Çikolatanın minik bir ısırıkta 45 metre yürümek için gerekli olan enerjiyi sağladığını biliyor muydunuz? Peki, ya çikolatanın çeşitleri olduğunu? 7’den 70’e herkes tarafından sevilerek tüketilen hediye söz konusu olduğunda ilk akla gelen çikolatanın detaylarına doğru derin bir yolculuğa çıkmak için yazımızı okumanızı öneririz.
Çikolata Çeşitleri
1. Beyaz Çikolata
Beya çikolata da çikolata türleri arasında bulunur. Beyaz çikolata İsviçreli bir çikolata üreticisi firmanın n kakao yağı artıklarını değerlendirme çabasıyla ortaya çıkmıştır. Beyaz çikolata en az yüzde 20 oranında kakao yağı içerir. Süt tozu veya süt, lesitin ve vanilinden oluşur ve kakao likörü içermez. Bu nedenle rengi fildişi tonlarındadır. Bitter veya sütlü çikolataya göre besin değeri düşüktür.
2. Ruby Çikolata
Çikolata türleri arasında bulunan ruby çikolata, Barry Callebaut şirketi ile Jacobs University iş birliğinde bir AR-GE çalışması ile ortaya çıkmıştır. Pembe renktedir. Renginin sebebi ismini aldığı kakao çekirdeklerinin içerdiği pigmentlerdir. Öyle ki ruby kelimesi yakut anlamına gelmektedir.
3. Dolgulu Çikolata
Çikolata isimleri olarak arattığınızda dolgulu çikolata da karşınıza çıkacaktır. Bu çikolata adından anlaşılacağı üzere yumuşak dolgu malzemesi ile kaplıdır. Dışı sütlü, bitter veya beyaz çikolata ile kaplı olur. İçinde fındıktan karamele, meyve marmelatlarına birçok malzeme kullanılan bu çikolata hassas koşullarda saklanmaktadır.
4. Kuvertür (kaplama) Çikolata
Çikolatanın çeşitleri arasında pek bilinmeyenlerden biri de kaplama çikolatadır. Kakao çekirdeklerinin işlenmesi ile elde edilen bu çikolatanın; sütlü, bitter, meyveli ve kaplamalık çeşitleri vardır. Pastacılıkta kullanılır. Külçe çikolata, kalıp çikolata olarak da bilinen bu çikolatada kakao oranı yüksektir.
5. Pralin Çikolata
Pralin çikolata; bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolataların karışımından oluşan bir çikolatadır. Yapımında kakao yağı değil, fındık yağı kullanılır. Lokma büyüklüğündeki pralin çikolata pastacılıkta çok sık kullanılan bir çikolata türüdür. 18 dereceden sonra erimesi nedeniyle buzdolabında saklanır. En az %25 oranında bitter çikolata içeren pralin çikolatanın raf ömrü 1 yıldır.
6. Sarışın Çikolata
Sarışın çikolata, Fransız menşeilidir. Fransız çikolata üreticisi Frédéric Bau tarafından tesadüfi olarak üretilmiştir. Beyaz çikolatanın yüksek sıcaklıkta eritilmesinden elde edilir. Türkiye’de pek tanınmayan bu çikolata “Dulcey” adı ile lüks alışveriş merkezleri ve çikolata satışı yapan mağazalarda satılmaktadır. Tadının hafif tereyağlı bisküvi ve süt reçeli ile benzerlik gösterdiği bilinmektedir.
7. Konfiseri Çikolata
Kaplamalık blok çikolata olarak da satılan konfiseri çikolata, kakao tozu ve bitkisel yağların karıştırılmasıyla elde edilir. Yağ oranı yüksek olduğundan çabuk donar. Konfiseri çikolata, pasta ve kekleri süslemede kullanılır. Daha çok profesyonel kullanımlar için tercih edilen bir çikolatadır.