Evcil hayvanları neredeyse sevmeyen yoktur. Hayatımızda sevimli dostlarımızdan kediler ne kadar sevimli olsalar da bazı hastalıklar nedeni ile insan sağlığını tehtit edebiliyor. Toksoplazmoz adı ile bilinen bir parazit türü olan hastalık bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Beyin geriliği, körlük ve beyin hasarı gibi birçok olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu hastalıktan tedbir alındığı taktirde korunabilirsiniz ancak nasıl tedbirler almak lazım buna kısaca değinmekte fayda var.
Toksoplazmoz Nasıl Bulaşır?
Bu rahatsızlığa 3 koşulda yakalanmanız mümkün:
1- Enfekte hayvanın etinin iyi pişirilmeden yenmesi
2- Enfekte olan kesinin dışkısına temas edip ellerin ağıza götürülmesi
3- Enfekte bir hamilenin bebeğine bulaştırması
Toksoplazmanın Belirtileri
Genelde büyüklerde pek belirti vermeyen hastalık soğuk algınlığı şeklinde atlatılabilir. Genel belirtilerinde yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, lenf düğümlerinin şişmesi gibi belirtiler görülmektedir. Belirtiler ilk haftalarda zamanla azalabilir. Özellikle bağışıklığı düşük kişilerde ve organ nakli yaptırmış kişiler lenfoma hastaları lösemi hastaları gibi kişiler bu hastalığı daha ağır atlatabilir ya da ölümcül nedenlere maruz kalabilirler.
Toksoplazma Korunma Yolları
- Toprak ile temas edenler mutlaka eldiven giymelidir
- Ellerinizi sık sık yıkayın
- Çiğ ete dokunduğunuzda mutlaka ellerinizi yıkayın
- Et kestiğiniz bıçağı yıkamadan başka bir üründe kullanmayın
- Çiğ et kesilen tahtaları mutlaka başka işlem öncesi iyice yıkayın
- Kedi kumlarını 24 saatte bir değiştirin
- Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın
- Kaynatılmamış ve pastörize olmayan sütleri tüketmeyin
- Kedinize pişirilmemiş çiğ et yedirmeyin
Hamilelerde Toksoplazma Tehlikeleri
Uzmanlara göre hamilelikte toksoplazma enfeksiyonu taşıyan bir annenin bebeğine ilk zamanlarda daha hızla enfeksiyon geçmekte zamanla azalsa da bebekte kalıcı hasarlara neden olabilir. Bazı hamilelerde düşükle sonuçlanan gebelik görülmektedir. Zeka geriliği gelişim bozukluğu ve beyin hasarı ortaya çıkmakta körlükte meydana gelmektedir. Hastalığı bir kere atlatanların bağışıklığı bazen daha dayanıklı olabilir. Siz genede tedbiri elden bırakmadan mutlaka el temizliğine önem verin bunu çocuklarınıza da kazandırın. Evcil hayvan sevseler bile mutlaka ellerini yıkamadan ağızlarına götürmeyecekleri konusunda bilinçlendirin. Çünkü çocuklar büyüklere göre daha fazla risk altında kalmaktadırlar. Hayvanlarınızın aşılarını mutlaka yaptırın. Sebze ve meyve toprakta yetiştiği için toprakla temas eden ürünlerde bu hastalık olabilir. Parazit bulunan kedilere çok temasta bulunmayın. Tüm bunlara dikkat ederseniz toksoplazma tehlikesinden kendinizi ve çocuklarınızı koruyabilirsiniz. Ev kediniz varsa çok fazla dışarı çıkmasına izin vermezseniz enfeksiyon taşıma riskini aza indirmiş olursunuz.
Toksoplazma Tanı ve Tedavi
Tanının konmasında kanda bulunan parazitlere karşı bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların varlığına göre tespit edilmektedir. Kanda yapılan incelemede lgG pozitif çıkması hastalığa karşı bağışıklık kazanılmış olduğunun göstergesi. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotikle tedavi sağlanmakta gerektiğinde hamilelerde görüldüğü takdirde gebeliğin ciddi bulgulara rastlanıldığı zaman sonlandırılması gerekmektedir.