Gezi Rehberi

Antarktika Hakkında 15 İlginç Bilgi

Antarktika, Güney yarımküre’nin en ucunda yer alan ve güney kutbunu kapsayan bir kıtadır. Bu bölge dünyanın en kurak bölgesi olarak bilinmektedir. Kıta’nın bazı bölge ve kesimlerine 2 milyon yıl hiç yağmur damlası düşmemiştir. İşte daha da şaşıracağınız Antarktika hakkında 15 ilginç bilgi…

antarktika 1

Antarktika İle İlgili 15 İlginç Bilgi

1. Antartika’daki Kuru Vadiler, dünyadaki en kuru yerlerdir. Kıtanın bu kısmındaki bu kadar düşük nem ve nem ile kar ve buz biriktirilemez, bu da vadileri tozlu bir kirlilik olarak bırakır.

2. Antarktika, ortalama olarak, dünyadaki en rüzgarlı yerdir. Bu güneydeki kara kütlelerini araştıran bilim adamları, saatte 200 kilometreye varan rüzgar hızlarını görmüşlerdir.

3. Antarktika Buz Kıtası, dünyadaki en büyük buz kütlesidir ve bazen 6.5 km kalınlığa kadar çıkabilir. Bir bütün olarak kıta, gezegenin tatlı su buzunun yaklaşık yüzde 90’ını ve dünyadaki toplam tatlı suyun yaklaşık yüzde 70’ini barındırmaktadır.

4. Bilim adamları, Batı Antarktika buz kütlelerinin erimesi durumunda, küresel deniz seviyesinin yaklaşık 16 metre yükseleceğini iddia ediyorlar.

antarktika 3

5. Kıtanın ana karalarını uzatan yüzen bir buz dili olan Ross Buz Tabakası, 510.000 kilometrekareden daha fazla bir alanı kapsıyor ve şimdiye dek keşfedilen en büyük buz tabakasıdır.

6. Antarktika buzla kaplı olsa da, aslında 1200 kilometreden fazla uzanan, dünyanın en büyük dağlık alanlarından biri olan Gamburtsev Dağları’nı barındırmaktadır. En yüksek zirvelerin yaklaşık 1.800 metre veya dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı’nın yaklaşık üçte biri olduğu tahmin edilmektedir.

7. Buz tabakasının altına gizlenmiş ilginç bir diğer coğrafi özellik ise 4 km donmuş su altına gömülmüş bir tatlı su gölü olan Vostok Gölü‘dür. Bu göl Ontario Gölü‘nün büyüklüğünde ve buzun altında keşfedilen 200’den fazla farklı su kütlesinden biri.

8. Büyük Kanyon büyük ölçüde gezegenlerin en büyük doğal yarığının gezegen olduğu düşünülse de, bilim adamları Antarktika’da Amerika’nın en güçlü doğal özelliklerinden birine rakip olabilecek başka bir siper buldular.

2010 yılında bir seferde bulunan adlandırılmamış kanyon, 9 kilometreden geniş ve 1,6 kilometreden daha derinlere ulaştı. Bilim adamları bunun daha da büyük olabileceğini iddia ediyorlar. Fakat bu büyük yarığın gerçek sınırlarını öğrenmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

antarktika 4

9. Antarktika, kıtanın soğuk koşullarına rağmen eonlar için sıvı magma tutan tek “lav gölleri” yanı sıra, dünyanın en güneyindeki en aktif volkan olan Erebus Dağı‘na ev sahipliği yapıyor.

10. Kıta çevresinde 80 araştırma istasyonu işleten 30 farklı ülke var. Bu tesisleri işgal eden insan nüfusu yaz aylarında 4.000 civarında, uzun ve sert kışlarda ise yalnızca 1.000 kişidir.

11. 1979 Ocak’ında Emile Marco Palma, Antartika’da doğan ilk insan oldu. Doğum kanalından geçen tarihi pasajından bu yana, kıtada sadece 10 kişi daha dünyaya geldi.

12. Yerkürenin eğiminden dolayı, Antarktika’da güneş, iç ekinokstan sonbahar ekinoksuna yükselmez. Bu da kıtanın tüm kış mevsiminde karanlık kaldığı anlamına gelir.

13. Buna karşılık, yaz ayları boyunca güneş Antarktika’da batmaz. Bu da aslında o zaman diliminde ekvatordan daha fazla güneş ışığı aldığı anlamına gelir.

14. 2000 yılının Mart ayında, bir buz kütlesi, 270 kilometre uzunluğunda ve 40 kilometre genişliğinde veya kabaca Diyarbakır ilimizin yüzölçümü büyüklüğünde olan Ross Buz Tabakasını kırdı.

15. Antarktika’daki Derin Göl o kadar tuzlu ki, 15 santigrat derece düşük sıcaklıklarda bile donmamaktadır.

antarktika öne çıkan

Antarktika ile ilgili videolar

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu