteria da “ekstremofil” ler, bir dönemler yaşayabilmesinin imkansız olduğuna inanılmış zorlu şartlar altında hayata kalabilecek canlılardır.
Dünyanın En Tuzlu Gölü ile ilgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=WFY-MhWbMPQ