Beslenme ve Diyet

Makarna Hakkında Bilgiler

instagram takipçi hilesi

Sağlıklı besinler listesinde yer alan makarna sıradan buğdaylardan üretilmez. Durum buğdayı adı verilen, normalden biraz daha koyu olan bir buğdaydan üretilen makarnalar her ne kadar unlu mamullerden bir tanesi olarak tanınsa da ham maddelerinden bir tanesi irmik olan makarnayı bu kategoriye dahil etmek çok da doğru sayılmaz.

noodles 560657 640

Ülke genelinde yıllık ortalama tüketilen makarna miktarı 5.2 kilogramdır. Dünya da bu sayı yüksektir, yani hemen her ülkede en çok sevilen ve tüketilen besinlerden bir tanesidir.

Neden Bu Kadar Çok Tüketiliyor?

Makarnaların raf ömürlerinin uzun olması, kuru erzak grubunda olması onu tercih etmenin ilk sebebi oluyor. Hemen tüketme kaygısı güdülmeden alınan makarnalar ihtiyaç halinde hemen suya atılıyor. Tercih edilme sebeplerinden bir tanesi de kolay pişirilmesi ve lezzetinden ödün vermeyişi oluveriyor.

Hemen her yerde bulunması, birçok sosun yanına yakışması, fırınlanabilmesi de onu olmazsa olmaz bir hale getiriyor. Ayrıca fiyatının uygun oluşu da özellikle öğrenciler için oldukça önemli bir kriter haline geliyor.

Makarna Kilo Aldırır Mı?

makarna

Öncelikle hemen söylemek gerekir ki, makarna kilo aldırmaz. Hatta birçok spor salonu diyet listesinde makarnaya sıkça yer verilir. Makarna düşük enerji içerir, kalori miktarı fazla değildir, ancak bu ona sos katmadan evvelki halidir.

Bol yağlı, kıymalı, kremalı soslar hazırladığınız takdirde elbette işin rengi değişir, makarna kalorisi yüksek bir besine dönüşüverir. Açıkça söylemek gerekir ki zaten makarnayı güzel yapan tarafı da soslarıdır.

Lezzetli Bir Makarna Yapmanın İp Uçları Nedir?

Makarnanın suyunu koyduğunuz zaman hemen makarnayı da içine bırakmayın, öncelikle suyun kaynamasını bekleyin. Kaynayan su mikropları öldürecek, içine bırakacağınız makarna tarifi da lezzetlenecektir. Su kaynamadan suya tuz atmayın, bu kaynama süresini uzatacağı için maddi olarak kayba neden olacaktır. Kaynayan suya tuz atıp biraz karıştırın. Ardından makarnanızı suya bırakın. Bırakır bırakmaz tavanın dibine yapışma eğilimi gösteren makarnaları hemen karıştırmanız gerekir.

5 dakika aralıklarla makarnanızı karıştırın, suyu az ise ilave edin. Zaten makarnanın ortalama pişme süresi 15-20 dakika kadardır.

Suyu Hemen Dökmeyin!

Ocaktan aldığınız tavanızın içinde kalan suyu hemen süzmek yerine bir kase kadarını köşeye ayırın. Bu su ile birçok yurt dışı ülkesinde leziz yemekler yapılmaktadır, suyu soslarınızın içine katabilirsiniz.

Örneğin sosunuzun içinde salça olacaksa, makarnanın bu suyunun içine 2 yemek kaşığı salça koyup çatalla çırpabilirsiniz. Bu salçanın daha kolay ayrışmasını, ketçap kıvamına gelmesini ve lezzetlenmesini sağlayacaktır. Oldukça faydalı olan makarna suyu daha yoğun bir akışkandır, kokusu da oldukça güzeldir.

Makarnayı Suya Tutmayınız

Makarnanızı süzdükten sonra suya tutmayınız, bu hatayı birçok insan yapmakta ve makarnalarının lezzetlerinden çalmaktadır. Soğuk su ile temas eden makarna belki yapışmayacaktır ama üzerinde kalan makarna suyundan olacaktır. Köşeye ayırdığınız makarna suyunu, makarnayı ıslatmak için de kullanabilirsiniz. Makarnanızı saatlerce mutfak tezgahınızın üzerinde bekletmeyiniz, malzemelerinizi evvelden hazırlayıp sosunuzu makarna dinlenirken hazırlayınız. Bu sayede makarnalar yapışmayacak, kendilerinden geçmeyecektir.

Makarna Sosları Hakkında?

Makarna soslarında kullanılabilecek 100’e yakın malzeme vardır, hatta damak zevklerine göre bu sayı katlanarak artabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu