PolitikaYaşam

Nüfusu Gittikçe Azalan ve Tehlike Çanları Çalan 10 Ülke

instagram takipçi hilesi

İnsanlar artık çocuk yapmak istemiyor. Yaşam kalitesini artırmak artık bazı ülkelerde çocuk yapmaktan daha önemli hale geldi. Genç nüfus artık çocuk bakmak değil hayatını yaşamak istiyor.

Bu da yaşlı nüfusun, bakıma ayrılan bütçesinin giderek artması, genç neslin azalması, çalışan ve vergi ödeyen insanların da sabit bir şekilde giderek azalmasına neden oluyor. Bu da ülkeler için tehlike çanlarının çaldığının göstergesidir.

gece uykusu

Bu durumun çok açık bir şekilde yaşandığı ilk 10 ülkeye gözatacak olursak;

ABD

Rekor miktarda doğurganlık oranının azaldığı, genç nüfusunu kaybetmekte başı çeken Birleşik Devletler’de doğurganlık oranı 1,76’ya düştü. Araştırmalara göre uzmanlar, bu durumun sebebini yükselen üniversite ücretlerine ve 2008 ekonomik durgunluğa bağlıyor.

dogum orani

Birden fazla çocuk yapmak isteyen yetişkinler artık daha az çocuk sahibi olmak istediklerini ya da hiç çocuk sahibi olmak istemediklerini belirtiyorlar. Bunun sebeplerinden biri olarak da giderek yükselen çocuk bakım ücretlerini gösteriyorlar. ABD’nin çoğu yerinden yıllık bakıcı ücretleri yaklaşık 10 bin doları aşıyor.

İspanya

Doğum oranından daha fazla ölümün yaşandığı ülke İspanya’da terk edilmiş birçok bölge var. İspanya’da kadınlar daha geç yaşta anne olmayı ve az çocuk sahibi olmayı tercih ediyorlar. Gittikçe yerini yaşlı nüfusa bırakan genç nüfus, hükümeti alarma geçirdi ve geçen sene İspanya Hükümeti bu durumun nasıl tersine çevrileceği ile ilgili çalışmalar yürütmesi için bir vekili işe aldı.

ispanya

İtalya

İtalya en çok göç alan ülkelerde başı çekmesine rağmen ülkenin ortalama yaşı 45’in üzerinde. Ülkeyi terk eden İtalyanların sayısının azalması ya da ülkeye alınan göçlerin artması bu durumu maalesef düzeltemiyor. İtalyan aileler 2 ya da daha çok çocuk sahibi olmak istediklerini ancak ekonomik durum göz önüne alındığında bunun riskli olabileceğini dile getiriyorlar. Ayrıca üniversite mezunlarının dahi iş bulmakta güçlük çektiklerini belirtiyorlar.

italya

Bulgaristan

Dünyada nüfus açısından en hızlı küçülen ülkelerden biri olan Bulgaristan, vatandaşlarının çeşitli ülkelerde iş fırsatı araması nedeniyle düzenli olarak göç vermektedir. Buna paralel olarak da kadınların doğurganlık oranı azalmaktadır.

bulgaristan

Letonya

Letonya’da Bulgaristan gibi yurt dışına göç vermektedir. İş fırsatları aramak amacıyla Letonya’dan ayrılan genç nüfus ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

litvanya

Güney Kore

Ülkelerinde düzenli bir ekonomik istikrar olmadığı için çocuk yapmaktan çekinen Koreli ailelere hükümet teşvik amacıyla ödeme yapıyor. Birden fazla çocuğa sahip ailelere yapılan ödemelerin yanı sıra özel şirketler ve hükümet, babalara babalık izni de sunuyor.

kore

Japonya

Genel bir göç verme durumu yaşamayan Japonya’nın sadece belirli bölgelerinde nüfus artışı gözlemlenmektedir. Ayrıca kadınları doğurganlığa teşvik amaçlı hükümet, çocuklu kadınlara çeşitli yardımlar sunmaktadır. Ancak yine de ülkenin büyük oranını oluşturan yaşlı nüfusun bakım giderleri ülkenin bütçesinden harcanıyor. 

japonya

İngiltere

İngiltere’deki doğum oranı son yıllara göre düşüş göstermekte. Ayrıca İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması da belirli bir oranda göç kaybına neden oldu. Ayrıca yaşlı nüfusun büyük çoğunluğu da sosyal hizmet desteği almadan yaşıyor. 

ingiltere

Singapur

Dünyadaki en düşük doğum oranını sahip ülke olmasına rağmen uzmanlar bu durumun düzeltilebileceği görüşünde. Ayrıca uzmanlar hükümete göç planı konusunda çözümler öneriyor. Daha çok göç alma konusunda adım atması Singapur için bir çözüm olsa da genç nüfusunun yerini yaşlı nüfusun alması önlenemez gibi gözüküyor. 

singapur

Çin

Çin 2 sene önce azalan doğurganlık oranını tersine çevirmeyi planlayarak bir çocuk yerine 2 çocuk yapma konusunda aileler izin verdi. Fakat bu politikanın etkili olduğu pek söylenemez. Çin Hükümeti doğurganlığı artırmak için aileleri teşvik edici adımlar atmaya niyetli. 

chinese

Kaynak
popsci

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu