Cilt Sağlığı

Uçuk Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

instagram takipçi hilesi

Uçuk nedir? Uçuk dudak, diş eti ya da ağızda ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Görsel açıdan rahatsız edici sonuçlar doğuran uçuk, herpes simpleks isimli virüs nedeniyle ortaya çıkar. Bu yazımızda uçuk nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir konularında bilgi vereceğiz.

Uçuk Nedir?

Uçuk nedir?

Herpes simpleks isimli virüsün vücuda girmesiyle ortaya çıkan uçuk, ağrılı sonuçlar ortaya çıkartır. Hatta bazı hastalar ateş ve kas ağrısı gibi rahatsızlıklar da yaşar. Her yaştan insanın başına gelebilecek olan rahatsızlık, bulaşıcı olması ile de bilinir. Virüsün bulaşma yolları tükürük, mukoza veya dokunmaktır.

Uçuk virüsünü vücuduna alan kişide üç aşamada semptomlara rastlanır. Bunlar; birincil, pasif ve nüks olarak adlandırılır.

Birincil enfeksiyon aşamasında virüs vücuda girer ve çoğalmaya başlar. Ağız yarası ve ateş semptomları ile kendini belli eden bu aşamada hastalar uçuk geçirdiğini anlamaz.

Pasif dönemde virüs enfekte olmuş bölgeden sinir dokusuna geçer. Tekrar üreyen virüs, pasif hale geçer.

Nüks döneminde ise, virüs bulaşan kişi herhangi bir stres ya da duygusal durumla karşı karşıya gelirse virüs yeniden aktif hale gelir. Genellikle yara şeklinde kendini belli etmeye başlar.

Uçuk Neden Olur?

Uçuk

Viral kaynaklı bir enfeksiyon olan uçuk, HSV-1 virüsü nedeniyle ortaya çıkar. Birçok insan 20 yaşına gelene kadar bu virüse karşı enfekte olur. İlk enfeksiyon yaşandıktan sonra yüzdeki sinirsel dokularda uygu haline gelen virüs,  ilerleyen zamanda tekrar aktif hale gelir. Virüs, yara halindeyken oldukça bulaşıcıdır.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk Tedavisi

Uçuk virüsünün kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı bağışıklık güçlendiciler etkili özellik göstererek virüsün yayılmasının önüne geçer. Ayrıca, uçuğun ağrılı semptomlarının hafiflemesine de katkı sağlar. Uçuk tedavisinde; probiyotik, E vitamini, C vitamini ve çinko oldukça faydalıdır. Bu nedenle; yoğurt, badem, portakal ve lahana gibi besinler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra; aloe vera jeli de etkili tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Uçuğun tedavisi için yapılması gereken en önemli şey, ilk semptomlar görülür görülmez tedaviye başlanmasıdır. Eğer dudak çevresinde kaşıntı ya da yanma gibi bir hissiyat varsa doğal ürünler sürülerek uçuğun çıkması engellenmiş olur. Dudak çevresinde kaşınan yere günde birkaç kez sarımsak ya da bal sürülebilir.

Ancak, en etkili tedavi için mutlaka cildiye uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Doktorun önerdiği krem ya da ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, alternatif tıptan doktor önerdiği takdirde faydalanılmalıdır.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu