Lotus Çiçeği Sembolleri ve Sembolizm
Lotus çiçeğinin güzel görünüşünün yanı sıra, bir çok da sembolik anlamı bulunuyor. Aydınlanma, sabır, acıdan yükselme gibi anlamlar bazıları. Bu yazımda Lotus çiçeği sembolleri ve anlamlarından bir kaçını derledim.
Bu arada çiçeklerin anlamları, efsaneleri, özellikleri gibi daha birçok konuda bilgi almak için www.bilgilerce.com adresine giderek, “Doğa ve Bitkiler” kategorisine göz atabilirsiniz.
Lotus Çiçeği Sembolleri
Sabır
Doğu kültüründe sabrın sembolünü ifade eder. İnsanlara sabretmelerini ve beklemelerini aşılamak sebebiyle, tapınaklarda ve dini yerlerde çokça kullanılan bir çiçek türüdür.
Aydınlanma
Lotus çiçeği bir diğer anlamı da aydınlanmadır. İlahi enerji olarak kabul ediliyor. Bu çiçeği gören kimselerin, iyi bir şeylere yönlendiriyor, içinde sakinlik ve huzur hissi uyandırıyor.
Tasavvuf
Yukarıda da bahsettiğim gibi dini açıdan önemi büyük. Özellikle tapınaklara ve manevi değeri yüksek olan yerlerde bu çiçek mutlaka bulunduruluyor. Çiçeğin toprakta değil de suda büyümesi açısından diğer çiçeklere göre farklı anlamlandırılıyor. Bu çiçeği gördüklerinde ise kalplerinde huzur hissettirdikleri ifade edilir.
Günahın Saflığı
Saflığın ve masumiyetin sembolü olarak da bilinir. Kötü şeylerle karşılaşmamış, günaha girmemiş şeylerin sembolüdür lotus çiçeği. Edebiyatta ve sanatta bakireler ve manevi güzellikleri temsil etmesiyle bilinir.
Kendini Tanıma
Lotus çiçeğine sahip olanların inanışına göre ; doğu çiçeği olarak görürler ve kendilerine güvenirler. Kendilerinin önemli olduğunu ve özel olduğunu inanırlar.

Acıdan Yükselme
Suda yetişmesine dayanarak, hayatta karşınıza çıkan her şeyle mücadele edebileceğinizi ifade eder. Aynı zamanda bu zorlukları da aşabileceğinizi ifade ediyor. Başarmak için cevap kendinize inanmadır.
Doğrudan Maneviyat
Bu çiçek, birçok inanışta dinin ve maneviyatın sembolü olarak kabul edilmiştir. Buna göre manevi dünyaya giden yol olarak görülmektedir.
Güzellik
Bu çiçeğin güzel görüntüsü ve suyun içinde yetişmesi açısından diğer çiçeklerden ayıran bir özelliktir.
Lotus Çiçeği Sembolizm
Doğu kültürlerinde sembolik olarak farklı anlamları bulunuyor. Hinduizm ve Budizm’de kutsal güç anlamına gelmektedir.
Hinduizmde
Bu dine göre Lotus çiçeği kutsal olarak kabul edilir. Vücutta bulunan yedi çakranın yani vücudun enerji merkezlerinin; güzelliğin, sonsuzluğun, doğruluğun, saflığın, refahın, kutsallığın ve bilginin temsili olarak kabul ediliyor. Hindu tanrıçaları Sarasvati, Lakshmi ve Ganesha tanrıçalarını tasvirinde, etrafında genellikle bu çiçekle yapılır.
Budizmde
Lotus Çiçeği “Sekizli Yol”un ilkelerini temsil eder. Saflığın, manevi aydınlanmanın, sadakatin ve ruhu sembolize ediyor. Budistlere göre bu çiçeğin farklı renklerinin, farklı anlamları olduğuna inanırlar. Mavi renkteki lotus “bilgiyi”, pembe renkteki “aydınlanmayı”, kırmızı renkteki “kalbi”, beyaz renkteki ise “mükemmelliği” ifade ediyor.
Hıristiyanlıkta
Hristiyanlıkta bu çiçekle ilgili edebiyat eserlerinde sıklıkla yer verilmiştir.
Mısırlılarda Lotus çiçeği anlamı
Eski Mısırlılar Lotus çiçeğine büyük saygı duyarlardı. Duvar tasarımlarında bu çiçeğin sembolize edildiği görünmüştür. Mısır’da iki çeşidi bulunur: beyaz renkteki ve mavi renkteki. Pembesi ise daha sonradan getirilmiştir.
Manevi açıdan ise bu çiçeğin yeniden doğuşu simgelediği inanılır. Çiçeğin özelliklerinden biri olan geceleri kapanması ve gündüzleri açması birçok anlamda manevi açıdan simgelendirilmiş ve bağdaştırılmıştır. Aynı zamanda alt ve üst Mısır’ın birleşmesini sembolize ediyor. İki krallığında birleşimini de simgeler.
Popüler Kültürde
Popüler kültürümüzde de sembol olarak yeri olan bir çiçektir. Genellikle ev dekorasyonlarında, bahçelerde ve dövme olarak da insan vücudunda kullanılmaktadır. Tabi bu belki de eski inanışlara veya görünüşü, özellikleri ile de alakalı olabilir.
Lotus çiçeği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz bu yazının kaynağı olan www.bilgilerce.com adresini ziyaret edebilirsiniz.