Kişisel Bilgisayarlar ve Donanımları

Blu-Ray Nedir? Ne İşe Yarar?

instagram takipçi hilesi

Blu-ray, 2006’da tüketicilere görüntülerde görebilecekleri derinliği, rengi ve ayrıntıyı genişletmek için tüketicilere sunulan iki ana High Definition disk formatından biridir. Amaç, Dünya pazarındaki DVD standardını değiştirmekti. Ancak, 19 Şubat 2008’de HD-DVD durduruldu ve Blu-ray HD oynatma konusunda öncü oldu. Ancak DVD hala kullanımdadır.

blu ray 1

Blu-ray ve DVD Arasındaki Farklar

Bu disk türü daha yüksek kalitede TV izleme ve dinleme deneyimi arayışı içinde DVD tarafından kurulan temele dayanmaktadır. Her ne kadar DVD, VHS ve Laserdisc gibi önceki formatlardan çok daha iyi olsa da, yüksek tanımlı bir format değildir.

HD TV’nin ortaya çıkışı, daha büyük TV ekran boyutları eğilimi ve video projektörlerinin kullanımının artmasıyla birlikte, DVD kalitesindeki sınırlamalar daha belirgin hale geldi. Blu-ray, izleyicilerin görüntüde DVD’den daha fazla derinlik, daha geniş renk tonları ve daha fazla detay görmelerini sağlar.

DVD’nin Red Laser teknolojisini kullandığı yerde, Blu-ray Disc formatı, Blue Laser teknolojisini ve karmaşık video sıkıştırmasını kullanır.

blu ray 2

Bu Disk Formatının Teknik Özellikleri

  • Ön Kayıtlı (BD-ROM) Oynatma için Disk Depolama Kapasitesi Oynatma Malzemesi: Tek katmanlı (25 GB) – Çift katmanlı (50 GB)
  • Kayıt için Disk Depolama Kapasitesi: Tek katmanlı (25GB) – Çift katmanlı (50GB) olmak üzere tür kaydedilebilir Blu-ray Disk vardır.
  • Veri Aktarım Hızı: 36 – 48 Mb / sn  ortalama 54 MPS’ye kadardır. Bu, HD TV yayını için onaylanan 19,3 Mbps aktarım hızını aşıyor. Bu, Blu-ray’in yalnızca DVD’den çok daha fazla bilgi işlemekle kalmaz. Aynı zamanda HD TV televizyon yayınlarının yapabildiğinden daha fazla bilgi işleyebileceği anlamına gelir.
  • Video Spesifikasyonları: Tam MPEG2 Kodlamanın yanı sıra MPEG4 AVC ve VC1  ile uyumludur. İçerik üreticisinin takdirine bağlı olarak 480p’den 1080p’ye 2D veya 3D uyumluluk olarak 2010 yılında eklendi.
  • Ses Özellikleri: Tüm oynatıcılarda yalnızca Dolby Digital, DTS ve Sıkıştırılmamış PCM gerekir. Aşağıdaki ses formatları isteğe bağlı Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Sesidir. Bununla birlikte, 2008’den bu yana yapılan neredeyse tüm Blu-ray Disc oynatıcıları, tümleşik kod çözme, kodlanmamış bit akışı çıkışı veya her ikisini de içeren Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio’yu içerir. Ek olarak, çoğu Blu-ray Disc oynatıcı, Dolby Atmos ve DTS: X sürükleyici surround ses kodlaması ile de uyumludur.
  • Ses / Video Bağlantısı: Blu-ray, analog, dijital optik / koaksiyel ve HDMI bağlantısı aracılığıyla oynatıcılardan gelen ses çıkışını destekler. Oyuncular ilk tanıtıldığında, kompozit, S-video, komponent ve HDMI ile video çıkışına izin verildi. Ancak 2013 yılı itibariyle tüm video bağlantısı desteği kompozit, S-video ve komponent video ile elimine edildi. Bu, 2013’ten itibaren yapılan tüm Blu-ray Disc oynatıcılarda, video içeriğini görüntülemek için TV’nizin HDMI girişine sahip olması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, analog veya dijital optik ses çıkışları sunan az sayıda oyuncu vardır.

blu ray 3

Blu-Ray ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=a-X_kUF1-9E

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu