İş & Finans

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır? Performans değerlendirme, çalışanların iş sorumluluklarını ne kadar etkin bir şekilde yerine getirdiklerini ve örgütsel amaçların gerçekleştirilmesine nasıl katkıda bulunduklarını değerlendirme sürecidir.

360 Derece Performans Değerlendirme

Nitekim birçok organizasyonel işyeri politika ve uygulamalarını, büyük ölçüde performans süreçleri üzerinden değerlendirilmektedir. Performans değerlendirmeleri, yöneticilerin ücretlendirme, terfi ve işten çıkarma ile ilgili kararlarını aldıkları temeldir. Ayrıca, iyi yapılmış bir iş için çalışanları takdir ve motive etmede de performans değerlendirme sonuçlarını kullanırlar.

Kontrol Mekanizması

Performans değerlendirme süreci organizasyonun önceden belirlenmiş amaçları gerçekleştirmek için kullandığı bir kontrol cihazıdır. Performans, bir çalışanın kendisine verilen görevleri yerine getirmesini ifade eder. Buna ek olarak, bir işi etkili ve verimli bir şekilde yapmak demektir.

Performans değerlendirmesi, yönetici veya danışmanın bir çalışanın çalışma davranışını önceden belirlenmiş standartlarla karşılaştırarak inceleyip değerlendirdiği, karşılaştırmanın sonuçlarını belgelediği ve sonuçları, iyileştirmelerin nerede ve neden gerekli olduğunu göstermek için çalışanlara geri bildirim olarak sunduğu bir süreçtir.

360 derece performans nedir nasil degerlendirilir 3

Performans değerlendirmesi, çalışanların işlerini ne kadar iyi yerine getirdiklerini değerlendiren sistematik bir süreçtir. Değerlendirme, çalışanın kişilik özelliklerine göre değil, çalışanın işinde elde ettiği sonuçlara dayanmaktadır.

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır

360° Performans (Çok Kaynaklı Değerlendirme)

360 derece performans değerlendirme çalışanın üstü, astı, eş değeri, müşterileri ve tedarikçileri gibi, çalışan ile ilişki içinde olan tüm unsurlar tarafından değerlendirilmesine olanak sağlayan performans değerlendirme yöntemidir. Çok kaynaklı geri bildirim veya çok kaynaklı değerlendirme olarak da bilinir.

Süreç İnsan Kaynakları Departmanı yöneticileri tarafından uygulanır. Burada amaç gizliliği korumaktır. Örneğin ast üstünü değerlendirir ve bu değerlendirmeyi yaparken değerlendirmenin anonim/isimsiz olarak özgür bir zeminde yürütüldüğünü bilir.

360 derece performans nedir nasil degerlendirilir 4

360° değerlendirmenin aşamaları şunlardır;

  • Kişinin kendini değerlendirmesi
  • Astın değerlendirmesi
  • Eş değerinin değerlendirmesi
  • Üstün değerlendirmesi
  • Varsa müşteri yahut tedarikçinin değerlendirmesi

360° değerlendirmenin avantajları şunlardır;

  • Çalışanların performansına ilişkin daha kapsamlı bir görünüm sağlar.
  • Toplu geri bildirimler, mesleki gelişimi güçlendirmeye yardımcı olur
  • Fikirlerin karışımı daha doğru bir değerlendirme sunar.
  • Pek çok çalışandan toplanan görüşlerin daha ikna edici olacağı kesindir.
  • Personel performansını sadece bir yönetici değil, diğer iş arkadaşları da değerlendirir.
  • Öz değeri düşük çalışan, başkalarından gelen geri bildirimle motive olur.
  • Performans değerlendirme sürecinde daha fazla personel yer alırsa, şirketin örgüt kültürü daha dürüst hale gelir.

Son olarak, performans değerlendirmelerinde çalışma süreleri önemlidir. Çalışanlar seçildikten, eğitildikten ve motive edildikten sonra, performansları için değerlendirilmelidirler.

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir, Nasıl Yapılır ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu