Hastalıklar

Lenf Kanseri Lenfoma Hastalığı Nedir? Belirtileri Neler ve Tedavi Yöntemleri Neler?

instagram takipçi hilesi

Lenf Kanseri Lenfoma Nedir?

Lenfoma hastalığı, lenf bezleri ve lenfatik sistem kanseridir. Lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel bir isim olarak bilinir. Lenfositler olarak bilinen bir türdür. Beyaz kan hücrelerini etkiliyor. Bağışıklık sisteminde büyük rol oynar. Lenfoma hastalığı sonucunda bu görevini yapamaz hale gelir. Sonuç ölümcül olabilir.

Lenf Kanseri Lenfoma Hastalığı Nedir? Belirtileri Neler ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Kanserli veya normal hücrelerin hızla çoğalmasıyla , normal lenfositlere göre daha uzun süre yaşamalarıyla oluşur. Normal lenfositler, Malign lenfoid hücrelerde lenf düğümü,kemik iliği,dalak,kan ve diğer organlarda üremektedir. Lenfoma  Hodgkin lenfoma ve Hodgkin lenfoma dışı olarak iki büyük gruba ayrılmaktadır.

Hodgkin lenfoma (HL)nedir?

Bunu ilk tarif eden isim olan Thomas Hodgkin`in ismi verilmiştir. Hodgkin lenfomanın sebebi ise kesin olarak bilinmiyor.

  • Her yaş grubunda çıkabiliyor. Ancak en çok gençlerde görünmekte.
  • Cinsiyet olarak da erkeklerde daha çok ortaya çıkıyor.
  • Bulaşıcı değildir.
  • Kombine kemoterapi tedavi edilebilen ilk habis hastalığıdır.

Hodgkin dışı lenfoma (HDL)nedir?

lenfoma 700x407

Bu başlıkta B hücreli lenfomalar ve T hücreli lenfomalar olmak üzere ikiye ayrılır. lenfatik sistemi etkileyen yakından ilişkilidir. En sık ortaya çıkanı ise B hücreli lenfomalardır. lenf düğümlerinde , dalakta, midede, barsakta ortaya çıkabilirler.

İşin en kötü tarafı ise , Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığıyla bütün vücuda yayılabilirler. Son zamanlarda da zaten HDL hasatlığının oranı artmaktadır. İşin kötü tarafı ise artışın sebebi bilinmiyor. 

Lenfomanın neden oluşur?

lenfoma 700x388

HL ve HDL nedeni kesin olarak bilinmeyen bir hastalık türüdür. Kesin olan bir diğeri de bulaşıcı değildir.

Lenfomada hastaların hangi şikayetleri olur?

lenf kanseri 700x339

Asıl dikkat edeceğimiz noktalara gelecek olursak, bu şikayetlerde mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz. İhmal etmeyiniz.

  1. Boyunda ortaya çıkan ağrısız ortaya çıkan şişkinlik (solda köprücük kemiğinin üzerinde yer alır ),
  2. Koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümü bölgelerindeki büyümler,
  3. Lenf düğümü büyümesi,
  4. Karın boşluğundaki lenf büyümesi,
  5. Göğüs kafesi boşluğundaki lenf büyümesi,
  6. vücudunuzdaki ele gelen kitleler,
  7. karın ağrısı şikayetleri
  8. yüzden oluşan şişkinlikler

gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca fizik muayenede de dalak ve karaciğer büyüklüğü bulunabilir. Bu hastalık lenf düğümü dışındaki dokularda da tutabilir. En sık görülenleri ise , kemik, kemik iliği, karaciğer,akciğer lenf düğümü dışı tutulum yerleri olarak bilinir. Bu duruma da ekstranodal hastalık olarak ad verilir.

Lenf Kanseri Lenfomanın Tedavisi

lenf kanseri olan lenfomanın tedavi yöntemleri öğrenirken en iyi ve deneyimli doktorlara sahip hastahanelere yönelin. Özellikle de hastahanesinde onkoloji merkezlerine sahip olması önemlidir.  Tedavi yöntemiyle ilgili olarak belirli yöntemler değişkenlik gösterdiğinden bu tedaviyi uygulayan hastahaneleri araştırmanız gerekmektedir.

Konuyla ilgili videoları aşağıdan bulabilirsiniz. Ya da bu konuda yardımcı olacağınız detay varsa aşağıdan yorum olarak katılın. Bir hastanın iyileşmesinde sizin de payınız olur. Ya da yol göstermede sizin de bir desteğiniz olur.

Lenfoma Hastalığı hakkında daha fazlası için mutlaka izlemeniz gereken videolar

Kaynak
THDMemorial

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu