Yerli Erkek Ünlüler

Erdal Eren Kimdir?

Erdal Eren Fotograflari 2
Tam adı: Erdal Eren
Doğum tarihi: 25 Eylül 1961 (Nüfustaki tarih)
Doğum yeri: Şebinkarahisar, Giresun /Türkiye
Ölüm tarihi: 13 Aralık 1980
Ölüm yeri: Ulucanlar, Altındağ / Ankara
Ölüm sebebi: İdam
Ailesi:  Şadan Eren, Ahmet Eren
Mesleği: Öğrenci
Aktif Yılları: 1961-1980 (17 yaşında idam edildi)

Hakkında

Adına şarkılar yapılan, yaşamıyla filmlere konu olan, Tiyatro oyunlarına konu olan , dergi ve gazetelerde defalarca yazılan , daha yaşı 17 olmasına rağmen yaşını büyütüp bekletmeden idam edilen Erdal Eren’in biyografisi sayfasındasınız. Daha çocuk yaşlarda tutuklanan ve yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren Kimdir?

Eren, 25 Eylül 1964’de Şebinkarahisar, Giresun’da dünyaya gelmiştir. Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisidir. 12 Eylül Darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü iddiasıyla, hüküm giymiş ve 13 Aralık 1980’de asılarak idam edilmiştir.

Öğrencilik Yılları

Darbeden önce, 30 Ocak 1980’de Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, Milliyetçi Hareket Parti’li Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmüştü.

Erdal Eren, Suner’in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 tarihinde gerçekleştirilen gösteride gözaltına alınan 24 kişiden biriydi. Bu sırada (gösteri) , çıkan çatışmada ölen er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Ardından yargılanarak , 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkûm edildi. Darbeden sonra , Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde infaz edildi.

Ancak bu soruşturmada eksiklikler ve tam olarak otopsi yapılmamış ve mahkeme işi hemen bitirme eylemindedir. Kanı şudur; Eren, Zekeriya Önge’yi öldürmemiştir. Kendisi de itirafında söylemiştir. Birçok delil de Eren’in,Zekeriya Önge’yi öldürmediği yönündedir.

Ölen erin vücudundan çıkan kurşun askeri silahların kullandığı mermi çapıyla aynı olması bir askeri çatışma kazası olduğu yönünde.

Diğer bir detay ise er Zekeriya Önge’in öldürüldüğü anda kurşunun, sırtından gelmesi ve Eren’in ise karşısında olması ve 10 metre önünde olması.

Silah dna’sı ve diğer yerde bulunan kanların dna’sı da yapılmamıştır.

Gibi birçok kanıtlar ve iddialar mahkemeye sunulmuşken askeri mahkeme hemen karar vermiştir.

Erdal Eren idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan‘a,

“avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını söyledi. İdam kararı verilen Erdal Eren’in 17 olan yaşı bir gün içinde 18 olarak büyütüldü ve sonrasında hemen idam edildi.”

Ağabeyi Erkan Eren, Erdal’ın Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü ağır işkencenin izlerine tanık olduğunu dile getirdi. Erdal Eren’in idam edildiği tarihte yaşının 18’den küçük olduğunu belirten Erkan Eren, infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal Eren’in kimsesizler mezarına gömülmek istendiğini söyledi.

Erdal Eren Adına yapılan şarkılar

  1. Edip Akbayram, “Metrisin Önü”
  2. Sezen Aksu, Son Bakış (sözleri Aysel Gürel’e, bestesi Onno Tunç’a ait)
  3. Ahmet Kaya, Yaşamadın Sen
  4. Duman (müzik grubu), Kolay Değildir
  5. Teoman, İki Çocuk (Teoman, Erdal Eren’in akrabası olduğunu Cnn Türk’te Ahmet Hakan’a açıklamıştır.)
  6. Teoman, On Yedi
  7. Mor ve Ötesi, Darbe
  8. Grup Yorum, Selda Bağcan, Edip Akbayram, Büyü (Gülten Akın’ın şiirinden bestelenmiştir.)
  9. Gına, Kırmızı Halı
  10. Saian Sakulta Salkım, Suç
  11. Ali Ekber Eren, Ankara Adı Kara
  12. Ali Asker, Şu Metrisin Önü
  13. Ümmü Şen, Nenni

Hikayesinin Geçti Filmler ve Diziler

  • Hatırla Sevgili adlı dizide Erdal Eren’in hikâyesi de anlatılmıştır. 6 Haziran 2008 gününde yapılan dizinin finalinde Erdal Eren’in idamı konu edilmiştir.
  • Zincirbozan adlı sinema filminde Erdal Eren’in idam sahnesi canlandırılmıştır.
  • Oğlunuz Erdal adlı belgesel film Sinan Suner, Zekeriya Önge, Erdal Eren ve Ercan Koca’nın öyküsü üzerinden Türkiye’nin 1977-1984 arasındaki dönemini anlatır.

Videoları

 

 

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu