Adana’da Gezilecek Yerler Listesi
Adana’da Gezilecek Yerler.. Adana, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yedinci şehridir. 2021 verilerine göre nüfusu 2.263.373’tür. İl 13.844 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. İlde kilometrekareye 163 kişi düşüyor ve 5’i merkez ilçe olmak üzere 15 ilçe ve il onun yetki alanına giriyor. Bu alanlarda 831 topluluk bulunmaktadır.
Kuzeyde Kayseri, doğuda Osmaniye, kuzeydoğuda Kahramanmaraş, güneydoğuda Hatay, kuzeybatıda Niğde, batıda Mersin ve güneyde Akdeniz ile komşu olan Adana, Türkiye’nin altıncı büyük ülkesidir.
Metropol aynı zamanda ülkenin başlıca tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye’nin mineralce zengin dördüncü bölgesi olan Adana; krom, demir, mangan, kurşun ve çinko yatakları için önemlidir. Adana’nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir alan olan Çukurova’nın merkezinde yer almaktadır. Bölgenin çoğu yaklaşık 6.33 milyon nüfusa sahiptir ve tarıma uygun geniş, düz arazidir.
Adana’da Gezilecek Yerler
Taş Köprü
Adana Taş Köprü, Seyhan Nehri üzerinde yer almaktadır. IV. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllar boyunca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) köprüyü Adana Kalesi’ne katarak bir şeyler kattı. IX. Yüzyılın başında Harun Reşit’in oğlu 7. Abbasi Halifesi Memon (786-833) tarafından restore edilmiştir. III.Ortam dosyası Ahmed (1713), Kel Hassan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından çeşitli zamanlarda restore edilmiştir.
Bu üç onarım üzerinde kitabeler bulunmaktadır. Son restorasyon 1949’da yapıldı. Taş köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyada halen kullanılmakta olan en eski köprülerden biri olarak bilinir.
Seyhan Barajı
Seyhan Barajı, 850.000 dönüm araziyi ve Adana’yı Seyhan Nehri’nin yol açacağı olası selden kurtarmak için eski Adana’nın 15 kilometre yukarısına inşa edilmiş toprak dolgu bir barajdır. İnşaatında Mühendis Süleyman Demirel çalışıyor. 8 Nisan 1956’da kullanıma açılmıştır. 974 gün tamam baraj, şimdilerde turistler için uğrak nokta olmuştur.
Sabancı Merkez Camii
Sabancı Merkez Camii, Adana’nın Reşatbey semtinde, Merkez Park’ın güneyinde ve Seyhan Nehri’nin batısında 1998 yılında açılan bir camidir. 28.500 kişiye ibadet imkanı sağladığı için Balkanlar ve Orta Doğu’daki en büyük camilerden biri olarak kabul edilir. Şehrin sembollerinden biri haline geldi. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir.
Adana Atatürk Evi
Adana’nın önde gelen ailelerinden Ramazanoğulları hanedanından Sufi Paşa’ya ait olan konak, Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Adana’yı beş kez ziyaret etmiş ve burada iki kez konaklamıştır. Atatürk’ün 100. doğum günü şerefine bakanlık tarafından “korunan taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilmiş ve 1981 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
Saat Kulesi
Adana Saat Kulesi, Seyhan ilçesinde Ali Münif Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yapımına başlanmıştır. 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanmıştır. Kule kesme taştan yapılmıştır. Kule 32 metre uzunluğunda, kare prizma şeklinde ve kule duvarı tuğladan yapılmıştır. Taban derinliğinin ise 35 metre olduğu söyleniyor. Çan kulesi dikdörtgen taş tuğlalardan yapılmıştır. Kulenin inşası sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli şehirlerinde çan kuleleri vardı
Belemedik Vadisi
Doğal yapısı, bozulmamış görsel ve fiziksel peyzaj değeri, zengin doğal güzellikleri, flora ve faunası, asırlık çınar ağaçları ile sarı-yeşil çeşitlerini bünyesinde barındıran Belle Medique Vadisi, orman, dağ ve nehirlerin ekolojik bir birleşimidir. Fotoğraf tutkunları için eşsiz bir yerdir. Ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında burada görev yapan Alman personelin kullandığı binalar ve mezarlıklar da bulunuyor.