Anlaşmalı Boşanma Nedir, Aynı Gün Boşanma Olur Mu?
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma, her iki eşin de boşanmaya karar verdiği ve evlilik ilişkisinde herhangi bir anlaşmazlığın olmadığı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma, her iki tarafın da boşanmanın tüm yasal sonuçları üzerinde anlaşmaya varmasıdır.
Evlilik birliğinin temellerinin sarsılmış olması ve bu durumun ortak yaşamın devamını mümkün kılmaması nedeniyle karı koca arasında anlaşmalı boşanmanın kanun koyucular tarafından kabul edildiği kanun hükümlerinden anlaşılmaktadır.
Anlaşmalı boşanmaya karar vermenin şartları şunlardır:
- Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
- Boşanmak için eşlerin birlikte mahkemeye başvurması veya eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi gerekir.
- Her iki taraf da mahkemede boşanma beyannamesi vermelidir. Taraflarca hazırlanan sözleşmenin hakim tarafından kabul edilmesi gerekir.
Yukarıdaki şartlar sağlandığı takdirde eşlerin boşanma sebeplerini bildirmelerine gerek yoktur.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Ne Gereklidir?
Anlaşmalı boşanma için ilk adım, boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde tarafların herhangi bir ihtilafı bulunmadığını belirten bir boşanma sözleşmesi hazırlamaktır. Hazırlanan sözleşme yetkili aile mahkemesinde dilekçe ile birlikte sunulduktan sonra mahkeme her iki tarafa da duruşma tarihini bildiren bir tebligat gönderir.
Mahkeme huzuruna çıkan taraflar; her iki tarafın da sözleşmedeki imzaların kendilerine ait olduğunu ve boşanmak istediklerini beyan etmeleri gerektiği için duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Taraflardan birinin veya her ikisinin avukatının bulunması, tarafların duruşmaya katılma yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
Yani tarafların avukatları olsa dahi boşanmak istediklerini mahkemede beyan etmeleri gerekmektedir. Hakim, kararını tarafların beyanlarına dayandırır. Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi mümkündür.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödenir Mi?
Anlaşmalı boşanma, her iki tarafın da boşanma konusunda hemfikir olduğu anlamına gelir ve boşanmanın hukuki sonuçları hakkında herhangi bir tartışmaya yer yoktur. Taraflardan biri nafaka talebinde bulunursa, nafaka miktarının sözleşmeli boşanma sözleşmesinde yer alması gerekir.
Yoksulluk nafakası, boşanma nedeniyle taraflardan birinin yoksullaşması durumunda alınması gereken nafakadır. Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eşlerden biri yoksulluk talebinde bulunmaz ise nafaka davası açılamaz.
İştirak nafaka ise müşterek çocuklar için gerekli olan nafaka ödemesidir. Boşanma sözleşmesinde nafaka talep edilmemişse, çocukların menfaatleri dikkate alınacağı için dava açılarak nafaka talep edilebilir
Aynı Gün Boşanma Olur Mu?
Taraflar boşanma sözleşmesini dilekçe ile birlikte mahkemeye sunduktan sonra mahkeme, taraflara mahkeme tarihini bildirmek için bir tebligat gönderir. Yukarıda da belirtildiği gibi, her iki tarafın da mahkemeye anlaşmalı boşanma sözleşmesi sunması ve ardından mahkemede sözleşmede belirtildiği gibi boşanmak istediğini belirtmesi durumunda anlaşmalı boşanma mümkündür.
Anlaşmalı boşanmada tek mahkemeli boşanmalar olmakla birlikte uygulamada davanın açıldığı gün duruşma yapılmaz. Mahkemenin yoğunluğu ve duruşma gününün taraflara bildirilmesi mahkemenin yoğunluğuna bağlıdır.
Anlaşmalı boşanmalar, mahkemelerin yoğunluğu ve tebligat işlemleri nedeniyle çok uzun sürmemektedir. Bazı durumlarda duruşma sadece birkaç gün sonra yapılırken bazı durumlarda süreç aylarca sürebilmektedir. Hâkim boşanmaya karar verirse, gerekçeli karar her iki tarafa da yazılı olarak tebliğ edilir. Gerekçeli kararın her iki tarafa da tebliğ edilmesinden sonra 2 hafta içinde kanun yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır.