Çalışkan Karıncalar…
Karınca çalışkanlığıyla bilinen bir böcek türüdür.100 milyon yıldır var olan karıncaların dünya üzerinde 35 bin türü bulunmaktadır.Kutup bölgeleri ve buzul alanları hariç her bölgede yaşarlar.Daha çok sıcak ve tropik alanları seven karıncalar bu bölgelerde daha çok bulunurlar.
Toplum halinde yaşayan karıncaların kendi aralarında iş bölümü bulunmaktadır.Bir karınca yuvasında binlerce karınca bulunmaktadır.Her karıncanın görevi farklıdır.Kimi yuvayı korumakla kimi besin toplamada kimisi yavrulara bakmakla görevlidir.Dişi karıncalar,erkek karıncalar,kraliçe karınca ve işçiler olmak üzere kendi içinde 4 türe sahiptir.
Kraliçe karıncanın ömrü 10-15 yıl,işçilerin 5-10 yıl,erkeklerin 5-6 aydır.Kraliçe karıncaların görevi sadece yumurta yapmakla görevlidirler.Yuvanın anası kraliçe arılardır.Erkek karıncaların tek görevi ise kraliçe arıların yumurta yapmasını sağlamaktır.Yuvanın tüm işini işçi arılar yapmaktadır.Eğer kraliçe arılar çiftleşmeden yumurta üretirse yumurtadan sadece erkek karınca çıkar ve buda yuvanın sonunu getirir.
Karınca yuvalarında asker karıncalar bulunur.Bu karıncaların çene kısmında bir çıkıntı vardır.Bu karıncalar yuvalarını korumak için savaşma yeteneğine sahiptir.Aynı yuvadaki karıncalar birbiriyle kesinlikle savaşmazlar.Aynı yuvadan iki karıncanın dövüştüğü görülürse bu karıncalar arasında güreşme hareketleridir.İki karıncada zarar görmez.
Karıncaların vücut yapısı diğer böcekler gibi baş,göğüs ve gövdeden oluşur.İki adet duyargaları vardır bunlar koklama ve dokunma görevinde kullanılır.Karıncaların beyni tüm böceklerden daha büyüktür.250 bin beyin hücresi bulunmaktadır.En büyük karıncanın boyu 2,50 cm’dir. Karıncaların gözleri 3 gözün birleşiminden oluşur.En fazla 3 cm uzaklığı görebilirler.3 adet de ayakları vardır.Ayaklarının ince ve sivri yapısı sayesinde hızlı koşabilirler.Karıncaların iki adet de midesi bulunur.Bunlardan biri kendi yedikleri besin için diğer mide ise topladıkları besinler için ayrılmıştır.
Şimdi biraz da karıncaların ilginç özelliklerinden bahsedelim:
-Karıncalar İnsanlardan önce tarımı kullanan canlılardır.Yuvalarında beslenmek için mantar yetiştirebilirler.Keskin çeneleriyle yapraklardaki besinleri toplayarak mantarları yetiştirmede kullanırlar.
-Bir karınca kendi ağırlığından 50 kat fazla ağırlık taşıyabilir.
-Karıncalar koloniler halinde yaşarlar.Koniler aralarında savaşlar olabilir.Yavru karıncalar başka koloniden alınarak beslenmede kullabilir.
-Karıncalar besin arayışına çıktıklarında belli noktalara moleküller bırakırlar.Bulduğu besini yuvaya taşımak için diğer işçi karıncalara haber verir ve o moleküller sayesinde besini kaybetmeden taşıyabilirler.
-Yetişkin karıncalar katı besinlerin sadece suyunu emerek beslenir.Katı yiyecekleri yiyemezler.
-Kraliçe karıncalar kanatlara sahiptir.Yeni bir koloni kurmak için yuvadan ayrılan kraliçe karıncanın kanatları düşer.
-İşçi karıncalar başka yuvalardan yumurta çalarak çıkan yavru karıncaları işçi karınca olarak kullanırlar.