Bursa Rehberi : Bursa’da Ne Yenir, Nereye Gidilir ?
Bursa ili hakkında bulmak istediğiniz her şey bu yazımızda. Nerede ne yenir ? , nereye gidilir ?, Bursalı ünlüler kim ? gibi soruların cevabını mı merak ediyorsunuz. O zaman başlayalım…
Bursa Hakkında
Bursa, Marmara bölgesinde güneyinde bulunan ve Türkiye’nin 4. büyük ilidir. 2015 yılı ile birlikte nüfusu 2.842.547 olmuştur. 2016 yılında Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya genelinde 28. sırada, Türkiye de ise 1. sırada yer almıştır. Yalova, Bilecik, Kocaeli, Kütahya ve Balıkesir illeri ile komşudur. İl topraklarının yaklaşık %35’ini dağlar, %17’sini de ovalar oluşturmaktadır.
Doğal güzelliğiyle teknoloji ve sanayinin uyumunu başarmış dünya şehirlerinden birisi olan Bursa, geçmişte İpekyolu üzerinde yer alan şehir ve sahip olduğu bu stratejik konumu ile beraber her zaman ülkenin önemli bir ticaret kenti olmuştur. Aynı zamanda Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin mimari özelliklerini günümüze taşıyan bir uygarlıklar ve tarih kentidir. Marmara Bölgesi’ne İstanbul’dan sonra ticari potansiyel açısından bölgenin en büyük ilidir. Ağırlıklı olarak tekstil, konfeksiyon makine cihaz v.b. ticareti gelişmiştir.
Bursa sanayi istatistiklerine göre Türkiye’nin en büyük sanayi kenti ve aynı zamanda otomotiv üretim merkezidir. CNN International tarafından Türkiye’nin Detroit’i yakıştırması yapılmıştır. Şehirde; Fiat, Tofaş, Peugeot, Renault ,Karsan Otomotiv, binek otomobil ve ticari araçlar ile Cobra Güleryüz otobüs fabrikaları bulunmaktadır.
Şehrin takımı Bursaspor, 1963 yılında Akınspor, Acar İdman Yurdu, Demirçelikspor, İstiklalspor ve Pınarspor takımları birleşerek kurulmuştur. Kulüp renklerini Uludağ’daki karların beyazından ve Bursa ovalarının yeşilinden almaktadır. 2009-2010 yılında Süper Lig’de şampiyon olarak uzun zaman sonra Anadolu’dan şampiyon çıkan 5. takım olmuştur.
Bursanın Neleri Meşhurdur ?
Kestane Şekeri
Kemalpaşa Tatlısı
İnegöl Köfte
Pideli Köfte
Mihaliç Peyniri
Cevizli Lokum
Cantık
Tahinli Pide
Gemlik Zeytin
Bursada Nereye Gidilir ? / Neler Yapılır ?
Teleferik‘e kesinlikle binmelisiniz. İsterseniz kayak bölgesine gidip kayak yapabilir, isterseniz piknik havasında bir gün geçirebilirsiniz.
Uludağ‘a özellikle kış dönemlerinde gidilip kayak yapılmalı, festivallere katılmalısınız. Ama gitmeden önce sıkı giyinmek gerek 🙂
Mudanya‘ya gidip bir deniz havası alınmadan kesinlikle Bursa’dan ayrılmamalısınız.
Trilye‘ye gidip zeytin bahçelerini, çam ormanlarını ve eski evlerin içinde kaybolup aynı zamanda deniz havasını ciğerlerinize çekip rahatlamaya bakın.
Cumalıkızık köyünde köy kahvaltısı yapıp, Kınalı Kar dizisinin çekildiği evi görebilirsiniz.
Arap Şükrü Sokağı‘nda bir gece eğlencesine katılabilirsiniz. (Dikkat : Alkollüdür)
Karacabey Longoz Ormanları, Susurluk Irmağının oluşturduğu bir longoz ormanıdır.
Gölyazı, Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir köydür. Manzarası, güzelliği ile görenleri şaşırtan bu şirin köyden bir çok insanın aslında haberi yok. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Uluabat (Apolyont) Gölü… Gölün içinde kalmış ağaçlar, gökyüzünü kaplayan çeşit çeşit yüzlerce kuş, her sokakta yuva kurmuş leylekler, gölden çıkan tazecik balıklar…
İznik Gölü Türkiye’nin 5. büyük gölüdür. İznik özellikle çinisi ve İznik zeytini ile meşhur bir ilçesidir.
Ulucami‘de kesinlikle bir sabah namazı kılmalısınız. Ortadaki şadırvandaki su sesi sizi huzura erdirecektir.
Emirsultan Cami ve Türbesi ziyaret edilmesi gereken tarihi mekanlardan bir tanesidir. Caminin dış kısmında manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Yeşil Cami ve Türbesi şehrin en önemli yapılarından bir tanesidir. Şehrin sembollerinden birisi olan türbenin içi ve dışında İznik çinileri kullanılmıştır.
Orhangazi ve Osmangazi Türbeleri.. Bursa kuşatmasının devam ettiği dönemlerde Osmangazi’nin oğlu Orhan Gazi şehideki kubbeli yapıyı göstererek “Oğul; ben öldüğüm vakit beni Bursa’da şol gümüşlü kubbenin altına koyasın” demiştir. Günümüzde Tophanenin girişinde solda kalan bu kubbeli yapı Mesihilerin şapeline aitti. Bursa fethedildikten sonra, şapel mescide çevrilmiştir ve sonrasında Osman Gazi buraya defnedilmiştir. Oğlu da hemen yanında yatmaktadır.
Karabaş-ı Veli Tekkesi, 1550 yılında Yakup Çelebi tarafından kurulmuştur. Haftanın her günü akşamı sema gösterileri yapılan Tekke’de aynı zamanda mekanın kültürümüzle bütünleştiği harikulade ortamda ücretsiz çay keyfi ile dinleneceksiniz.
Tophane, şehre yukarıdan bakan, tarih kokan bir semt. Manzaraya bakınca sizi Uludağ etekleri, Yeşil Türbe, Zafer Plaza, İstanbul Yolu karşılamaktadır. Gidip manzaraya karşı bir çay içilmesini tavsiye ederim.
İnkaya Tarihi Çınar‘da kesinlikle bir kahvaltı yapılmalıdır. Bu arada çınar 18.2 metre genişliğe, 35 metre boya sahiptir. 598 yaşında olan bu çınar 13 kola sahiptir ve 9.2 metrelik çevresi ile Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından birisidir.
Oylat Kaplıcaları‘na gidip bir hamam keyfi yapılmalıdır. Özellikle yeşilliği ile insana huzur katan bu yerde ayrıca Oylat Mağarasına ve Oylat Şelalesine de gidebilirsiniz.
Suuçtu Şelalesi, 38 metreden dökülen suyu ile adeta size bir doğa ziyafeti sunuyor. Şelalenin rakımı 464 metredir.
Saitabat Şelalesi, şehirde bulunan diğer bir şelaledir. Uludağ’dan gelen suların akmasıyla oluşan bu şelalenin olduğu yerde kiremitte alabalık kesinlikle yenilmelidir.
Zafer Plaza Alışveriş Merkezi, Bursa’nın simgelerinden olan bir AVM’dir. Piramit yapısı ile gelen turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kültürpark, 1950 yıllarında , dönemin Buesa Belediye Başkanı Reşat Oyal tarafından hizmete açılmış olan Kültürpark şehrin düzenlenmiş ilk büyük yeşil alanı olma özelliğine sahiptir. 393 bin metrekarelik bir alana sahip olan bu parkta; 60 değişik türde 5000’den fazla ağaç, 44 çalı türü ve çeşitli sarmaşık türleri bulunmaktadır.
Merinos Parkı, Osmangazi ilçesinde bulunan Merinos Parkı, şehrin adeta oksijen deposudur. Kültürpark’tan sonra şehrin en büyük parkı olan Merinos Parkı , 252 bin 500 metrekarelik bir yeşil alan üstüne kurulmuştur. İçerisinde 81 çeşit ve aynı zamanda 2500 ağacın yanı sıra 11.600 bitki ile bir adet suni gölet ve süs havuzu vardır.
Botanik Park, yaklaşık 3 yıllık bir yapım çalışmasından sonra, 24 Nisan 1998 tarihinde hizmete açılmıştır. Soğanlı Botanik Parkı olarak da anılan park; şehre dinlenme, spor alanları ve kazandırmak amacıyla kurulmuştur. 400 bin metrekarelik bir alana kurulan bu park kurulduğu yıldan beri 1.derecede sit alanı olarak kabul edilmiştir. Bursa Botanik Parkı’nda 150 türden 8.000 ağaç, 20 türden 50.000 yer bitkisi, 76 türden 100.000 çalı ve 27 türden 6.000 gül çeşidi bulunmaktadır. Her yıl Uluslararası Lale Festivali kapsamında ortalama olarak 200-250 bine yakın lale dikiminin yapıldığı Botanik Park’ta bunların yanı sıra; Fransız bahçesi, Japon bahçesi, gül bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, İngiliz bahçesi, kaya bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi bahçeler yer almaktadır.
Hayvanat Bahçesi, 206.600 m²’lik bir alana kurulmuş bir hayvanat bahçesidir. İçerisinde 11 adet gölet, 2000 adet ağaç, 50 000 çalı, 150 000 yer örtüsü bitkisi bulunmaktadır. Bahçe genelinde toplam 95 türden yaklaşık 700 adet hayvan bulunmaktadır. Aslan barınağı, Su Kuşları Kafesleri ve Afrika savanası, Avrupa’nın en iyi örneklerinden birisi olarak gösterilen hayvanat bahçemizde, çocuk hayvanat bahçesi bölümünde yer alan ve Türk mimarisini yansıtan evlerin yanı sıra Cumalı Kızık evleri de oldukça dikkat çekicidir.
Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı) , tarihin en eski yapılarındandır. Tophane semtinde bulunan bu kalenin; Zindan Kapı, Pınarbaşı Kapı, Yer Kapı, Zindan Kapı ve Kaplıca kapı şehrin diğer kapılarının isimleridir.
Ayvaini Mağarası, Türkiye’nin en uzun 6. mağarası olma özelliğini taşıyor. Bir çoğu insanın bilmediği bu doğal güzellik kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisidir. Mağaranın Ayva Köyünden ve Doğanalan Köyünden olmak üzere 2 girişi vardır. Mezozoik Dönemde oluşmaya başlayıp günümüze kadar gelen mağarayı 1970 yılında 3 İspanyol kişi keşfetmiştir. Mağaranın içerisinde bulunan dikitler, duvar damlataşları, travertenler ve derinliği zaman zaman 3-4 metreyi bulan 60 adet gölcük ile görenleri hayrete düşürüyor. Ayrıca ilkbahar mevsiminde karların erimesi nedeniyle mağara içerisindeki gölcüklerin su seviyesi yükselir ve mağarayı gezme imkanı engellemektedir. Girişlerinin elverişsiz olması sebebiyle turizme kapalı olan bu yer, genelde heyecan arayan mağaracıların uğrak yeri olmakla birlikte Güney Marmara’daki en uzun mağara olma özelliğini de taşıyor.
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesidir. Anadolu Arabaları Müzesi fikrinin en değerli kaynağı, Bursa çevresindeki en eski araba sanayinin ve kültürünün kaynaklarının bulunmasına dayanmaktadır.
Koza Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine gelir sağlaması amacıyla inşa ettirilmiş olan bu han da eşinizle yada dostunuzla gidip hoş sohbetinizi çay ile taçlandırabilirsiniz.
İpek Han, 15. yy.da Yeşil Külliyesine gelir getirmesi amacı ile kurulmuştur. Önceleri hanın ortasında yer alan on iki köşeli, şadırvanlı mescit ise yerini yeni yapılmış küçük bir havuza bırakmıştır. Günümüzde handa, giysi satan birçok dükkan ve terzi atölyeleri yer almaktadır.
Irgandı Köprüsü, Dünya üzerinde dört arastalı köprüden biri olan Irgandı Köprüsü, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlar. Eski kaynaklara göre üzerinde 31 dükkan, bir mescit ve iki ahır bulunduğu belirtilmektedir.
Kapalıçarşı, Bursa’nın merkezi yeri Heykel semtinde yer alan çarşının en güzel tarafı çevresinde farklı gezilecek çok fazla yerin olmasıdır.
Mudanya Mütakere Evi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı tarihi evdir. Şimdilerde müze olarak kullanılmaktadır.
Cumhuriyet Caddesi, kentin sembol caddelerinden birisidir. 2011 yılında araç trafiğine kapatılan caddeye nostaljik tramvay hatta kuruldu.