Sağlıklı Yaşam

Demir Eksikliğine İyi Gelen 11 Besin!

instagram takipçi hilesi

Demir eksikliği; gerek ülkemizde gerekse de dünyada, en sık rastlanan kansızlık nedenlerinden biridir. Vücudun sağlıklı kan hücrelerinden yoksun kalıp hemoglobin üretiminde aksaklıklar yaşanmasıyla karakterizedir. Bu da kanda istenilen düzeyde oksijen üretimi olmasını engellemektedir.

Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, sürekli uyuma isteği, baş dönmesi ve gözlerde kararma ile kendini gösteren bu problem, tedavi edilmediği takdirde; kalp hastalıklarından, düşük bağışıklık sistemine, konsantrasyon güçlüğünden, huzursuz bacak sendromuna kadar pek çok hastalığa yol açabilmektedir. Rutin kan sayımı testleri ile tanısı kolayca konabilmektedir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında muhakkak bir hekime başvurulmalıdır.

demir eksikliği

Ancak pek çok hastalığın tedavisinde birincil yaklaşımın beslenme düzeni olduğunu da artık hepimiz biliyoruz. Biz de bu doğrultuda, sizlere; demir eksikliği durumunda neler yenilmeli, hangi besinler tüketilmeli gibi soruların cevabı niteliğinde bir yazı hazırladık. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Besinler Hangileridir?

Doktorunuzun size önerdiği ve reçete ettiği demir takviyelerinin yanı sıra, demirden zengin bir beslenme düzeni sayesinde de bu problemi kökten çözebilirsiniz. Öyleyse tedavinize destek olabilecek bu besin ögelerinin neler olduğuna şöyle bir bakalım..

Deniz Ürünleri

Kandaki iyi kolesterol (HDL) seviyesini koruyan tüm kabuklu deniz ürünleri, aynı zamanda bol miktarda demir içermektedir. Üstelik içerdikleri demirin emilim düzeyi ise oldukça yüksektir. Midye, istiridye, kalamar ve karides gibi yiyecekler bu açıdan özellikle tavsiye ediliyor.

Fasulye

Baklagillerin vazgeçilmezi fasulye bir insanın demir ihtiyacını karşılayabilecek yeterliliktedir. Öyle ki 100 gram kuru fasulyede 4 miligram demir bulunmaktadır. Ayrıca folik asit içeriğiyle hamilelik döneminde de sıklıkla tercih edilen bu yiyecek, kişiye enerji ve zindelik vermektedir.

kurufasulye

Kavun

Lifli yapısıyla bağırsak sağlığına iyi gelen bu tatlı meyve, A ve C vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda demir içermektedir. Kansızlık başta olmak üzere kalp hastalıklarına karşı da etkin koruma sağlamaktadır.

Kivi

Fosfor, demir, kalsiyum, C, A, B1  ve B2 açısından oldukça zengin olan bu tropikal meyve, demir eksikliği olan kişilerin beslenme programında yerini almalıdır. Ayrıca; C vitamini içeren gıdalar vücuttaki demir emilimini kuvvetlendirmektedir.

Ispanak

Ortalama 2,7 mg demir içeren bu muhteşem sebze de yine, demirin yanı sıra, aynı zamanda C vitamini kaynağıdır. Kanserden enfeksiyona kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu olan ıspanak, vücudun demir ihtiyacının %15’ini karşılamaktadır.

Kabak Çekirdeği

Demir, çinko, manganez ve K vitamini bakımından zengin olan bu kuru yemiş çeşidi; aynı zamanda hepimizin sevdiği lezzet dolu bir atıştırmalıktır. Demir ihtiyacımızın ise %14’ünü karşılamakta ve diyabetten depresyona kadar pek çok hastalığa savaş açmaktadır.

Kinoa

Glutensiz bir besin olması nedeniyle çölyak hastalarının rahatça tüketebileceği kinoa, demir ihtiyacımızın %16’sına denk gelmektedir. Demirin yanı sıra; folat, bakır, manganez bakımından da zengin olup, tam bir antioksidandır.

Brokoli

Hem sağlıklı beslenme programlarının hem de diyet listelerinin baş kahramanı brokoli, yüksek oranda demir ihtiva eder. Bir fincan pişmiş brokolinin içeriğinde 1 mg demir bulunur. Ayrıca C vitamini bakımından da oldukça zengin olan bu sebzenin, düzenli olarak tüketilmesi, vücuttaki demir emilimine önemli derecede katkı sağlar. Folat ve K vitamini içeren brokolinin kanserden korunmada da aktif rol oynadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

brokoli

Bitter Çikolata

Kalp krizi ve felç geçirme riskini azalttığı bilinen bitter çikolata, kahvelerin yanındaki ağız tadımız adeta! Yüksek lifli yapısının yanı sıra demir eksikliğine iyi gelecek vitamin ve mineraller bakımından da bir hayli zengin! Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu besini, eğer alerjik durumumuz söz konusu değilse, her gün az miktarlarda da olsa tüketebiliriz.

Susam

Fosfor, E vitamini ve çinko bakımından oldukça zengin bir besin olarak bilinen susam; aynı zamanda tam bir demir deposudur. Salata üzerine serpiştirilerek eklenmesi ve bu halde tüketilmesi en sık önerilen kullanım şeklidir. Demir eksikliği yaşayanların susamı beslenme programlarından eksik etmemeleri önemlidir. Bir yemek kaşığı susam 1,3 mg demir içermektedir.

Yumurta

Sabah kahvaltılarının baş tacı olan yumurta, çeşitli formlarda ve lezzet kalıplarıyla sofralarımızda yerini alıyor. Mineral, vitamin ve protein kaynağı olan bu değerli besin ögesi, aynı zamanda önemli oranda demir içeriğine de sahiptir. Beyin gelişimi ve göz sağlığı için de uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Besinler İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu