Borç Kartopu Yöntemi Nedir, Nasıl Çalışır?
Borç kartopu yöntemi, borçların en küçüğünden başlayarak büyük olanlara doğru ödeme yapılarak kalan tüm bakiyelerin devredilmesiyle hız kazandığınız bir borç azaltma tekniğidir. En küçük borcun tamamını ödediğinizde, yaptığınız minimum ödemeyi bir sonraki en küçük borcun ödemesine dönüştürerek işleme devam edersiniz.
Borçtan dolayı stres yaşayanlar için iyi bir seçenek olan bu yöntem, motivasyonunuzu artırmak için size yardımcı olabilir. Bu yöntem merdiven çıkmaya benzetilebilir. Burada borçlar farklı tutarlarda en aşağıdan en yukarıya doğru ödenir.
Oldukça basit bir çalışma mantığına sahip olan bu yöntem, mali durumunuzu daha iyi kontrol etmenizi, finansal stresinizi azaltmanızı, finansal güvenliğinizi artırmanızı ve geleceğe daha iyimser bir bakış açısıyla yaklaşmanızı sağlayabilir.
Borç Kartopu Yöntemi Nasıl Çalışır?
Borç kartopu yöntemi genel mantığı ile şu şekilde yapılır;
- Birinci adım olarak tüm borçlarınızı, en küçükten en büyüğe doğru tek bir sütunda aşağıdan yukarıya doğru liste şeklinde yazın. Daha sonra da, her bir borç için ödenmesi gereken aylık en düşük ödemeyi yazdığınız ikinci bir sütun yapın.
- Daha sonra, her borcun asgari tutarını her ay düzenli olarak ödeyin. İmkanlarınız dahilinde en küçük borcu ödemek için eklemeler yapmaya özen gösterin.
- En küçük borcunuzu sıfıra indirdikten sonra, bu aylık tutarı ikinci en küçük borcunuz için ödediğiniz minimum ödemeye ekleyin. Geri kalan için minimum ödeme tutarını ödemeye devam edin.
- İkinci borcunuzu ödemeniz tamamlandığında, tüm borçların kapatılana kadar bu formülü uygulamaya devam edin. En küçük borcun ödenmesine ayrılan miktar + vadesi gelen minimum ödeme = toplam aylık ödeme şeklinde ödemelerini yaparak borcunuzu sistemli bir şekilde kapatın.
Borç Kartopu Yöntemi Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Borç kartopu yönteminin avantajları ve dezavantajları şu şekildedir;
Avantajları:
- Borç kartopu yöntemi ile borçların daha erken ödendiği görülerek motivasyon artar.
- Bireyler bu yöntemle en küçük borçlarını ödedikleri için, borçların daha hızlı bir şekilde ödendiği görülür.
- Bütçenin izlenmesi daha kolay hale gelir. Paranın hangi borçlar için kullanıldığı rahat bir şekilde belirlenebilir.
- Para yönetimi becerilerinin gelişimine destek olur.
Dezavantajları:
- Yöntemde tasarruf ettikleri para miktarı dikkate alınmaz. Çünkü bireyler önce daha yüksek faizli hesapları öderler.
- Tüm nakit rezervlerinin borç ödemeye ayrılması, acil durumlarda endişe yaratabilir ve ekstra borç oluşabilir.
- Geri ödeme süresinde uzatma yapılabilir. Disiplinsiz davranarak ödemelerde gecikme yaşanabilir ve borcun ödenmesinde sorunlar ortaya çıkabilir.
Borç Kartopu Yöntemi Örnek Uygulaması
4 farklı kredi kartında toplamda 22,500 TL borcunuzun olduğunu varsayalım. Karta göre borç ve faiz miktarları da aşağıdaki gibi olsun.
- 1. kredi Kartının %12 faiz ile 500 TL borcunun olduğunu düşünün.
- 2. kredi Kartının %15 faiz ile 1.000 TL borcu olduğunu düşünün.
- 3. kredi Kartının %24 faiz ile 6.000 TL borcu olduğunu düşünün.
- 4. Kredi Kartının %16 faiz ile 15.000 TL borcu olduğunu düşünün.
Borç kartopu yöntemini kullanarak hesaplama yapıldığında her kart için ayda 565 ₺ ödeme yapmanız gerektiği ortaya çıkıyor. Ödemeleri düzenli bir şekilde yaptığınız da ise borçlarınız aşağıdaki şekilde bitiyor.
- 1. kredi Kartı beş ayda sonunda sıfırlanıyor.
- 2. kredi Kartı 12 ay sonunda sıfırlanıyor.
- 3. kredi Kartı 42 ayda sıfıra sıfırlanıyor.
- 4. kredi Kartı 65 ayda sıfıra sıfırlanıyor.
Ödeme tutarı yaklaşık olarak 5.5 yıla yayılmış oluyor. Faizler eklendiğinde ise toplam ödenen miktar 36.191,13 TL olacaktır.