Balonun İcadı Nasıl Gerçekleşti?
Balonun İcadı Nasıl Gerçekleşti? Balon denilince akla rengarenk, sayısız şekillerde, her yaştan insanları mutlu eden bir madde gelir. Öyle ya doğum günlerimizde, düğünlerimizde yani çeşitli cemiyetlerimizde balon ilk akla gelen şey olur. Balonsuz bir kutlama pek rast gelinecek bir durum değildir.
Balon Nasıl İcat Oldu?
Eski çağlarda ölen hayvanların derilerini şişirip suya girdiklerinde batmadıklarını anlayan insanlar tarafından yüzme amaçlı olarak kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Balonun ilk gerçek anlamda kullanımı ise 1783 yılında Fransa’nın Annonay Kasabası’ndan havaya süzülmüştür. İki kardeş olan Mongolfiyerler Annonay Kasabası’nda babalarının kağıt fabrikasında çalışıyorlardı. Joseph kendisinden 15 yaş küçük olan mimar kardeşi Etienne’nin aksine okulu bırakarak babasının yanında çalışmaya başlamıştır.
Etienne ise daha sonradan mimarlığı bırakıp babasının kağıt yapım fabrikasında işe girmiştir. Tabii iki kardeşinde ilgi alanları aslında hava ile ilgili konular üzerinedir. Joseph Mongolfiyer yaklaşık 2 mt çapındaki şemsiyelerden denemeler yapmıştır. Bu yüksek metreli şemsiyenin altına sepet bağlayıp, içine de koyun koyar ve yüksek bir tepeden aşağı atar.
Bir süre sonra aynı denemeyi kendisi gerçekleştirir ve böylece paraşütle uçuş uygulanmış olur. Daha sonra bir gömleğim açık havada ateş üzerinde kabarark kuruduğunu gören Mongolfiyer kardeşlerin aklına balon için bir fikir gelmişti.
Dört köşeden oluşan bir torba diktirdiler. Torbanın alt kısmından ısıtılınca havalandığına şahit oldular. Torbanın içine dolan dumanla uçtuğunu zannediyorlardı. Balon içinde ısınan hava genleşerek dış havadan daha hafif hale geliyor ve torbanın bu nedenle uçuyordu.Fakat bu bilgi Mongolfiyer kardeşlere yabancıydı. Böyle olmasına rağmen, fikirlerini geliştirdiler ve 1783 yılında 5 Haziran günü ilk balonu uçurdular. Bu gurur onlara aitti.
Kasabada denedikleri bu ilk uçuştan 4 ay sonra kasabadan bir genç Mongolfiyer kardeşlerinin icadı ile uçmuştur. Bu büyük denemeden 1 ay sonra ise kardeşler kendi icatları ile yanlarına 5 kişiyi daha alarak uçmuşlardır.Bu kişiler arasında tarihçi Jean Pilâtre de Rozier ve Marki d’Arlandes’de ilk gönüllü yolculardan oldular.Uçtukları bu büyük balona ise ‘’La Gustave’’ adını vermişlerdir.
Evet daha sonralarda ise balonların kullanım alanları ve amaçları hızlı bir gelişim göstermiştir.Hayatımızda hep bir mutluluk aracı olarak kullanılan balonların hikayesi ise bu şekildedir.