Portakal Yağı Nedir, Nasıl Yapılır?

Google News

Portakal yağı, Sevilla portakallarının kabuklarından veya kabuğundan elde edilen uçucu ve hoş kokulu bir uçucu yağdır. Portakal yağı aynı zamanda kozmetik ve parfümlerde sitral kaynağı olarak kullanılmaktadır. Tatlı bir portakal kokusuna ve sıcak, baharatlı notalara sahiptir.

Koku, başka bir gezegenden egzotik bir meyve gibi görünebilir, ancak kökenleri düşündüğünüzden daha dünyevidir. Portakal yağı, meyvenin yüzündeki derinin hemen altında bulunan tohumlu kabuktan oluşur. Kabuk, kurutularak, toz haline getirilerek ve narenciye oleoresin veya soğuk preslenmiş yağa dönüşene kadar (herhangi bir ısı veya kimyasal olmadan deriden sıkıldığı anlamına gelen) alkolde infüze edilerek hasat edilir. Yağ, zengin ve kalıcı kokusu nedeniyle popüler parfümeri maddesidir.

Portakal yağı Sevilla portakallarının kabuğundan elde edilirken, mandalina, göbek veya acı portakal gibi diğer çeşitlerden de yapılması mümkündür. Ayrıca acı portakal kabuklarından elde edildiği söyleniyor ancak bu iddiayı destekleyecek çok fazla kanıt yok. Bunun yerine bazen tatlı portakalın belirli çeşitleri kullanılır, ancak bunlar gerçekten gerçek Sevilla portakalları olarak kabul edilmez; bunun yerine Valencia ve Eureka portakalları olarak adlandırılabilirler.

Portakal Yağı Tarihi Nedir?

Portakal yağının ilk yazılı kaydı, İbnü’l-Awam’ın “el-zardh” olarak adlandırdığı “Meyve Bahçeleri, Bahçeler ve Çiçekler” adlı aromatik kitabına kadar uzanır. Kitap 1224 civarında yazıldı ve bu da onu portakal yağına bilinen en eski referanslardan biri haline getirdi. Kitap ayrıca bunun yerine bir dilim portakal kabuğunun kullanılabileceğini ve tüm meyve ile aynı kokuyu verdiğini ortaya koydu. Diğer kayıtlar, portakal yağının en az 13. yüzyıldan beri romatizmaya çare olarak iksir ve merhemlerde ve 14. yüzyılda Parfüm Ticaretinde kullanıldığını göstermektedir.

portakal yağı
portakal yağı

Portakal yağı yüzyıllardır halk hekimliğinde tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Romatizmal şikayetlerin, gastrointestinal problemlerin ve mukoza zarının iltihaplanmasının tedavisinde kullanılır. Ayrıca sinir rahatsızlıkları, solunum problemleri ve dermatolojik rahatsızlıkların yanı sıra balmumu veya hastanın alerjisi olabilecek herhangi bir maddeyi (bitki özleri gibi) tedavi etmek için kullanılır.

Portakal Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Portakal yağı ağız yoluyla alınabilir veya topikal olarak uygulanabilir. Kardiyak komplikasyonlara yol açabileceğinden kalp rahatsızlıklarının veya sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelik olasılığı varsa veya emziriyorsanız tahrişe neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

Portakal yağının aroması, doğru kullanılmadığı takdirde koku alma duyunuzu tahriş edebilir ve hapşırma, kaşıntı veya boğazda yanma hissine neden olabilir. Oda sıcaklığında buharlaştırıcı veya difüzör kullanılarak güvenle solunabilir, ancak portakal veya limon gibi narenciye içeren yiyecekleri yedikten sonra alınmamalıdır. Bazı kaynaklara göre portakal yağı, Sevilla portakallarının kabuğunun damıtılmasıyla elde edilir.

İlgili İçerikler
portakal yağı
portakal yağı

Bu yöntem en yaygın olarak kullanılır, ancak portakal yağının yapılmasının tek yolu bu değildir. Kabuk bir tavaya konabilir ve daha sonra döner buharlaştırıcıda veya bir cam imbik damıtılacak olan katı sıvıya dönüşene kadar kaynatılabilir. Basınçla ve alkol ve su karışımlarıyla da üretilebilir. Narenciye kabuklarından elde edilen portakal yağı, aynı zamanda bütün meyveden sıkılan meyve suyundan elde edilir; ancak mandalina, göbek veya acı portakal gibi diğer çeşitlerden de elde edilebilir.

Portakal yağı genellikle portakalın kabuğunun hemen altında bulunan kabuğundan çıkarılır. Bu şekilde meyvenin kokulu kokusunu ve lezzetini koruyabilir. Portakal kabuğu, narenciye aromasını oluşturan kokusuz bir yağ olan yüksek düzeyde limonen içerir. Ancak limonen her portakal çeşidinde bulunmaz, bu nedenle onu elde etmek için farklı yöntemlere ihtiyaç vardır.

Portakal Yağı Nasıl Yapılır?

Portakal yağı yapmak için en iyi yöntem buharla damıtmadır – çünkü yalnızca Sevilla portakalları gibi belirli çeşitler büyük miktarda limonen içerir ve sonuç olarak buharla damıtma, bu tür meyvelerden daha yüksek portakal yağı verimi elde etmeyi kolaylaştırır. Bununla birlikte, buharla damıtma portakal yağı yapmak için tek yöntem değildir.

Ayrıca soğuk presleme (özütlemek için heksan veya etil alkol gibi çözücüler kullanılarak) veya heksan gibi çözücüler kullanılarak da ekstrakte edilebilir. Süper kritik sıvı ekstraksiyonu adı verilen her iki yöntemin bir kombinasyonu da kullanılabilir. Kabak şeklindeki uzun saplı meyveler tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilen kalın kabukları ve tatlı etleri vardır.

Portakal kabuğu güneşte kurutulabilir veya Japonya, Kore ve Hindistan gibi birçok Asya ülkesinde kullanılan narenciye kabuklarını kurutma yöntemi olan sudaku adı verilen geleneksel bir yöntemle kurutulabilir. Kurutulmuş kabuklar daha sonra portakal yağı oluşturmak için toz haline getirilir.

Portakal yağı bu şekilde yapılırken kabuğuna zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Kabuğundan elde edilen portakal yağı da mümkün olduğunca saf olduğundan emin olmak için tüketmeden en az bir gün önce toplanmalıdır. Bu gerçekler nedeniyle, portakal yağı genellikle elle toplanır ve yerel olarak yerel dükkanlara veya süpermarketlere daha küçük miktarlarda satılır.

Buhar Damıtma Yöntemi ile Portakal Yağı Çıkarma

Buhar damıtma, yüksek kaliteli portakal kabuğu yağlarını çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bu amaçla kullanılan en yaygın yöntem Döner buharlaştırıcı ve imbiklerdir. Ancak, büyük boyutu ve kullanım zorlukları nedeniyle, küçük üretim tesislerinde veya laboratuvar ölçeğinde kullanıma uygun değildir. Bu ekipmanın kullanımı genellikle portakal yağı veya diğer narenciye esansiyel yağlarının çok büyük ölçekli üretimi için ayrılmıştır.

Buhar distilasyonu kullanıldığında, ilk adım portakalları soymaktır. Taze kabuklar daha sonra bir tavaya yerleştirilir ve preslenecek veya sıkılacak kadar yumuşak olana kadar kaynatılır.

Bir sonraki adım, yağlarını ve suyunu serbest bırakmaları için kabukları sıkmak veya bastırmaktır. Bundan sonra, sıkılan kabuklar soğuk su ile yıkanır, böylece kalan yağ ve yağlar giderilir. Kabuklar güneşte veya geleneksel sudaku yöntemiyle kurutulur. Kurutulmuş kabuklar daha sonra portakal yağı oluşturmak için toz haline getirilir.

Birçok narenciye bitkisi türü vardır ve her biri farklı kokular üretir. Portakal yağı yapmak için Sevilla portakallarının kabuğundan elde edilen uçucu yağlar toplanır. Portakal yağı, diğer esansiyel olmayan bileşenlerle damıtılarak uçucu yağlar çıkarıldıktan sonra kabuğundan çıkarılır. Buharla damıtma, bütün meyveden yüksek kaliteli portakal yağı çıkarmak için yaygın ve etkili bir yöntemdir.

Portakal yağı ile ilgili videolar;

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir