Yaşarken Ölü Olduklarını Sananlar: Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

Psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi olan “Cotard sendromu” insanı derinden etkileyen bir problemdir. Bu hastalığa yakalanan kişiler, kendilerini ölü olarak görürler. Hatta öldüklerine inandırmak için başta intihar olmak üzere pek çok girişimde bulunurlar. Bu yazımızda yaşarken ölü olduklarını sananlar: Yürüyen ölü sendromu (cotard sendromu) nedir? konusu hakkında bilgi vereceğiz.

Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

Yaşarken Ölü Olduklarını Sananlar: Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

Cotard sendromu, Jules Cotard tarafından keşfedilmiştir. Fransız bir nörolog olan Cotard, hastalığı derinden araştırarak bilim dünyasına ışık tutmuştur. Sendrom, intihar eğilimlerini beraberinde getirir.  Hastalarda çok ciddi sendromlar görülür. Cotard sendromuna sahip olan hastalarda görülen belirtiler şunlardır:

  • Hasta, her şeyini kaybettiğini söyler.
  • Hasta öldüğünü ikna etmeye çalışır.
  • Kişi, kendini yürüyen bir ölü olarak tanımlar.
  • Genellikle birey kendinde çürük et kokusu duyar. Teninde kurtlar gezindiğini söyler.
  • Kişide kronik uykusuzluk görülür.
  • Ruhlarını kaybettiklerine inanırlar.
  • Organlarının çalışmadığını söylerler.

Hastalığın en çok riskli duruma geldiği evre ise intihar eğilimidir. Birçok kişi çevresindeki kişileri kendine inandırmak için intihar eder.

Yürüyen Ölü Sendromu: Ben Ölüyüm!

Yaşarken Ölü Olduklarını Sananlar: Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

2008 yılında ilginç bir vaka yaşandı. Buna göre 53 yaşında Filipinli bir kadın öldüğünü ve morga götürülmek istediğini söyledi. Fakat ailesi söylenenlere bir anlam veremedi ve kadını hastaneye götürdü. Hastanede derin bir araştırma yapıldı. Hasta, evini yakmaya çalıştığını ve yapacaklarından çok korktuğunu ifade etti. Hasta iştahsızlık, uyuma isteği, kaygı, düşük enerji gibi problemler yaşıyordu. Hatta daha önce antidepresan ilaçlar da kullanmıştı. Kadın, zamanının çoğunu yatakta geçiriyordu. Kendini ve kişisel bakımını da ihmal etmişti. Kadına ilaç tedavisi yapıldı. Hasta, ilaçlara olumlu cevap vererek iyileşme gösterdi ve taburcu edildi.

Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedenleri

Yaşarken Ölü Olduklarını Sananlar: Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

Sendroma tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre çeşitli zihinsel risk faktörlerinden kaynaklı olduğu düşünülür. Uzmanlara göre iki tür beyin hasarı Cotard sendromunun ortaya koyduğu davranış biçimidir:

  1. İnsanların kendilerini görme biçimini değiştirmesi
  2. Yanlı görüşe inanmaya devam etme..

Sendromun gelişme riskini arttıran zihinsel sağlık problemleri şunlardır:

Sendrom, birçok yaş aralığında görülür. Burada önemli olan hasta bireyin hayatında meydana gelen çeşitli etkenlerdir. Fakat yaygın olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde hastalık görülmektedir. Ayrıca kadınların bu hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Teşhis konan hastalardan birçoğu kadınlardan oluşmakta ve bu oran erkeklere kıyasla hayli yüksek. Ayrıca hastalık, zihinsel problemler yaşayan genç ve çocuklarda da görülebiliyor.

Teşhis ve Tedavi Yöntemi

Yaşarken Ölü Olduklarını Sananlar: Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Nedir?

Hastalığın teşhis edilmesi oldukça zordur. Çoğunlukla hastayı dinlemek ve çeşitli araştırmalar yaparak bulgular elde etmek gerekir. MRI ve EEG gibi görüntüleme testlerinde beyinde bir hasar olduğu görülür. Hastalığın tedavi şeklinde ise belirli bir metod yoktur. Hastalığın ortaya çıkış şekli doğrultusunda farklı yöntemlere başvurulur. Sıklıkla EKT ya da elektroşok tedavisi yapılır.

EKT yönteminde beyinden küçük elektrik akımları geçirilir. Beynin kimyasını değiştiren yöntem, zihinsel semptomları temizler. Ancak başta hafıza kaybı olmak üzere  çeşitli riskler taşır. Hastalığın durumuna göre antidepresan, duygu durum düzenleyici, antipsikotikler ve davranışçı terapi de yaygın yöntemler arasında yer alır.

Yürüyen Ölü Sendromu (Cotard Sendromu) Videoları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu