Anne ve Çocuk

5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

5 aylık bebeğin gelişim dönemi, bebeğin hareketlerinin arttığı ve vücudunu bilinçli olarak daha iyi kullanabildiği dönemdir. Bundan önce bebekler elleriyle nesnelere uzanıp kavrayabilirler ve beşinci aydan itibaren bu hareketleri bilinçli olarak yapmaya başlarlar. Tuttuğu nesnenin dokusu hakkında bir fikir edinmek için sık sık ağzına koyar.

5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

5 aylık bir bebek, sık gördüğü anne babasını ve diğer aile üyelerini yabancılardan ayırt edebilir, onları gördüğünde tanır ve onlara gülümseyerek ya da bağırarak ilgilerini çekmeye çalışır.

Çevresinde olup bitenlere karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaya başlayan bebeklerin farklı sesleri kolaylıkla ayırt edebildiği gözlemlenebilir. Bu aydan itibaren sesin geldiği yöne sadece gözlerini veya başını değil tüm vücudunu çevirebilir. Bu süre zarfında refleksleri arttığında bebek ebeveyninden sallanan bir oyuncak alabilir. Artık başını desteksiz dik tutabilir. Görme yeteneği çok iyi gelişmiştir.

Yetişkinlerin duyabileceği tüm sesleri duyabilen bir bebek, bu dönemde çevresinde olup bitenlere olan ilgisini de artırır. Her farklı sesi anlamaya çalışır. Farklı müzik tonlarını ayırt edebilir. Müzik dinlerken yumuşak ve ritmik bir şekilde dans ederek anne-baba ve bebek arasındaki iletişimi kuvvetlendirebilir, bebeklerin ritim duygusunu geliştirmelerine de yardımcı olabilir.

5 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir4 768x512 1

Müzik dinlemek, kitap okumak gibi sohbetler dil becerilerinin gelişmesinde önemli rol oynar. Tek heceli sesler çıkarmaya başlayan bebeklerin iletişim becerileri de gelişir. Anne ve babasının ne dediğini hâlâ anlayamasa da bu sözlerde olumlu bir anlam olduğunu sezebilir.

Bebeğin yalnız kaldığında konuşma egzersizleri için hoş sesler kullandığı, canı sıkıldığında ise anne babasını aramak için farklı sesler kullandığı görülebilir. Bebek, ebeveynlerinin hareketlerini ve yüz ifadelerini net bir şekilde görebilir ve farklı yüz ifadelerine gülebilir. Ayrıca aynanın karşısındaki görüntüsü hem kahkahalara hem de çığlıklara neden olur.

Aynada olmak ellerini, kollarını, yüzlerini görmelerini ve kendilerini tanımalarını sağlar. Gülüşüne karşılık gülmek, onun duygusal ve zihinsel gelişimini destekler. 5 aylık bebek artık daha oyuncu, gıdıklandığında bile mutlu bir şekilde gülebilir.

5 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir3

Yemek yerken çıkan farklı sesler onu gülümsetecektir. Bebeğinizle oyun oynamanız onun sosyal ve zihinsel becerilerinin gelişimine de olumlu etki eder. Farklı renk ve şekillerdeki oyuncakları ilişkilendirebilir. Sosyal gelişiminin de bir göstergesi olan iletişim kurma yeteneği sayesinde kendini ifade etmek için farklı ses ve hareketler deneyebilir.

Bebek genellikle en sevdiği şeyler konusunda heveslidir ve onları bir gülümsemeyle karşılar, ancak gerildiği veya nesnelere sırtını döndüğü görülebilir.

5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin doğum anından itibaren fiziksel gelişimini takip eden Bebek Gelişim Tablosu, bebeğinizin kilosunu, boyunu, boyuna göre ağırlığını ve baş çevresini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Bebek doktor kontrolüne getirildiğinde ilgili ölçüler alınır ve bu bilgiler kayıt altına alınır. Bu bilgiler bir sonraki ziyarette elde edilen verilerle karşılaştırılır ve bebek aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerle de karşılaştırılabilir. Bu sayede bebeğin gelişimi ayak uyduracaktır.

5 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir1

  • 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyları 57-70 cm arasındadır. Kilosu ise 5000 ila 8700 gram ağırlığında. Ortalama baş çevresi 42 cm’dir.
  • 5 aylık erkek çocuğun boyu 58-70 cm arasındadır. 5100 ila 9000 gram ağırlığındadır. Baş çevresi 42 cm olmalıdır.

5 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk 6 ay 5. ayda bebek kontrol altına alındığında rutin sağlık kontrolleri yapılır ve her ay düzenli olarak bebek doktora götürülmelidir. Bebeğin gelişimini değerlendirmek için boy, kilo ve baş çevresi ölçülür.

Elde edilen veriler, bebeğinizin son bir ayda edindiği bilgilerle karşılaştırılarak bebek gelişim tablosuna dahil edilir. Aşı takvimine göre 5. ayda bebekler aşılanmaz. Ancak 4. ayın sonunda yapılması gereken aşılar atlanırsa ikinci doz DaBT-IPA-Hib (5 parçalı http://web.archive.org/web/20230407161923/https://www.youtube.com/results?search_query=5+ayl%C4%B1k+bebekaşı), ‌KPA (pnömoni aşısı) ve rotavirüs (ishal aşısı) aşıları yapılabilir.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu