Çocuklarda W Oturuşu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda W Oturuşu Nedir?
Çocuklarda w oturuşu, yeni oturmaya başlayan çocuklarda değil daha çok oturmayı tam olarak çözmüş büyük yaştaki çocuklarda da görülebilir. Çocukların dizlerini büküp, kalçalarını iki yana açarak ve bacakları da dışa doğru açarak oturma şeklidir. Aşağıdaki görselde daha detaylı şekilde bakabilirsiniz.
Çocuklar genellikle 1 ve 3 yaş aralığında W oturuşu yapabilirler. Oturmayı tam olarak çözmüş ve çeşitli oturma şekilleri deneyen çocuklarda görülebilir. 1 ve 3 yaş aralığındaki çocuklar bağımsızlıklarını ilan etmeyi çok severler. Bu sebeple farklı oturma şekilleri de denerler.
Çocuklarda W oturuşu, kas yapıları ve eklem yapıları daha esnek olan çocuklarda daha yaygındır. Çocukların W şeklinde oturması onlar için rahattır. Çünkü daha geniş bir destek sağlar. Çocuk oluşan geniş bir destek ile birlikte daha az kullanmış olur. Çocuk bu oturuş ile birlikte fazla enerji harcamamış olur.
Çocuklarda W Oturuşu Neden Zararlıdır?
- Çocuklarda W oturuşu, diz eklemlerine ve kalça kemiklerine büyük yükler bindirebilir. Bu da diz eklemlerinde ve kalça kemiklerinde anormal gelişimlere neden olabilir.
- Çocuklarda W oturuşu, esnek hareketlere izin vermez ve vücudu kitler. Vücut kitlendiği için çocuğun diğer pozisyonlara geçmesi oldukça zordur. Bu sebeple bu pozisyonda uzun süre kalırlar. Çocukların uzun süre W oturuşu yapması, ortopedik sorunlara sebep olur.
- Kalça ve bacak kaslarının kısalmasına sebep olur. Kalça çıkığına neden olur.
- Çocukların W oturuşunu uzun süre yapması, vücudunun düzgün bir şekilde dönmesini engeller. Bu durumda bilişsel beceri ve motor becerilerinin gelişimini engeller.
Çocuklarda W Oturuşu Neden Olur?
Esneklik: Çocuklar 1 ve 3 yaş aralığında vücut yapısı olarak çok esnektir. Eklem ve kasları W oturuşuna oldukça müsaittir. Rahat oldukları için bu şekilde uzun süre oturabilirler.
Kas Gücü: Çocukların kas gücü henüz gelişmemiştir. W oturuşu da, kas kullanımının en az olduğu oturuş şeklidir. Bu sebeple bu pozisyonu tercih edebilirler.
Denge: W oturuşu, geniş bir oturma alanı sağlar. Buda çocuklara denge hissi sağlar. Fakat gövdelerini hareket ettiremedikleri için bazı yerlere uzanma konusunda zorlanabilirler. Vücudunun sağ tarafından bir şey almak için sağ eli, sol tarafından bir şey almak için sol elini kullanır. Bu da koordinasyon anlamında güçsüzlük sağlar.
Çocuklarda W Oturuşu Nasıl Tedavi Edilir?
Aktif Oyunlar: Çocuğun koordinasyonunu ve dengesini geri toparlamak için daha aktif oyun oynanmalıdır. Özellikle ayakta oynanabilecek topa vurma, koşma veya saklambaç gibi oyunlar oynanmalıdır. Aynı zamanda dengeli bir şekilde oturmasını sağlamak için oturarak oynanacak ama sürekli hareket etmesi gereken oyunlarda tercih edilebilir.
Fizyoterapi: Kalıcı hasarlar bırakmamak için fizyoterapiste mutlaka gidilmelidir. Kas güçlendirme egzersizleri sayesinde güçlenememiş kaslar, gücünü geri kazanabilir. Fizyoterapist yardımları ile doğru duruş ve doğru oturma teknikleri bu sorunları çözecektir.
Fizyoterapi desteği alındı ise fizyoterapist dışında mutlaka ebeveynlerde düzenli kontrol etmelidir. Bu oturuş yapıldığında çocuğa hissettirmeden değişiklik yapılması sağlanmalıdır.
Çocuklar W oturuşuna 1 ve 3 yaş aralığında bu şekilde oturabilirler. Bu durum eğer önüne geçilmez ise 10-13 yaşlarına kadar devam eder. 10-13 yaşlarına kadar W oturuşu ile devam eden çocuklaraa genelde cerrahi müdahaleler gerekir.