Pelvik Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“Vücudun pelvik bölgesi, vücudun karnın altında ve uylukların arasındaki kısmını ifade eder. Pelvik bölge birkaç farklı organ içerir: bağırsaklar, mesane, prostat bezi, rahim (rahim), vajina (doğum kanalı) ve yumurtalıklar. ”

Pelvik Taban Nedir?

“Pelvik taban, rahmi, mesaneyi, ince bağırsağı ve rektumu destekleyen bir kas grubudur.”

Prolaps Nedir?

Sarkma, mesane, kalın bağırsak veya rahim gibi bir organın normal yerine girip çıkmasıdır. Bu durum, bu organları destekleyen kasların zayıflamasından kaynaklanabilir. Sarkma en çok hem bebek hem de doğum yapmış kadınlarda görülür.”

“Menopozla birlikte gelen östrojen seviyelerinde yer çekimine bağlı düşüşler, rahmi destekleyen bağ dokularını zayıflatarak sarkmaya neden olabilir.” Östrojen seviyelerindeki düşüş, rahmin yanı sıra organları destekleyen diğer bağ dokularını da zayıflatır. Pelvik taban disfonksiyonunun belirtileri nelerdir?

“Pelvik taban disfonksiyonu (veya pelvik organ sarkması), organlarınızı destekleyen kasların, bağların ve tendonların zayıflamasının bir sonucudur. Bu zayıflık sonucunda bir veya daha fazla organ normal konumlarından aşağı doğru kayabilir.”

Enterosel, bağırsaklar pelvisteki normal konumlarının dışına düştüğünde ve bir şişkinliğe veya fıtığa neden olduğunda ortaya çıkar. Çok sayıda karın veya vajinal ameliyat geçirdiyseniz (sezaryen veya yara izi giderme gibi) veya birden fazla ameliyat geçirdiyseniz doğumlarda bu durumun gelişmesi olasıdır. Bağırsaklarınızı destekleyen kasları zayıflatan pelvik cerrahiden de kaynaklanabilir.”

pelvik ne 1
pelvik

“Enteroselin semptomları şunları içerir: yemek yedikten sonra rektal olarak dolu hissetmek ve karnınızda bir ağrı veya baskı. Diğer bir olası semptom, kavisli veya bükülmüş bir göbek deliğidir.”

Tedavi: “Tedavi seçenekleri, durumunuzun ne kadar ciddi olduğuna ve yaşam kalitenizi ne kadar etkilediğine bağlıdır. Seçenekler şunları içerir: fizik tedavi, peserler (mesane kontrolüne yardımcı olmak için vajina içine yerleştirilen kalıplanmış cihazlar), ameliyat ve ilaçlar.”

Rahim Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?

“Pelvik taban kasları gücünü ve tonunu kaybettiğinde rahmi yeterince destekleyemez. Bu aynı zamanda hiatal herni nedeniyle de olabilir. Rahim sarkmasının semptomları şunları içerir: alt karın bölgesinde ağrı, belirsiz rahatsızlık ve bir şeylerin yolunda gitmediği hissi Sağ.”

“Belirtileriniz hafif ila orta şiddetteyse, ayağa kalktığınızda veya yürürken zorlandığınızda kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Belirtileriniz yattığınızda daha belirgin olabilir, bu nedenle durum buysa mutlaka yüz üstü yatın. dinlenme sırasında sırt (veya sağ taraf).

“Pelvik baskı veya rahatsızlık hissetmeniz de mümkündür.”

Tedavi: “Tedavi, durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Hafif ila orta dereceli semptomlar için, pelvik taban kas egzersizlerini deneyebilirsiniz. Bunlar, kaslarınızı güçlendirerek rahminizi desteklemelerine yardımcı olabilir.”

“Şiddetli semptomlarınız varsa, doktorunuz ameliyat veya peser önerebilir. Peser, rahim ve mesaneyi desteklemek için vajinanıza yerleştirilen bir cihazdır.”

“Vajinal çıkıntının en yaygın nedeni, vajinayı kaplayan fazladan bir dokudur (vajinal kubbe sarkması). Bir kadın birden fazla doğum yaptıysa veya her biri 2,8 kilodan daha ağır çocuklara sahipse, bunun fazladan katmanlarını geliştirmesi olasıdır. vajinal kanalı boyunca doku (peritoneal astar).Bir kadının aynı anda birden fazla vajinal kaf prolapsusu olması da mümkündür.”

pelvik
pelvik

“Vajinal kaf prolapsusu için cerrahi tedaviler, kaslarını sıkılaştırarak veya vajinal dokuyu keserek vajinayı onaran kolporafi ve kolpokleizi içerir.”

Tedavi: “Pelvik taban egzersizleri yaparak hafif semptomları yönetebilirsiniz. Ancak semptomlarınız orta veya şiddetli ise, düzeltmek için ameliyat olmanız gerekebilir.”

Sistosel Nedir?

“Sistosel, mesane düştüğünde ve vajinanızın ön duvarında bir çıkıntı oluşturduğunda meydana gelir. Bu durum, bebek sahibi olmuş, doğum yapmış veya birden fazla doğum yapmış kadınlarda en yaygın olanıdır.”

“Pelvik tabanınızdaki mesaneyi ve diğer kasları kontrol eden sinir düzgün çalışmadığında, mesaneniz doluyken idrar kaçırdığınızı fark edebilirsiniz.”

Tedavi: “Tedavi belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Doktorunuz bunu düzeltmek için bir ameliyat önerebilir.”

Rektosel Nedir?

“Rektosel, pelvis düştüğünde ve karnınızda bir şişkinlik oluşturduğunda meydana gelir. Rektum genellikle vajinanızın arka duvarına baskı yaparak vajinanızın şişmesini engeller, ancak bazen o kadar iyi çalışmaz. vajinanız ve anüsünüz gevşeyerek karnınızın şişmesine izin verebilir.”

Tedavi: “Tedavi semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Eğer şiddetli semptomlarınız varsa, doktorunuz ameliyat önerebilir.”

Enterosel Nedir?

“Enterosel, bağırsaklar pelvisteki normal konumlarının dışına düştüğünde ve bir şişkinliğe veya fıtığa neden olduğunda ortaya çıkar. Çok sayıda karın veya vajinal ameliyat geçirdiyseniz (sezaryen veya yara izi giderme gibi) veya birden fazla ameliyat geçirdiyseniz doğumlarda bu durumun gelişmesi olasıdır. Bağırsaklarınızı destekleyen kasları zayıflatan pelvik cerrahiden de kaynaklanabilir.”

“Enteroselin semptomları şunları içerir: yemek yedikten sonra rektal olarak dolu hissetmek ve karnınızda bir ağrı veya baskı. Diğer bir olası semptom, kavisli veya bükülmüş bir göbek deliğidir.”

Tedavi: “Tedavi belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Belirtileriniz orta ile şiddetli arasındaysa ameliyat önerilebilir.”

Vajinal Kaf Prolapsusu Nedir?

Vajina ile rahmi ayıran kas duvarı düştüğünde vajinal kubbe sarkması meydana gelir. Bu kas zayıfladığında duvarlar artık birbirini tutamaz ve yumrulu bir görünüm alır. Vajina kubbesi sarkmasının belirtileri şunlardır: vajinanızın ön duvarında ağrı veya rahatsızlık ve gaz çıkardığınızda bir yumru veya his.”

“Bu duruma sahipseniz, özellikle kalın bağırsağınız varsa, ağırlık kaldırırken veya iterken karnınızda baskı hissetmeniz de mümkündür.”

pelvik
pelvik

Tedavi: “Tedavi belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Doktorunuz ameliyat önerebilir. Durumunuz orta ila şiddetli ise ameliyat önerilir.”

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nerelerde Görülür?

“İdrar kaçırma, idrar yaparken istemsiz bir sfinkter kası çok erken gevşediğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni, pelvik taban kaslarındaki (pubokoksigeus kası veya PC kası olarak da adlandırılır) veya sfinkter kaslarını ve mesaneyi kontrol eden sinirlerdeki gevşeme olabilir. idrar kaçırma semptomları şunları içerir: idrara çıkma sırasında ve sonrasında idrar kaçırma, başladıktan sonra idrarı durduramama ve öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırma, çünkü mesaneniz tüm idrarı boşaltmadı.”

“İdrar kaçırmanız olduğunda, güçlü bir idrara çıkma isteği hissedebilir, ancak bunu yapamayacağınızı fark edebilirsiniz. Mesaneniz idrarla dolduğunda da baskı hissedebilirsiniz. Öksürürken veya hapşırırken bu his artabilir.

Pelvik ile ilgili videolar;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu