Retrorektal Tümör Nedir, Semptomları Nelerdir?
Retrorektal tümör, sindirim sisteminin arka ucunda ve rektumda bulunan bir tümör türüdür. Bu tümör türü çok nadirdir ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların sadece %1’ini etkiler. Kanserli değillerdir ama kötü huylu olma potansiyelleri yüksektir.
Retro rektal tümörler iyi huyludur ancak kanayabilir ve ağrıya, rahatsızlığa ve tıkanıklığa neden olabilirler. Bu tümörlerin nedenleri bilinmemekle birlikte vakaların %50’sinin rektum üstü epidermoid karsinom veya kolorektal kanser için radyasyon tedavisine bağlanabileceği görülmüştür.
Kolonoskopi, bir hastanın ameliyata girmeden önce retrorektal tümörlere sahip olup olmadığını veya kanama eğilimleri nedeniyle zaten çok fazla kan kaybedildiği için çıkarma ameliyatı gerekip gerekmediğini belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Yukarıdaki görüntü, içinden geçen bir polipi göstermektedir. Distal uçta bir açıklık ve sapsız bir tümör haline gelmiştir. Bu polipler, topaklar veya şişliklerle karıştırılabilir.
Polipin bir bölümü, tedavi edilmediği takdirde başka bir yerde dönüşüm geçirme olasılığının daha yüksek olduğunun bir göstergesi olan iltihaplanma belirtileri gösteriyor.
İleri tetkiklerde hastada şişkinlik ve kanamaya neden olan tümör çıkarılarak, hasta daha fazla ameliyatı kabul etmedi. Retrorektal tümörleri olan hastaların bağırsaklarının çıkarılması alışılmadık bir durum değildir çünkü çıkarıldıktan sonra artık düzgün çalışmazlar. Başka bir hastanın rektumunda 6 aydır tespit edilemeyen ceviz büyüklüğünde bir kitle vardı.
Retrorektal Tümör Belirtileri Nelerdir?
İnsanlar ayrıca rektumlarında, anüslerinde ve alt karınlarında ağrı hissedebilirler. Bazı kişiler tuvalete giderken zorlanabilirler. Yaşanan belirtiler kişiden kişiye büyük farklılıklar göstermekle birlikte, yakalanıp ameliyat edilmezse belirtiler zamanla sürekli olarak kötüleşir. Son 10 yıl içinde ameliyat edilmemişse, tedavi edilmezse kansere dönüşme olasılığı çok yüksektir.
Retrorektal Tümörler Nasıl Teşhis Edilir?
Retrorektal bir tümörün teşhisi bir kolonoskopi içerir. Kolonoskopi, rektumdaki kanı ve polipleri veya kaynağı bilinmeyen lezyonları saptayabilir. Diğer durumların teşhisine yardımcı olmak için rutin bir kolonoskopi yapılır, ancak aynı zamanda kötü huylu veya iyi huylu olabilen bir retrorektal tümörün varlığını da saptayabilir. Kanserli olduğunda, genellikle rektum içinde istila ve kanama kanıtı vardır.
Kötü huylu bir tümörde de bakteri bulunabilir; bu bakteriler endoskopta yakalanıyor, bu da her şeyin net olmayabileceğinin bir işareti. Bir hastanın kanser olduğundan şüphelenildiğinde, bir sonraki adım tümörün bir kısmının alınmasından oluşan bir biyopsi almaktır. Kanserin şüpheli belirtileri veya semptomları varsa, derhal çıkarılmalı ve kötü huylu veya iyi huylu olup olmadığını belirlemek için çalışılmalıdır.
Bu tümörlerin kansere dönüşmesi çok nadir olduğu için ameliyat önerilir. Bir cerrah küçük tümörleri çıkarabilir, ancak daha büyük olanlar bu tür işlerde uzmanlaşmış bir cerrah tarafından alınmalıdır.
Bir retrorektal tümör ameliyatı iki bölümden oluşur: önce anüsün üst kısmında (Karın duvarı) bir kesi yapılır. Cerrah daha sonra anormal cildi yakmak ve içindeki tümörü ortaya çıkarmak için ısı kullanacaktır. Tümör daha sonra çıkarılacak ve kötü huylu veya iyi huylu olup olmadığını görmek için gözlemlendikleri laboratuvara gönderilecektir. Ameliyatın ikinci kısmı, anüsteki yarayı kapatmak için karın derisinin kullanılmasıdır.
Retrorektal Tümör için Bazı Tedaviler Nelerdir?
Retrorektal tümör iyi huyludur ve bu nedenle genellikle tedavi gerektirmezler. Onlar için olası bir tedavi, onları tamamen ortadan kaldıran ameliyat olacaktır. Ancak çoğu durumda, bu tümörler kanserli davranış belirtileri gösterene kadar tedavi edilmez. Tümör kanserli ise, tümörü ve vücuttaki kanserli hücreleri çıkarmak için ameliyat kullanılır.
Retrorektal tümörlerin çoğu iyi huyludur, ancak bazıları kötü huylu olabilir. İyi huylu tümör vakalarında, kanser belirtileri veya semptomları olmadıkça tedavi etmemeniz önerilir. Bununla birlikte, iyi huylu bir tümör keşfedilirse ve herhangi bir tedaviye gerek yoksa, yaklaşık üç yılda bir rutin bir kolonoskopi yapılacaktır.
Kötü huylu tümör vakalarında, kansere dönüşme potansiyeline sahip olup olmadığını belirlemek için bir biyopsi kullanılır. Olursa, kanser kanıtı bulunan bölgeyi çıkarmak için ameliyat gerekecektir. Retrorektal tümörler çok nadir görülen bir durumdur, ancak meydana gelirler ve tedavi edilmezlerse ciddi komplikasyonlara yol açabilirler. Anüsünüzde veya rektumunuzda ani bir ağrı fark ederseniz veya rektumunuzda kanama olursa hemen doktorunuza görünün.
Ne Tür Doktorlar Retrorektal Tümör Tedavi Eder?
Bu alanda uzmanlaşmış cerrahlar, perianal ekzenterasyonların operasyonu konusunda özel eğitim almış doktorlardır. Ayrıca arka ucu etkileyebilecek tümörler üzerinde ameliyat yapmak ve içlerindeki lezyonları gidermek için özel eğitim ve deneyime sahiptirler.
Bu alanda uzmanlaşmış diğer doktorlar arasında gastroenterologlar, kolorektal cerrahlar ve kolorektal cerrahlar bulunur. Rektuma veya kolona girmiş bir tümörü çıkaran cerrah, karın bölgesindeki doku ve organları ve anormal kan damarlarını da inceleyecektir.