Sabah Kaygısı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sabah kaygısı uyanma korkusudur. Bu genellikle ergenlik veya yetişkinliğe kadar ortaya çıkmaz, ancak bazı çocuklarda görülebilir. Semptomlar arasında yatmadan önce stresli veya endişeli hissetmek, geceleri sağlıklı uyuyamama ve sabahları uyanma korkusu nedeniyle uyuma isteksizliği yer alır. Sabah kaygısı uyku kaygısı olarak da adlandırılabilir, ancak ayrı bir bozukluk olduğu bildirilmiştir. Sabah kaygısı, kabuslardan ve uykusuzluk veya uyku apnesi gibi diğer uyku sorunlarından farklıdır.
Sabah Kaygısı Ne Kadar Yaygındır?
Sabah kaygısı kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir. Bununla birlikte, yaşamlarının bir noktasında nüfusun %15 kadarını etkileyebilecek potansiyel olarak ciddi bir durum gibi görünmektedir. Sabah kaygısı, günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak genellikle kişi uyuduktan sonra uyanmadan önce olur.
Sabah kaygısı, tüm etnik gruplar ve sosyal sınıflarda hem erkekleri hem de kadınları etkiler ve çocukluk veya ergenlik döneminde başlayabilir. Okul çağındaki çocukların tahminen %10’unda sabah kaygısı ile tutarlı semptomlar görülür.
Kimin Sabah Kaygısı Yaşama Olasılığı Daha Yüksektir?
Sabah anksiyetesi genellikle başka anksiyete bozuklukları veya depresyon öyküsü olan kişilerde gelişir. Yakın zamanda ailede ölüm, mali sorunlar veya iş değiştirme gibi stresli bir olay yaşayan kişilerde de daha sık görülür. Sabah kaygısı uyku yoksunluğu tarafından da tetiklenebilir. Çok az uyku, ertesi gün iş görmenizi zorlaştırabilecek stres ve endişe duygularını tetikleyebilir.
Sabah Kaygısı Semptomlar Nelerdir?
Sabah kaygısının ana belirtisi, uyanmak ve uyanık olma konusunda endişeli hissetmektir. Kişiler de kaygılarının bir sonucu olarak kendilerini yorgun hissedebilir ve konsantre olmakta güçlük çekebilir veya dikkatsizce hatalar yapabilirler. Diğer belirtiler arasında depresyon, kas ağrıları, sinirlilik veya uykuya dalmakta zorluk olabilir.
Sabah Kaygısı Ne Kadar Büyük bir Problem midir?
Sabah kaygısı genellikle hafif ila orta şiddette semptomlarla kendini gösterir. Bununla birlikte, sabah kaygısı olan bazı kişiler, o gece uyuyamayacakları düşüncesiyle yatmadan önce çok güçlü ve ısrarlı bir korku duygusu yaşadıklarını bildirmektedir. Gündüzleri stres sorunu yaşamayan insanların yaklaşık %20’si hayatlarının bir döneminde sabah kaygısı yaşıyor. Sabah kaygısı, bir kişinin gün boyunca işlev görme yeteneğini etkileyebilir ve daha yüksek psikiyatrik bozukluk riski ile ilişkilidir.
Sabah Kaygısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sabah kaygısının tedavisi yoktur, ancak çeşitli tedavi yöntemleriyle yönetilebilir. Sabah kaygısının en yaygın tedavisi bilişsel davranışçı terapidir (BDT). Terapi seanslarına ek olarak, sabah kaygısını tedavi etmek için ilaçlar kullanılabilir. Uyanma saatlerinde depresyon ve/veya hafif ila orta şiddette depresyon veya anksiyete semptomları olan kişiler için en yaygın kullanılan antidepresan ilaç essitalopramdır.
Sabah Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılır?
Sabah kaygısı tedavi edilebilir bir durumdur. Bu bozukluğa sahip birçok kişi, tedavi görürlerse normal şekilde işlev görebilir. Sabah kaygısı, hem onu yaşayan insanlar hem de çevrelerindeki insanlar için çok stresli olabilir. Bununla birlikte, sabah kaygısı olan bir kişi, semptomlarla mücadele etmek için şu adımları atabilir:
- Yeterince uyumak ve bol miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren dengeli bir diyet yemek.
- Gece yatmadan önce kaygı duydukları şeyleri bir yere not edin ve ertesi gün işte ya da okulda daha az kaygılı hale gelin.
- Hafta boyunca düzenli egzersiz yapmak, ancak hafta sonları ve tatil günlerinde bunu sınırlandırmak veya yapmaktan kaçınmak.
- Yatmadan önce gevşeme teknikleri veya meditasyon yapmak da bazı insanlar için yararlı olabilir.
- Aile ve arkadaşlar için zaman ayırmanın yanı sıra hobiler ve kitap okumak ya da müzik aleti çalmak gibi diğer hoşlanılan faaliyetlerle uğraşmak.
- Gündüzleri kendilerini yorgun hissetmemeleri ve akşamları uyumadan önce daha az yorulmaları için bir şeyler yapmak. Bu, yapılması gereken işlerin listesini yapmayı, sorumlulukları başkalarına devretmeyi, gece belirli bir saatten sonra veya sabahın erken saatlerinde telefon görüşmeleri yapmayı ve gün içinde ne kadar yapmaları gerektiğine dair sınırlar koymayı içerebilir.
Bazı insanlar, özellikle akşamları çok uykulu hissediyorlarsa, öğleden sonra şekerleme yapmaktan fayda görebilir. Gün içinde uyanık kalmakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuz birkaç saatte bir yaklaşık 20 dakika şekerleme yapmanızı ve ardından öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde daha uzun bir şekerleme yapmayı denemenizi önerebilir.
- Stres veya kaygıyla ilgili yardım almak zor olabilir, ancak sabah kaygısı yaşayan birçok kişi için genellikle yararlıdır. Birçok sağlık uzmanı ve danışmanı, yerel okullarda, hastanelerde veya toplum ruh sağlığı merkezlerinde bulunabilen danışmanlık hizmetleri veya destek grupları sunar.
- Rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini olması, bazı kişilerin gece uyumadan önce rahatlamasına da yardımcı olabilir. Bu, ılık bir banyo veya duş almayı, yumuşak müzik dinlemeyi, kitap okumayı, yatağa uzanmadan önce dua etmeyi veya meditasyon yapmayı içerebilir.
- Sabah kaygısı olan bazı kişiler, kulak tıkacı veya göz maskesi takmanın geceleri daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu görebilir.
- İlaçlarda veya dozlarda herhangi bir değişiklik yapmadan önce, yaşadığınız herhangi bir semptom hakkında doktorunuzla konuşmanız ve gündüz depresyon ve/veya anksiyete semptomlarınıza neyin sebep olduğuna dair bir açıklama almanız önemlidir.