Kişisel Gelişim

Beat Kuşağı

1950-60’lı yıllarda Newyork’taki Columbia Üniversitesi’nde edebi toplulukta tanışan bir grup öğrenci ile daha sonra batı yakası kardeşliğine katılan bir grup Amerikan şair ve yazarlarından oluşan, 69 Woodstock’ta zirve yapan toplumsal harekettir.

15239167_1916630745227216_1561560210_n

Beat Kuşağı doğaçlama, tutkulu diyalog, açık cinsellik ve uyuşturucu deneyimleriyle ilgilenmiştir. Dünyada yaşanan 68 hareketleri ve cinsel devrim büyük oranda Beat Kuşağı tarafından hazırlanmıştır. Dünya savaşı sonrası konformist yaşam anlayışına bir tepkidir bu hareket esasında.

tumblr_mq57ikzw4b1s642sho1_1280

En bilindik temsilcilerinden birisi Jack Kerouac’tır.
images

Yol bütün beat kişileri için büyük önem ifade eder çünkü yol arayışın kendisidir; arayış: yolda olmaktır.

Beat kuşağının felsefi özünü varoluşçulukta bulmaktayız. Dostoyevski, Nietzsche, Kafka, Heidegger, Sartre, Camus gibi isimler düşünsel alanda bu fikirleri ilk işleyen oldular. 20. yüzyılın dinmek bilmeyen bunalımları ve iki dünya savaşı adı konulmayan bir şeyin ortaya çıkmasına neden olmuştur. ”Yabancılaşma”, ”özgürleşme” ve ”bulantı” gibi sözcüklerle tanımlanabilecek bu şey, beat kuşağı’nda sonsuz ‘yaşam coşkusu’ olarak vücut bulacaktır.

14971876_1916630758560548_1988915705_n

60’ların başında Amerikan yeraltı gençliğinin öncüsü haline gelmiş ve müzikten, sinemaya, şiirden romana her alanda etkisini göstermeye başlamıştı. 60’ların öne çıkan müzisyenleri Beat Kuşağı’ndan ciddi anlamda etkilendiler. The Doors, Bob Dylan, The Rolling, Stones, The beatles, Pink Floyd gibi gruplar yaptıkları deneysel çalışmalarla Beat Kuşağı’nın gelenek yıkıcı muhalif karakterinin müzikteki temsilcileri oldular. Mülkiyetsizlik-aidiyetsizlik gibi değerleri merkezine koyan Hippi’ler doğrudan Beat Kuşağı’nın derin etkisi altıdaydılar.

İlk ve temek beat eserleri; Jack Kerouac’ın Yolda’sı, Allen Gingberg’in Uluma’sı, William S. Burroughs’un Çıplak Şölen’iydi, tabii daha sonra bu eserler deneyime bağlı olarak sayıca arttılar ama bunlar başlamak için en ideal kitaplar. Louis Ferdinand Celine’nin Gecenin Sonuna Yolculuk’u hem beatnikler hem de peşi sıra yazan John Fante, Charles Bukowski, Henry Miller, Jean Genet gibi yazarları etkilemesiyle de önemlidir.

Film Önerileri

On the Road, Naked Lunch, Howl, Big Sur gibi filmler doğrudan Beat Kuşağı’nı anlatan filmlerdir ve bu filmlerin yanında o döneme dair çok sayıda kült film bulunmaktadır. Fear and Loathing in Las Vegas, Easy Rider, Ask the Dust, Midnight Cowboy, American, Graffiti, Das Wilde, Leben, After Hours, The Dreamers Beat Deneyimini merkezine koyan filmler arasındadır.

Beat Belgeseli:

Hayata babanızın çatısı altındaki her şeye inanarak başlayan tatlı bir çocuksunuz; sonra geliyor belirsizlik günleri; zavallı, sefil, gariban, çırılçıplaksınız, yol yordam bilmiyorsunuz ve dehşet verici, kederli bir hayaletin eşliğinde, kabus gibi hayattan içiniz ürpererek geçip gidiyorsunuz.
-Yolda, Jack Kerouac

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu