Yaşam

Kuşlar İçin Şifalı Bitkiler

instagram takipçi hilesi

Kuşlar İçin Şifalı Bitkiler

KARAHİNDİBA

Hemen hemen tüm yeşil alanlarda yabani yetişen bu bitki %5 oranında potasyum , A,C vitaminleri, nikotik asit, kalsiyum ve çeşitli mineraller içeren oldukça değerli bir yem katkısıdır. Saka ve diğer doğa kuşlarının doğal besın kaynaklarından olup kanaryaların beslenmesinde de çok yaralıdır.

Normal dönemlerde, ince kıyılmış olarak ,100gr.yumurta mamasına 1 yemek kaşığı, yavru ve kuluçka döneminde ise 1 tatlı kaşığı karıştırılarak verilir.

 

Karahindiba
Karahindiba

ISIRGAN

Taze veya kurutulmuş olarak yumurta mamasına katılabilen ısırgan otu yapraklarında bol miktarda A vitamini, Kalium, Kükürt, Demir, Kalsiyum, Titan, Mangan ,Tanin ve Lipiden bulunur. Kuşlarda tüy gelişimine faydalı olup ayaklardaki pullanmayı geciktirir.

Isırgan Otu
Isırgan Otu

BROKOLİ

Son derece yararlı ve besin değeri yüksek olan bir bitki türüdür. Kısa süre haşlandıktan sonra hafif ezilerek yumurta mamasına karıştırılır. Brokoli çok yüksek oranlarda vitamin ve minerallerin yanı sıra önemli diyet lifleri içeren bir bitkidir.

Brokoli
Brokoli

 

MAYDANOZ

Tüm şifalı bitkiler içinde uzak ara en önemli maddeleri içeren bir bitkidir. Çok yüksek oranlarda A,B,C ve E vitaminlerinin yanı sıra yine yüksek oranlarda Kalsiyum, Fosfor, Kalium, Demir ve Kükürt içermektedir.

Kuşlarda ince kıyılıp(yaprakları ve sapları ile beraber) yumurta mamasına karıştırılıp verildiğinde iştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.

maydonoz
Maydonoz

 

BAL KABAĞI

Lif açısından zengin olan bu sebze adeta bir vitamin deposudur. Kendisine o güzel turuncu rengi veren Lutein, alfa ve beta Carotinler vücutta A-vitaminine dönüşürler. Bu maddeler öylesine yoğundur ki sadece 100gr. çiğ balkabağı bir insanın günlük A-vitamini ihtiyacını karşılar, Ayrıca B1,B2,B3,B5,B6,B9,E ve C Vitamini, Demir, Çinko, Bakır, Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum bu sebzede yoğun olarak bulunur.

Balkabağı Havuç gibi rendelenip yumurta mamasına karıştırıldığında kuşlar tarafından iştahla yenilmektedir. Kış döneminde haftada iki kez, tüy döneminde ise derin dondurucuda saklanarak bu sebze her iki günde bir mutlak suretle kuşlara verilebilir. Tüy yapısında, görünümünde ve renklerinde büyük farklılıklar oluşacaktır.

Bal kabağı
Bal kabağı

İlerleyen dönemde diğer bitkileri de eklenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu