Apandisit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
APANDİSİT, KARNIMIZIN SAĞ ALT KISMINDA BULUNAN “APANDİS” ADLI ORGANIN İLTİHAPLANMASI DEMEKTİR.
APANDİS NEDİR?
Apandis organı ( tıbbi ismiyle appendix vermiformis), karnımızın sağ alt bölümünde, kalın bağırsağın başlangıcında, kör bağırsağın uç kısmında bulunan parmak şeklinde olan bir organdır.
Apandisin uzunluğu genellikle 7-9 cm aralığındadır. Vücudumuzda tam olarak ne işe yaradığı henüz öğrenilebilmiş değil. Ancak bağışıklık sistemimiz için gerekli olan bazı maddeler salgıladığı tespit edilmiş bir organdır.
Buna karşın apandis, vücuttan alındığı taktirde, kişide herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Apandis olsa da olmasa da, vücut fonksiyonları eksiksiz şekilde işlevini görmeye devam edebilmektedir.
APANDİSİT NEDİR?
Apandisit ise, apandis organının iltihaplanması anlamına gelir. Çoğunlukla apandisin kök kısmının tıkanmasıyla meydana gelen bu hastalık hemen her yaşta görülebilmektedir. Ancak çoğunlukla 10-30 yaş aralığında kendini gösterir.
APANDİSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Apandisin iltihaplanması ile ortaya çıkan bu hastalığın, ayırt edilebilen birçok belirtisi bulunmaktadır. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bu belirtilerden bazıları şunlardır;
Karın Ağrısı: Apandisitin en önemli ve yaygın belirtisidir. İltihaplanmanın gerçekleştiği andan itibaren son 4-5 gün içerisinde meydana gelir.
Öncelikle hafif şekilde başlayan bu ağrı, zaman geçtikçe artmaya başlar. Önce göbek çevresinde yeri tam tarif edilemeyen bir ağrıyla kendini gösterir. Ardından karnın sağ alt kısmına doğru yol alır.
Bir süre sonra karın ağrısı hiç ara vermeden sürekli devam etmeye başlar. En ufak bir hareketle, gülmekle veya öksürmekle ağrı oldukça şiddetli bir hal almaya başlar.
Durumun ciddiyetinin farkına varmayan hasta, ağrı kesici ilaçlarla ağrıyı dindirmeye çalışırsa sonu. Apandisit patlamasına kadar yol alabilir. Böyle bir durumda ağrı önce hafifler ve sonra dayanılmaz bir hal alır.
İştahsızlık: Bu belirti de, apandisit hastalığına yakalanmış birçok kişide görülmektedir. Kişi, aç hissetmesine rağmen yemek yiyemezler.
Mide Bulantısı: Karın ağrısı başladıktan birkaç saat sonra meydana gelir. Bulantıya karşın kusma çok nadir gözlemlenmektedir.
Ateş: İltihaplanmanın başlangıcında görülmez. Çoğunlukla ağrı çok şiddetlendiğinde veya apandisit patlaması durumunda meydana gelir.
APANDİSİT ŞÜPHESİ HALİNDE NE YAPILMALIDIR?
-Apandisitinizin olduğunda şüphelendiğiniz anda, en kısa süre içerisinde konuyla ilgili bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalısınız. Ağrıyı ve diğer belirtileri göz ardı edip, geçiştirdiğiniz sürece hastalık sizin aleyhinize olarak oldukça hızlı şekilde ilerler.
-Hastalığınız belli olana kadar yeme-içme alışkanlığınızı kısıtlamakta fayda var. Çünkü apandisit teşhisi konulduğu anda ameliyata alınmanız gerekebilir. Apandisit ameliyatının öncelikle şartlarından biri de, hastanın son 5-6 saatlik zaman diliminde hiçbir şey yiyip içmemiş olmasıdır.
-Teşhis netleşinceye dek kesinlikle herhangi bir ilaç almamalısınız. Ağrı kesiciler belirtileri bulanıklaştırır ve sizi doktora gitmekten alıkoyabilir. Bu durumda hastalığınızın teşhisini yapmak zorlaşır. Saatler içinde gerçekleşebilecek olan apandisit patlamasına karşı duyarsız ve habersiz kalabilirsiniz.
Bu nedenle özellikle karnınızın sağ alt kısmında sürekli hale gelen bir ağrıda kesinlikle ağrı kesici kullanmadan, en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.
APANDİSİTİN TEŞHİŞİ KİMLERDE DAHA ZOR OLUR?
-Hamile kadınlarda;
Hamile olan kişinin, apandis organının yeri değişir. Ayrıca ameliyat anı risklidir.
-Doğurganlık dönemindeki kadınlarda;
Apandisitin belirtileri, kadın hastalıklarının belirtileri ile çok fazla ortak yöne sahiptir.
–Yaşlılarda;
Yaşlı insanlarda belirtiler kendini daha az gösterirken, hastalık çok daha hızlı ilerler.
–Çocuklarda;
Çocuklar, ağrıyı ve belirtileri açıkça ifade edemediği için teşhis zorlaşır.
–Karın ağrısı belirtisi olan hastalıklarda;
Zaten karın ağrısına neden olan bazı hastalıklara (bağırsak hastalıkları, ailevi akdeniz ateşi vb.) sahip bireyler, sorunun apandisitten dolayı kaynaklandığını anlayamayabilir.