Karot Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Karot Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Karot kelime anlamı olarak havuç anlamına gelir. İnşaat sektöründe etkin olarak kullanılan bir terimdir. Karot makinesi, beton delme işleminin adıdır, her türlü betonu kusursuz bir şekilde delebilir ve delme deliğinin çapına göre farklı matkap uçları takılarak kullanılabilir. Karot makinesinin en önemli özelliği bu işlemi betona zarar vermeden silindir şeklinde delikler açarak yapmasıdır.
Karot testinin başarılı bir sonuç vermesi ve kişiye iyi bir karot raporu sunabilmesi için yapının özelliklerine göre yapının belirli bölgelerinden özel makineler ile numune alınması gerekir. Parapetler, duvarlar veya bölmeler ilk uygulanacak alanlardır. Daha sonra perdelerin, kolonların ve kirişlerin olduğu yere geçmek gerekir.
Karot Testi Nasıl Yapılır?
Karot testi için şantiyelerden taze beton numunesi alınamaz. Alınsa bile istenilen etkiyi elde etmek neredeyse imkansızdır. Beton kurudukça test sırasında işlevselliğini kaybeder. Çekirdek testi için, tamamlanmış binanın betonarme karkas sistemi kullanılarak betonun dayanımı kontrol edilir.
Karot alma makinesi kullanılarak, silindir şeklinde örnekler alınarak betonun sağlamlığı basınç deneyleriyle test edilir. Bu yöntem, tahribatlı olduğu da dikkate alınmalıdır.
Karot Testinin Faydaları Nelerdir?
Karot raporu, özellikle deprem riski olan binalarda riskin olmadığını kanıtlamak için kullanışlı bir araçtır. Yeni yapıların güvenilirliğini tespit etmek için de karot raporu almak önemlidir. Tüm yapıların depreme dayanıklı olduğunu göstermek için zorunlu bir rapor olarak nitelendirilebilir.
Beton veya diğer yapı malzemelerinin test edilmesi amacıyla kullanılan karot makinesi, kusursuz silindirler elde edilmesini sağlar. Uzmanlar tarafından yapılan test sonuçları karot raporu olarak mülk sahibi ya da sorumlu kişiye sunulur. Bu test sonucunda kişinin evinin ne derece dayanıklı olduğunu görebilir.
Karot Almak Binaya Zarar Verir Mi?
Bir binanın sağlamlığını test etmek için, genellikle beton kalitesinin belirlenmesi amacıyla karot örnekleri alınır. Fakat, bazı kişiler binaya zarar vereceği endişesiyle bu işlemi gerçekleştirmekten uzak dururlar. Bu soru işaretlerinin temeli, binanın yapısal bütünlüğüne zarar verebilecek bir işlem olmasıdır.
Aslında, profesyonel bir şekilde gerçekleştirilen karot alma işlemi binaya zarar vermez. Karot almak için kullanılan cihazlar, binalara herhangi bir hasar vermeden örnekler almak için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu cihazlar, yüksek hızda dönen elmas uçlarına sahip çekirdek matkaplar kullanır. Binanın yüzeyinde küçük bir delik açarak, matkap ucu betonun içine yerleştirilir ve örnek almak için döndürülür.
Karot alma işlemi, doğru bir şekilde gerçekleştirilirse, binaya herhangi bir şekilde zarar vermez. Bununla birlikte, işlemi gerçekleştirmeden önce bir uzmanın binanın yapısal bütünlüğünü değerlendirmesi gerekir. Uzman, binanın hangi bölümlerinden örnek alınması gerektiğine ve alınacak örneğin boyutlarına karar verebilir. Ayrıca, işlemin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan önlemleri de alabilir.
Kısaca özetlemek gerekirse, profesyonel ve işi bilen bir kişinin gerçekleştireceği karot alma işlemi, binaya zarar vermez. Bu işlem, binanın sağlamlığını test etmek için önemlidir. Bu yüzden de doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde, bina sahiplerine değerli bilgiler sağlar.
Karot Testi Fiyatları 2023
Karot işleminin alınması için başvurunun yapılması ve ücretin ödenmesi gerekmektedir. Şehir ve bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte karot testi fiyatları, daire başı 1500-2000 TL arasında değişmektedir.