Girişimcilik ve İşletmeKişisel Finans

Kendin Yap Projeleri ve Geri Dönüşüm

instagram takipçi hilesi

264cc96794576fc7ac90678574892c1c                July 2014 046

Son zamanlarda popülerliği gitgide artan “Kendin Yap” yaratıcı fikir projeleri ve geri dönüşüme kazandırılan materyallerin yeniden işlev kazanması, içinde yaşadığımız tüketim toplumuna alternatif bir umut gibi görünüyor. “DIY” yani açılımı “Do it Yourself“, Türkçe’si “Kendin Yap” olarak arama motorlarında en çok aranan kelimelerden biri olan bu kavram, hayatın her alanında ihtiyaç duyduğumuz, çoğu zaman başkası tarafından üretilmiş bir ürünü satın alarak ihtiyacımızı tatmin ettiğimiz bir çok şeyi kendimiz (çoğu zaman) daha düşük maliyetlerle, kendimize özel bir plan ve tasarımla ortaya çıkarabileceğimizi bize gösteriyor. Dünyanın her yerinden, her dilde “Kendin Yap” fikirlerinin paylaşıldığı web sayfaları, bloglar, sosyal medya aracılığıyla paylaşılan ilham veren kaynaklar günden güne hızla artıyor.

7

Kendin Yap” fikri, sonsuz seçenekler arasından size kendi tasarınız olan ve bütçenize en uygun şekilde ihtiyacınızı karşılamaya yönelik önerilerden doğan kolektif bilincin eseridir. Buradan yola çıkarak örneğin; aktar‫dan ve süpermarketten alacağınız birkaç malzeme ile katkısız sağlıklı bir diş macunu veya cilt bakım ürünü yapabilir, kullandığınız ve çöp olacak bitmiş bulaşık deterjanı, yumuşatıcı bidonlarından saksılar yapabilir ya da kendinize mobil bir yaşam alanı, bir ağaç ev bile yapabilirsiniz. Hazırı tercih etmek yerine biraz zaman ayırıp kafa yorarak kendi ihtiyaçlarınıza yönelik ya da sanatsal işler için yaratıcılığınızı kullanıp çevrenizde geri dönüşüme kazandırılabilecek her şeyi değerlendirebilir böylece masrafları azaltıp hayatınızı başka bir yönden daha kolaylaştırabilirsiniz.

Sağlık, moda, sürdürülebilir teknoloji ve enerji kaynakları, yapı inşa, eğitim, kişisel bakım, beslenme, hobi ve sanat gibi bir çok sektörde geri dönüşüm ve kendin yap fikirleri ile fark yaratılmakta büyük şirketlerde sosyal sorumluluk projelerini bu alanlara taşıyarak müşterileri ile interaktif iletişim kampanyaları yürüterek reklam yapma yoluna gitmektedir. Örneğin; Dünyaca ünlü giyim markaları bu günlerde giyilmiş kıyafetlerini mağazalarındaki kutulara getirenlere kilo başı ücrete eşdeğer hediye çeki vererek hem kampanyayı cazip kılmaktadır hem de toplanan ürünleri geri dönüşüme kazandırarak üretim yaptırdığı gelir seviyesi düşük ülkelerdeki işçilerine katkıda bulunurken markası hakkında da pozitif algı oluşturmakta ve bu yolla reklamını yapmaktadır.

Bunun dışında videolog ile tropika yağmur ormanında hiç bir araç kullanmadan kendine doğada bulduğu taş, toprak,l bambu gibi malzemeler ile kendine ev yapan bir adamdan , 300 dolar harcayarak kendine mini portatif bir bungalow yapan ve bunu tüm aşamalarını santimine kadar projelendirerek anlatan kişilerden ilham almak; Pinterest gibi sitelerde aşama aşama fotoğraflanmış, el emeği, geri dönüşüme bırakılan plastik şişelerden, şişe kapaklarından amerikan servisi veya odanıza raflar, bahçenizde mevsimsiz bitki yetiştirebilmenizi sağlayacak mini seralar ya da telefonunuzu şarj etmenize yarayacak basit bir güneş paneli yapmaya kadar bir çok fikir için internetten ilham alabilmek bugün mümkün.

kendin yap

Kaynakları daha az tüketmek, çevreyi korumak, ekonomiyi güçlendirmek, insan sağlığına katkıda bulunmak, kendimizi geliştirmek, yaratıcılığımızı arttırmak ve kendi kendine yetebilmenin tadına varmak; birçok konuda kişiye özel projeler ile ihtiyaçalara makul çözümler getirmek adına “Kendin Yap” projelerini desteklemek ve bu tarz fikirler ve işler ortaya çıkarmak adına destekleyici kollektif projelerin artması hepimiz adına mutluluk verici. Eğer aklınızda satın almayı düşündüğünüz, arzuladığınız bir hizmet veya ürün var ise, size önerimiz; Bir kez daha düşünmeniz ve bunu kendi başınıza, ilham alabileceğiniz fikirler ile birleştirerek ya da tamamen size özgü yöntemlerle çözüm üretip üretemeyeceğinizi değerlendirmeniz olacaktır.

Kendi kendine öğrenme ve proje kültürünün yayılması adına ülkemizde bilim kuruluşları da halkın geliştirdiği projelere destek vermek adına yarışmalar düzenlemekte, hayatımızı kolaylaştıran yeni icatlar ve ürünler bu sayede ortaya çıkıp patentini alan kişilere gelir oluşturmaktadır. Kendi yaptığınız bir projeyi topluma mal edebilir ve başkalarına da bu yolla ilham kaynağı olabilirsiniz. Örneğin; Denizli’de yaşayan bir vatandaşımızın Alzheimer ve daha bir çok hastalığa şifa olan Dede Sakalı Mantarı yetiştirerek TÜBİTAK’a başvurması ve lisanslı tek üretici haline gelmesi, bu sayede hem insanlığa katkıda bulunup hem de gelir elde ederek geçimini sağlıyor olması gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu