instagram takipçi satın al

Bong Joon-ho

Bong Joon-ho

Tam adı: Bong Joon-ho
Doğum tarihi: 14 Eylül 1969
Doğum yeri: Daegu, Güney Kore
Boyu: 1.82 m
Ailesi: Bong Sang-gyun, Park Tae-won, Joon-soo, Jee-hee
Eşi: Jung Sun-young
Çocuk (ları):
Mesleği: Yönetmen, senarist, yapımcı
Aktif Yılları: 1994 yılından bu yana

imdb-logo Bong Joon-ho

Başlıklar

Hakkında

Bong Joon-ho kimdir? Bong Joon-ho, 14 Eylül 1969 yılında Güney Kore’de, Daegu’da dünyaya gelmiştir. Güney Koreli Oscar ödüllü film yönetmeni, senaristi ve yapımcısıdır. Sinemaya ilgisi ortaokuldayken başlayan Bong Joon-ho’nun kariyer hayalleri küçüklükten başlamıştı. Babası grafik tasarımcı, dedesi “A Day in the Life of Novelist Gubo” kitabıyla bilinen Park Tae-won isimli ünlü yazardır. Abisi Seoul Ulusal Üniversitesi’nde profesör, ablası ise modacıdır.

Sinema tutkusuna rağmen, üniversite çağına geldiğinde ailesini kırmamak için Sosyoloji okumaya karar vermiştir. 1980’lerin sonunda Yonsei Üniversitesi’ne girerek mezun olur. Okurken aynı zamanda tutkusunu bir kenara atamayan Joon-ho orada bir film kulübüne girer. O dönemlerde Edward Yang, Hou Hsiao-hsien, Shohei Imamura gibi yönetmenlerin büyük hayranıdır.

İLGİLİ BİLGİ:   Camila Cabello

1990’da Kore Akademisi Film Sanatları’na girerek 2 yıl eğitim görür. O dönem birçok kısa film çeken Bong Joon-ho, ‘Peureimsogui gieokdeul’ ve ‘Ji-ri-myeol-lyeol’ isimli iki mezuniyet projesiyle Vancouver ve Hong Kong’daki festivallere davet almıştır. Mezun olduktan sonra birçok yönetmenin yanında çalışarak kendisini geliştiren Joon-ho, 1996 yılında ‘7 Reasons Why Beer is Better Than a Lover’ isimli filmin senaristliğini yapmıştır.

Daha sonra yapımcı Cha Seung Jae’nin Barking Dogs Never Bite isimli filminin yönetmenliğini yaparak ilk uzun metraj filmini çekmiş olur. Oldukça başarılı bulunan bu film birçok festivalden davet aldı ve ödül kazandı. İlk çektiği filmle bu kadar tanınan ve başarılı olan Bong Joon-ho Kore film endüstrisinde büyük heyecan yaratmaya başladı.

2003’te yapılan Salinui chueok’ (‘Memories of Murder’) isimli film beş milyondan fazla gişe yaparak büyük başarı sağlamıştır. Bong Joon-ho’ya getirdiği büyük başarı ise ona “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında Tayvandaki birçok ödül töreninden ödül kazandırdı.

İLGİLİ BİLGİ:   Yaşar Alptekin

‘Gwoemul’ (‘The Host’) filmi, başarılı yönetmenin kariyerinin en önemli filmi olmakla kalmamış, kendisine bir de dünyaya tanıtmıştır. Film, dünya prömiyerini 2006’da Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirerek başarısını kanıtlamıştır.

Bong Joon-Ho, 92. Akademi Ödülleri‘nde son filmi Parasite ile 6 kategoride aday gösterilmiştir. Parasite filmi 2020 Oscar Ödül Töreni’ne damga vuran film olmuştur. En iyi film Oscar’ını kazanan Parasite, Joon-ho’ya En iyi yönetmen ve En iyi orijinal senaryo ödüllerini kazandırmıştır.

Filmografisi

  1. Parazit 2017
  2. Okja 2013
  3. Kar Küreyici 2009
  4. Ana  2008
  5. Tokyo!  2006
  6. Yaratık 2004
  7. Influenza 2004
  8. Sink & Rise  2003
  9. Cinayet Günlüğü 2000
  10. Flandersui gae  1994
  11. Baeksekin  1994
  12. Ji-ri-myeol-lyeol 1994
  13. Peureimsogui gieokdeul 1994

Videoları

Fotoğrafları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı