Anne ve Çocuk

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır? Uzun bir hamilelik sürecinden sonra dünyaya gelen bebekler, ilk günden itibaren hızla gelişiyor. Bebek gelişimi gebelik boyunca haftalık ve doğumdan sonra aylık olarak kontrol edilir.

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

İlk ay sosyal becerilerin oluşması için çok erken olmakla birlikte sosyalleşmenin ilk ve temel adımları da bu dönemde atılır. Ebeveyniyle bağ kurmaya başlayan bebek, zamanla kendisine bakıldığını fark eder. Bu nedenle ilk aydan itibaren onunla sık sık fiziksel ve duyusal temas kurmak önemlidir.

Okşanmaktan ve yumuşak, tanıdık bir ses duymaktan mutlu olur. Bir bebeğe yakın bir ebeveyne sahip olmak onu sakinleştirebilir. Bir bebeğin gülümsemesine yanıt vermek, sosyal beceri gelişimi için iyidir ve bebekler henüz sosyal veya duygusal ifade için gülümsemezler.

Yeni ebeveynler, bebeklerinin cildinin hayal ettikleri kadar pürüzsüz ve ipeksi olmadığını gördüklerinde endişelenebilirler, ancak bu tamamen normaldir. Doğumda çoğu bebeğin yüzünde küçük sivilce benzeri kabarcıklar, kızarıklık ve basık burun gibi fiziksel özellikler olabilir.

Aylarca süren duygusal bekleyişin ardından anne babalar bebeklerini ilk kucaklarına aldıklarında ne kadar hafif, narin ve muhtaç olduklarını anlarlar. Bebeğin gözleri, görme hala temel düzeyde olmasına rağmen, hafif ve hareketli nesneleri görebilir, ancak görüş alanı çok sınırlıdır. 15 ila 30 cm. Görüş hattının uzaklığından dolayı çoğu boş gözlerle bakar. Bu dönemde zıt renkleri algılamak daha kolaydır.

1 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir5

Uzun mesafeleri göremese de işitme duyusu gelişmiştir. Bebek daha anne karnında iken, kendisiyle düzenli olarak konuşan ebeveynlerinin seslerini algılayabilir. Ancak henüz sesin nereden geldiğini anlayamazlar. Tanıdık insan sesini diğer seslere tercih ederler. Anne karnında kazandığı emme refleksini çoğu zaman açken kullanır. Annenin bu memeyi ararken elini bebeğin yanağına koyduğunda başını hızla o tarafa çevirdiği gözlemlenebilir.

Dokunma duyusu gelişmiştir bu nedenle dokunulup okşanmak bebeğe kendini güvende hissettirir. Yürümesi uzun zaman alacak olsa da bebek adım atma refleksine sahiptir. Bebek koltuk altından tutulduğunda titrediği görülebilir. Ayaklar, aktif kullanım, parmaklar bebeğin eline yaklaştırıldığında sımsıkı tuttuğu görülebilir.

Günler geçtikçe daha uzun süre uyanık kalır. Bebekler başlangıçta istemsiz refleks hareketlerle kendilerini uyandırabilirler. Bunu önlemek için bebeğinizi kundaklayabilirsiniz ama çok fazla sıkmayın ki rahat uyuyabilsin ve kendini güvende hissedebilsin.

Sıcaklık değişikliklerinden hoşlanmayan bebeklerin koku alma duyuları da gelişmiştir. Anne kokusu ona güven verir. Henüz baş kontrolüne sahip olmayan bir bebeğin başını desteklemek çok önemlidir. Sık sık hıçkıran bebekler zaman zaman hapşırabilirler.

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin gelişimini değerlendirmek ve genel sağlığınızı kontrol etmek için kullanılan bir araç olarak gelişim tablosu oluşturulur. Bu çizelge sayesinde doktor bebeğin baş çevresini, kilosunu, boyunu ve kilo durumunu kontrol edebilir.

Aynı cinsiyetten ve aynı aydaki diğer bebeklerle karşılaştırabilir. Kız bebekler ve erkek bebekler için ayrı ayrı hazırlanır.

  • Bu tabloya göre 1 aylık bir kız bebek için minimum boy 50 cm’dir. Boyu 59 cm, ağırlığı 2950 gr olmalıdır. 5400 gr’a kadar olması beklenebilir.
  • 1 aylık erkek bebek 51 ila 60 cm boyundadır. Bu aralıkta ağırlığı 3000 gramdır. 5750 gr’a kadar gelebilir.

1 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeğin ilk sağlık kontrolü doğumdan hemen sonra yapılır. Doktorunuz aksini söylemediği sürece ilk sağlık kontrolü birinci ay bitmeden yapılacaktır. Sağlık takibi sırasında bebeğin boyunu, kilosunu, baş çevresini ve diğer parametreleri ölçülür.

Göbek kordonu ve göbek deliği kontrolü için ziyaret sırasında hepatit aşısı da yapılmamışsa yapılacaktır. Fizik muayene sırasında doktor, bebeğin ne kadar uyuduğu, beslendiği ve işitsel ve görsel uyaranlara yanıt verdiği gibi bebeğin gelişim sürecini değerlendirmek için ebeveynlere birçok soru soracaktır.

Aileler, özellikle de ilk çocuklarını büyüten aileler, bu dönemde neredeyse herkesten farklı öğütler duyar. Bazıları doğru olsa da bazıları yanlış bilgiler içerebilir. Ebeveynler, herhangi bir durum düşünürlerse bu soruları doktorlarına sormalıdırlar. Gerekirse doktor aileye bebeği nasıl rahatlatacağını, ne kadar besleyeceğini ve bebeği ne sıklıkla temizleyeceğini ayrıntılı olarak anlatacaktır.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu