Yaşam

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

asperger 2

Asperger sendromunun, otistik bozukluğu olan toplam çocuk sayısına endeksli olarak her 100 çocuktan iki buçuğunu etkilediği düşünülmektedir. Öyleyse Asperger sendromu nedir? Merak edilen tüm bilgiler yazımızda…

Asperger Sendromu Nedir?

asperger 4

Asperger sendromu (Asperger Bozukluğu olarak da bilinmekte) ilk olarak 1940’lı yıllarda dil ve normal zeka gelişimi olan erkek çocuklarda iletişim ve sosyal becerilerinde otizme benzer birtakım zorluklar ve davranışları inceleyen Viyanalı çocuk doktoru Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır.

Otizmi olan çocuklar genellikle diğer çocuklara karşı ilgisiz olarak gözükür. Asperger Bozukluğunda ise durum tam tersidir. Asperger Bozukluğu oan kişiler, genel itibari ile başkaları ile iletişim kurmak ve uyum sağlamak isterler, fakat genellikle bunu nasıl yapacaklarını bilmekte zorluk çekerler.

asperger 6

Sosyal açıdan garip görünebilirler, geleneksel ve sosyal kuralları anlamakta güçlük çekerler ve empati eksikliği gösterebilirler. Sınırlı şekilde göz teması kurmanın yanı sıra konuşabilmelerine karşın sohbeti başlatma ve sürdürmede oldukça zorlanırlar ve konuşmalarda geçebilecek alaycı sözlerin ve el hareketlerinin ne anlama geldiğini anlamazlar.

Kimi konularda takıntı haline gelmiş saplantıları olabilir. Asperger Bozukluğu olan çocuklarda genel itibari ile şişe ve kaya kapakları gibi kategorileri toplamaktan keyif alırlar. Latince çiçek adları ya da beyzbol istatistikleri gibi bilgi kategorilerinde uzmanlaşabilirler. İyi derecede ezberci hafıza becerisinin yanı sıra soyut kavramlarda zorluk yaşayabilirler.

Asperger Sendromu Belirtileri

asperger 1

Entelektüel yetenek ve güçlü sözel dil becerileri Asperger Sendromunu diğer otizm türlerinden ayırmaktadır. Semptomlar genel itibari ile aşağıdaki gibidir:

Hoşlandığı konular hakkında konuşur, tek taraflı olarak sohbete girerler.
Konuşabilmelerine karşın konuşmayı başlatma ve devam ettirmede sıkıntı yaşarlar.
Ciddi anlamda içlerine kapanıktırlar.
Göz kontağı zayıf, konuşmaları ise oldukça resmidir.
Karşısındaki ile konuşurken esprileri anlayamaz, değişen ses tonunu algılayamazlar.

asperger 5

Bir ya da iki konuda çok fazla detaycı olabilmektedirler.
Değişiklikten hoşlanmazlar, rutini tercih ederler.
Tekdüze yaşarlar ve tekrarlayıcı birtakım davranışlar sergilerler.
Motor becerilerinde çağdaşlarına göre öğrenme daha yavaş gerçekleşir.

Asperger Sendromu Tedavisi

asperger 3

Asperger Sendromu tedavisi, çocuğunuzun yaşıtları ile etkileşim yeteneğini geliştirmesi ve bunun sonucunda toplumda etkin bir biçimde yer alması ve kendisine yetmesini sağlamayı hedefler. Asperger sendromu yaşam boyunca sürse de etkili ve uygun tedaviler ile belirtileri oldukça azalmaktadır. Her Asperger sendromlu çocuğun yoğunluğu ve belirti sayısı farklılık göstermektedir, bu nedenle de tedavi çocuğun bireysel ihtiyaçları ve ailesinin imkanlarına göre düzenlenmektedir.

asperger 8

Asperger sendromu için uygulanmakta olan tedavi, iletişimi ve sosyal vasıfları geliştirmek ile davranış biçimlerinden meydana gelmektedir. Çocuğun gelişiminde sürekli olarak düzenlenen eğitim programı okulda devam ettiği kadar evde de devam etmelidir.

ASPERGER SENDROMU NEDİR? (Tanısı Nasıl Yapılır?) ile ilgili videolar

Kaynak
sözcü.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu