Radardan Koruduğuna İnanılan Yanlış Uygulamalar!
Radardan Koruduğuna İnanılan Yanlış Uygulamalar! Radarlar, aracın hızını ölçmek için iki farklı sinyal türünü kullanır. Radyo dalgaları ile çalışan radarlar ve lazer sinyali gönderen radarlardır. Radyo sinyali gönderen radarlar, araca doğru gelirken iki farklı zamanda iki farklı sinyal gönderir.
İlk gönderilen sinyalin geri dönüş hızı ile ikinci gönderilen sinyalin geri dönüş hızı arasındaki fark, hızın ortalamasını hesaplamak için kullanılır. Lazer sinyali gönderen radarlar, araca doğru ışın yollar ve anında hızı hesaplar. Bu tür radarlarda, aracın hızının belirlenmesi için araç plakasının özellikleri kullanılır.
Plakalar, yüksek kaliteli bir reflektörden yapılır ve ışığı geri yansıtma özelliğine sahiptir. Radyo sinyali ile çalışan trafik radarlarında, radarı gördüğünüz anda anlık fren yapmak ceza yeme olasılığı düşük desek çok yanlış olmaz. Fakat lazer sinyali gönderen radarlarda, hızın mikrosaniye bazlı olarak hesaplanması nedeniyle fren pedalına dokunmadan ceza alma ihtimaliniz son derece yüksektir.
Radardan Koruduğuna İnanılan Yanlış Uygulamalar!
1) Arabanın Dikiz Aynasına CD Asmak
Araba aynasına CD asmak sadece Türkiye’de değil birçok ülkede radardan kaçmanın en yaygın yollarından biridir. CD’yi aynaya asma sebebiniz, CD’nin arka yüzünün radar flaşını geri yansıttığını düşünmektir. Diyelim ki böyle bir şey işe yaramayacak çünkü radar sensörü çok güçlü ve CD tarafından geri tepiyor. Yani CD, radar kamerasının aracınızın fotoğrafını çekmesine hiçbir şekilde engel olmayacaktır. Hız sınırını aşıp bu yöntemi denerseniz karşınıza sadece bir fotoğrafınız, dikiz aynasında asılı bir CD kalır.
2) Radarı Gördüğünüz Zaman Frene Basmak
Diyelim ki uzun bir yoldasınız ve kurallara aykırı hız yapıyorsunuz. Tam radyoda çalan bir şarkıyı dinlemek üzereyken bir anda sağdaki radarlı arabanın disko topu gibi parıldadığını görürsün ve frene basarsın, otobanda arkandaki arabalar için tehlike yaratırsın.
Nedeni de çok basit. Radar arabası sizi gördü ve hız limitinizi siz görmeden kaydeder. Radar, şehirlerarası yollarda araçların hızını 1500 metreden tespit edebiliyor. Bir araç görür görmez frene basmak yerine, bekleyen polis arabasının yanına gidip cezanızı alıyorsunuz.
3) Araç Plakalarına Saç Spreyi Sıkmak
Plakalara saç spreyi sıkma, dikkatlerden kaçan şehir efsanelerinden biridir. Hatta bazı kişiler sadece bu şehir efsanelerine aldanmakla kalmayıp, “hayalet sprey” ve “plaka saklayan sprey” adı altında fahiş fiyatlara satılan işe yaramayan ürünlere de para harcamaktadır.
Sprey için ortalama 200 TL ödedikten sonra radar cezası da ödedikten sonra yaptığınız hatanın farkına acı şekilde varıyorsunuz. Plakanızı koyu bir renge boyamadığınız sürece, okunmasını veya radar sensörlerinin görmesini engellemenin bir yolu yoktur. Bu nedenle, yolunuz nereye olursa olsun, saç spreyini yalnızca kullanım amacı için kullanmakta fayda var. Siz hız sınırlarına uymaya devam edin.
4) Aracın Ön Kaputunu Alüminyum Folyo İle Kaplama
Radar sensörlerini etkisiz hale getirmek için birçok yöntem var olduğuna inanılır. Ancak en yaygın olarak terih edilen arabanın kaputunun üzerine alüminyum folyo yapıştırmaktır. Bu yöntemin amacı, radar sensörlerini engellemek için kullanılan dikiz aynalarına CD asmak olduğu gibidir. Yani radardan gelen sinyali geri yansıtmak.
Ancak, alüminyum folyonun radar sensörlerine herhangi bir etkisi olmadığı son derece açıktır. Türkiye’de tek kadın radar polisi olarak bilinen Fatma Yılmaz, radar sensörlerinin nasıl çalıştığı konusunda şunları söylemektedir: “CD’ler, alüminyum folyolar ve saç spreyleri gibi yöntemlerin radarlardan kaçmak için kesinlikle hiçbir etkisi yoktur. Çünkü radar sistemi, D3 adı verilen bir cihaz aracılığıyla kademeli olarak sinyaller gönderir. Bu sinyaller, aracın hızını ve havaya çarpışmasından çıkan sayısal verileri ölçer. Yani bu yöntemler radar sensörlerinin verilerini etkilemez.” dedi.