Otomobil

Antifriz Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

antifiriz cesitleri

Soğutma sıvısı temelinde saf su ile birlikte suyun donmasını geciktirecek bir antifriz katkısından meydana gelmektedir. Arabanızın bakımını yapmadan önce soğutma sıvısını ve antifrizini de yenilemeniz gerekmektedir. Öyleyse antifriz seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Antifriz Nedir?

antifiriz nasil konulur

Antifiriz, renksiz olan alkolün bir çeşididir. Piyasada satılan antifirizlerin renkli olması ve bu renklerin de birbirinden ayrı olmasının nedeni sızıntı olma riskine karşılık sudan ayırt edilebilir bir renk olması içindir. Bununla beraber hangi ürünü kullanıyor olduğunuzu bilmeniz antifiriz renklerinin çeşitleri olmasından dolayı daha kolaylaşır. Özet olarak antifiriz özü itibari ile şeffaftır. Ancak üreticiler, antifirizlerin renginin ayırt edici olabilmesi için renk eklemektedirler.

1) Distile (saf) Su İle Karıştırılmalıdır

antifiriz kontrol

Söz konusu durum arabalarda geçerli olmayabilir, fakat üretilen modern araçların genelinde soğutma sıvısının temel bileşeni saf sudur. Arabanızın kullanma kılavuzuna başvurarak hangi tip su kullanmanız gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer ki distile su kullanmanız gerekiyorsa buna mutlak suretle uymanız gerekmektedir, aksi hallerde yaz dönemlerinde hararet riski ile karşılaşılabilir; kış dönemlerinde de donmuş sudan dolayı motorunuza zarar verebilirsiniz. Bununla beraber musluk suyunun antifrizin verimliliğini düşürdüğü de bilinmektedir.

2) Antifriz Donma Noktası

antifiriz faydasi

Antifriz ile ilgili doğru bilinen bir yanlış, miktar ne denli çok ise korumanın da o denli verimli olduğu yanlışıdır. Saf suyun donma oranı -12 derece olarak bilinirken; doğru oranda antifriz ile karıştırıldığı takdirde elde edilen sıvının donma oranı -65 dereceye kadar düşebilmektedir. Ancak antifrizin oranı arttıkça bu nokta tekrar yukarılara çıkmayı başarabilmektedir. Su miktarı %70’i aştığı zaman donma noktası bir kez daha yukarı çıkacak ve söz konusu durum da hararet riskini veya kış aylarında soğutma sıvısının donma riskini meydana getirecektir.

3) Antifriz Tipleri

hangi antifiriz
Portrait of an auto mechanic putting oil in a car engine

Temel olarak üç tip antifriz bulunmaktadır;

Kırma

Organik

İnorganik

Kırma antifrizler, yani hem organik hem de inorganik bir karışım olan antifrizlerdir. Organik kadar uzun süre kullanılırken, inorganiğe yakın koruma sağlamaktadırlar.

Organik antifrizler diğer tiplere göre çok daha uzun ömürlüdürler. Hemen hemen 250 bin kilometre boyunca kullanılması mümkündür. Fakat bünyelerinde fosfat veya silikat bulundurmadıkları için inorganik tipe kıyasla çok daha verimsizdirler.

renklerinegore a7e4f8

İnorganik antifrizler bünyelerinde silikat ve fosfat asit barındırmaktadırlar. Söz konusu sıvının uzun süre kullanılması motorda birtakım sorunlara neden olabilir; bundan ötürü 50 bin kilometrede bir yenilenmesi gerekebilmektedir. Fakat barındırdıkları kimyasallar neticesinde hararete ve donmaya karşı oldukça etkilidir.

Hangi tip antifriz kullanmanız gerektiğini arabanızın kullanım kılavuzunda veya servisinden ya da ustanızdan kolay bir biçimde öğrenebilirsiniz.

Antifriz Seçerken Nelere Dikkat Etmeli İle İlgili Videolar

Kaynak
blog.gittigidiyor.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu