5G Teknolojisi Nedir?
5G teknolojisi, günümüz 4G LTE ağlarının önemli bir evrimi olan 5. nesil mobil ağdır. 5G, günümüz modern toplumunun veri ve bağlanabilirliğindeki çok büyük büyümeyi sağlamak için tasarlanmıştır. Ek olarak milyarlarca bağlı cihaza sahip şeylerin interneti ve yarının yeniliklerini karşılamak için tasarlanmıştır. 5G teknolojisi, daha sonraki sürümlerde ve kapsam genişletmelerinde tamamen bağımsız ağlara geçmeden önce başlangıçta mevcut 4G ağlarıyla birlikte çalışacaktır.
5G, topluluklarımızı birbirine bağlayan ses ve verileri iletmek ve almak için radyo dalgaları veya radyo frekansı (RF) enerjisi kullanır. Daha hızlı bağlantılar ve daha fazla kapasite sağlamanın yanı sıra, 5G’nin çok önemli bir avantajı, gecikme olarak adlandırılan hızlı tepki süresidir. Gecikme, cihazların kablosuz ağ üzerinden birbirlerine yanıt vermesi için geçen zamandır. 3G şebekeleri, 100 milisaniyelik tipik bir yanıt süresine sahipti. 4G 30 milisaniye civarındadır. 5G ,1 milisaniye kadar düşük olacaktır. Bu neredeyse anında yeni bir bağlı uygulama dünyası yaratıyor.
5G NE YAPABİLİR?
5G, milyarlarca cihaza, Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) ve gerçekten bağlı bir dünyaya anında bağlantı sağlar. 5G, daha önce görülmemiş yeni nesil uygulama, hizmet ve iş fırsatlarını mümkün kılmak için hız, düşük gecikme süresi ve bağlantı sağlar.
5G için üç ana kullanım kategorisi vardır:
Makineden Makineye İletişimde Devasa Makine:
Milyonlarca cihazın insan müdahalesi olmadan daha önce görülmemiş bir ölçekte bağlanmasını içeren Nesnelerin İnterneti (IoT) olarak da adlandırılır. Bunun tarım, üretim ve iş iletişimi dahil olmak üzere modern endüstriyel süreçlerde ve uygulamalarda devrim yaratma potansiyeli vardır.
Ultra Güvenilir Düşük Gecikmeli İletişim:
Cihazların gerçek zamanlı kontrolü, endüstriyel robotik, araç-araç iletişim ve güvenlik sistemleri, otonom sürüş ve daha güvenli ulaşım ağları dahil olmak üzere kritik görevler üstlenir. Düşük gecikmeli iletişim, uzak tıbbi bakımın, prosedürlerin ve tedavinin tümünün mümkün olduğu yeni bir dünya açar.
Gelişmiş mobil geniş bant:
Dünyayı birbirine bağlı tutan önemli ölçüde daha hızlı veri hızları ve daha fazla kapasite sağlar. Yeni uygulamalar arasında evler için sabit kablosuz internet erişimini sağlar. Bununla birlikte yayın araçlarına ihtiyaç duymadan dış yayın uygulamaları ve hareket halindeki kişiler için daha fazla bağlantı yer alacak.
Topluluklar için 5G, akıllı şehirler, akıllı okullar, akıllı evler, akıllı ve güvenli araçlar, sağlık hizmetlerini ve eğitimi geliştirecek. Yaşanacak daha güvenli ve daha verimli bir yer sağlayacak milyarlarca cihaz bağlantısını sağlayacak. İşletmeler ve sanayi için, 5G ve Nesnelerin İnterneti, daha önce hiç olmadığı gibi operasyonları hakkında fikir edinmelerini sağlayan çok sayıda veri sağlayacaktır.
İşletmeler, verilerden kaynaklanan kilit kararları alacak ve işletecek, tarımda yenilik yapacak, akıllı çiftlikler ve üretim yapacak, maliyet tasarrufu, daha iyi müşteri deneyimi ve uzun vadeli büyüme sağlayacak. Sanal ve artırılmış gerçeklik gibi yeni ve ortaya çıkan teknolojiler herkes tarafından erişilebilir olacak. Sanal gerçeklik, daha önce mümkün olmayan bağlantılı deneyimler sağlar.
5G ve VR ile en sevdiğiniz şehre seyahat edebilecek, yeryüzünde olma hissi ile canlı bir futbol maçı izleyebileceksiniz. Bununla birlikte mülkünüzü denetleyebilecek ve koltuğunuzun rahatından yeni bir eve girebileceksiniz. 5G teknolojisi bizi yarının akıllı şehirlerinde, akıllı evlerinde ve akıllı okullarında bağlantıda tutacak ve daha önce hiç düşünmediğimiz fırsatları da sağlayacaktır. 5G gelişmiş mobil geniş bant ve nesnelerin interneti tarımda ve çiftçilikte devrim yaratacak.
5G NE ZAMAN HAZIR OLACAK?
5G şu anda 2020’den itibaren piyasaya sürülmeye hazır olarak geliştirilmekte ve denenmektedir. 5G hizmetlerinin yaygın olarak kullanılabilirliği 2025’te beklenmektedir.
5G İÇİN İLK UYGULAMALAR NELERDİR?
Evler için sabit kablosuz erişim ve gelişmiş mobil geniş bant hizmetleri, yeni 5G kablosuz erişim modemlerini ve etkin noktaları kullanan ilk uygulamalar olabilir.
5G CİHAZ AVANTAJLARI NELERDİR?
5G cihazlarının ana avantajları, veri erişiminde, içerik indirme ve akışında önemli ölçüde daha hızlı olacaktır. Ek olarak, 5G aygıtları artan bilgisayar gücüne sahip olacak. Düşük gecikmeden faydalanacak, bu aygıtların ağa neredeyse anında bağlantıların yanı sıra, hareket halindeyken gelişmiş anten demeti yönlendirmesi kullanımı nedeniyle, daha fazla bağlantı sağlayacağı anlamına gelecek. 3G, 4G ve 5G bağlantısı olan mobil el cihazlarının 2020 – 2021 zaman dilimi içerisinde piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Önümüzdeki yıllarda 5G kullanan makine uygulamalarına düşük gecikme süresi ve yaygın makine geliştirilecektir.
5G NASIL ÇALIŞIR?
Çoğu operatör, sürekli bir bağlantı sağlamak için başlangıçta 5G şebekelerini mevcut 4G şebekeleriyle birleştirir. Kullanıcılara daha hızlı içerik sağlayan ve düşük gecikmeli uygulamalar sağlayan merkezi ve yerel sunucularla birlikte çalışan 5G ve 4G’yi gösteren 5G ağ mimarisidir.
Bir mobil ağın iki ana bileşeni vardır: ‘Radyo Erişim Ağı’ ve ‘Çekirdek A’.
Radyo Erişim Ağı
Küçük kullanıcıları, kuleleri, direkleri ve mobil kullanıcıları ve kablosuz aygıtları ana çekirdek ağa bağlayan bina içi ve ev sistemleri gibi çeşitli tesis türlerinden oluşur.
Küçük hücreler özellikle bağlantı aralığının çok kısa olduğu yeni milimetre dalga frekanslarında 5G ağlarının önemli bir özelliği olacaktır. Sürekli bir bağlantı sağlamak için, kullanıcıların geniş alan kapsamı sağlayan makro ağı tamamlayacak bağlantıya ihtiyaç duyduğu yere bağlı olarak, kümelere küçük hücreler dağıtılacaktır.
5G makro hücreleri, aynı anda daha fazla veri göndermek ve almak için birden fazla eleman veya bağlantı içeren MIMO (çoklu giriş, çoklu çıkış) antenlerini kullanır. Kullanıcıların yararı, daha fazla kişinin aynı anda ağa bağlanabilmesi ve yüksek verim elde edebilmesidir. MIMO antenleri, çok sayıda çok sayıda anten elementi ve bağlantısından dolayı sıklıkla “Massive MIMO” olarak adlandırılır. Ancak fiziksel boyut mevcut 3G ve 4G baz istasyonu antenlerine benzerdir.
Çekirdek Ağ: tüm mobil ses, veri ve internet bağlantılarını yöneten mobil değişim ve veri ağıdır. 5G için, “çekirdek ağ”, internet ve bulut tabanlı hizmetlerle daha iyi entegrasyon sağlamak için yeniden tasarlanıyor ve ayrıca yanıt sürelerini iyileştiren (gecikmeyi azaltan) ağ üzerinden dağıtılmış sunucular da içeriyor. Ağ işlevi sanallaştırma ve farklı uygulamalar ve hizmetler için ağ dilimleme dahil 5G’nin gelişmiş özelliklerinden birçoğu çekirdek içerisinde yönetilecektir.
Aşağıdaki çizim, kullanıcılara daha hızlı içerik sağlayan (film akışı) ve araç çarpışma önleme sistemleri için düşük gecikmeli uygulamalar sunan yerel bulut sunucularına ait örnekleri göstermektedir. Kullanıcılara daha hızlı içerik sağlayan ve düşük gecikmeli uygulamalar sağlayan merkezi ve yerel sunucularla birlikte çalışan 5G ve 4G’yi gösteren 5G ağ mimarisidir. 5G ağındaki yerel sunucuya örnek olarak daha hızlı bağlantı ve daha düşük yanıt süreleri sağlar.
Ağ Dilimleme
Belirli bir endüstri, işletme veya uygulama için ağı segmentlere ayırmanın akıllıca bir yolunu sağlar. Örneğin acil servisler bir ağ diliminde diğer kullanıcılardan bağımsız olarak çalışabilir.
Ağ İşlev Sanallaştırması (NVF)
Ağ işlevlerini operatörün bulut platformu içinde istenen herhangi bir yerde gerçek zamanlı olarak başlatma yeteneğidir. Özel bir donanımda çalışan, örneğin bir güvenlik duvarı ve işyerindeki şifrelemede kullanılan ağ işlevleri şimdi sanal bir makinedeki yazılımlarda çalışabilir. NVF, yeni iş uygulamalarını desteklemek için hız verimliliğini ve çevikliği sağlamak için çok önemlidir ve 5G’ye hazır bir çekirdek için önemli bir teknolojidir.
5G, 4G İLE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİYOR.
Bir 5G bağlantısı kurulduğunda, Kullanıcı Ekipmanı (veya cihazı) kontrol sinyalini sağlamak için hem 4G ağına hem de mevcut 4G kapasitesine ekler. Hızlı veri bağlantısı sağlamaya yardımcı olmak için 5G ağına bağlanır. Sınırlı 5G kapsamının olduğu yerlerde, veriler sürekli bağlantı sağlayan 4G ağında bugün olduğu gibi taşınır. Temelde bu tasarımla, 5G ağı mevcut 4G ağını tamamlıyor.
5G için başlangıç frekans bantları, mevcut mobil teknolojilere kıyasla önemli ölçüde daha fazla kapasite katacak olan 600-700 MHz, 3-4 GHz, 26-28 GHz ve 38-42 GHz civarında önerilmektedir. Ek spektrum ve daha yüksek kapasite daha fazla kullanıcı, daha fazla veri ve daha hızlı bağlantı sağlar. Ayrıca, eski ağlar kullanımda düşüşe geçtiğinde ve gelecekteki kullanım durumlarını desteklediklerinde, 5G için mevcut düşük bant spektrumunun yeniden kullanılması beklenmektedir.
5G Şebekesi ve Mobil Şebeke Mimarisi
5G ile daha düşük gecikme, mobil cihaz teknolojisi ve mobil ağ mimarisindeki önemli gelişmeler sayesinde elde edilir.
Teknoloji Tepki Süresi (milisaniye)
- 4G – LTE sistemleri – 20-30 ms
- 5G – geliştirilmiş mobil geniş bant – 4-5 ms
- 5G – URLLC (Ultra Güvenilir Düşük Gecikmeli İletişim) sistemleri – 1 ms
5G Şebekesi:
mobil şebeke mimarisi, düşük gecikme süresi sağlamak için hem çekirdek ağda hem de radyo erişim ağında önemli değişiklikler yapılması gerekir.
Çekirdek Ağ Değişiklikleri:
Yeniden tasarlanan çekirdek ağ, sinyalizasyon ve dağıtılmış sunucularla, anahtar özellik, içeriği son kullanıcıya yaklaştırmak ve kritik uygulamalar için cihazlar arasındaki yolu kısaltmaktır.
Radyo Erişim Şebekesi Değişiklikleri:
Düşük gecikmeyi sağlamak için, radyo erişim ağının, 5G sisteminin öngördüğü hizmet türlerinin çok farklı özelliklerini destekleyecek şekilde oldukça esnek ve yazılımla yapılandırılabilir şekilde yeniden yapılandırılması gerekecektir.
Hava aralığına karşı düşük gecikme süresi ve yüksek güvenilirlik gerektirir. Radyoda geçen zaman gecikmelerini en az güvenilirlik elde etmek için sağlamlık ve kodlama iyileştirmeleri ile birlikte birkaç TTI‘de (zaman iletim aralığı) en aza indirmek için yeni radyo teknikleri gerektirir.