YaşamYemek Tarifleri

Kışlık Konserve Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta!

instagram takipçi hilesi

kışlık konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Mevsiminde yediğimiz bazı meyve ve sebzeleri saklayabilmek için konserve yaparız. Konserve hazırlıkları yazın başlar ve sonbahar mevsimi sonuna kadar devam eder. Her zaman ev yapımı ürünlerin tüketilmesi faydalıdır fakat yanlış koşullarda yapılan ve saklanan ürünler sağlığınızı tehdit edebilir.

Bu yüzden konserve yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşte kışlık konserve hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususlar.

kışlık konserve nasıl yapılır

Konserve Yapacağınız Sebze Ya da Meyvelerin Taze Olmasına ve Küflü Olmamasına Dikkat Edin.

Kışlık konserveler hazırlanırken kullandığınız malzemeler önemlidir. Satın alınmasından itibaren tüm aşamalarda hijyen şartlarına dikkat etmeniz gerekir. Aldığınız meyve ya da sebzelerin taze olması gerekir. Özellikle küflü olmamasına dikkat etmelisiniz. Bir de konserve yapmadan önce meyve ve sebzeleri iyice yıkamalısınız.

Mutlaka Isıya Dayanıklı Cam Kullanın.

Konservelerinizi muhakkak cam ürünlerde yapmalısınız. Bir de bu cam ürünlerin ısıya dayanıklı olmaları gerekmektedir. Eğer ki turşu yapacaksanız ve plastik kap kullanmak istiyorsanız yasal olarak onaylanan malzemelerden yapılmış kaplar tercih etmelisiniz. Ve bu kapları sadece bir kez kullanmalısınız.

Cam Kavanozları Kaynatın, Kapaklara İyi Bakın.

Kullanacağınız cam kavanozları önce 15-20 dakika boyunca kaynatarak sterilize etmelisiniz. Bunun yanı sıra kavanoz kapaklarının paslı olmamasına dikkat etmelisiniz. Cam kavanozların kendisi bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir fakat kapakları bir defa kullanımdan sonra atılmalıdır.

Sebze ve Meyveleri 15-20 Dakika Kaynatın.

Sağlıklı konserveler yaparken uygulayacağınız işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önem arz eder. Isıtma süresi kullanacağınız besinin içindeki asit miktarına bağlıdır. Meyve ve domates gibi asit oranı yüksek besinler yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Ayrıca tüm malzeme yıkandıktan sonra pişirilmelidir.

Konserveleri Açtıktan Sonra Hemen Tüketin.

Yaptığınız konseverleri tüketirken de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Örneğin yaptığınız konservenin kapağını açtıktan sonra aynı gün ya da birkaç gün içinde tüketmeniz gerekir. Ve konservelerinizi muhakkak oda sıcaklığına ya da buzdolabında saklamalısınız. Çok sıcak yerlerde ya da derin dondurucularda saklanan konserveler açıldıklarında beklenen lezzeti vermeyebilir.

kapağı şişen konserveler bozulmuş konservelerdir

Yaptığınız konserveleri açtığınız gün ya da birkaç gün içinde tüketmezseniz clostridium botulinum adı verilen bakteri ortaya çıkabilir ve bu bakteri de gıda zehirlenmelerine neden olur. Konserve kapaklarının bombeleşmesinden kendini belli eder. Eğer böyle bir belirti varsa o konserveyi asla tüketmemelisiniz.

Eğer ki tüketirseniz ve sonrasında karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi belirtiler varsa muhakkak bir doktora başvurmalısınız. Çünkü kapağı bombeleşen ve içinde bakteri bulunan konserveleri tükettiğinizde zehirlenme ihtimaliniz yüksektir.

Kaynak
elmaelma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu