İş Rotasyonu Nedir, Niçin Gereklidir?
İş Rotasyonu Nedir, Niçin Gereklidir? Küresel ve yerel birçok şirket çalışanlarını daha üretken kılmak ve becerilerini geliştirmek için stratejiler ve programlar üretiyor. Bu popüler çözümlerden biri de iş rotasyonudur. İş rotasyonu, çalışanların aynı işletmedeki iki iş arasında geçiş yaptığı bir stratejidir. Çalışanlar, bir süre farklı bir işte yeni görevler üstlenirler.
İş rotasyonu sistemi ile çalışanlar yeni sorumluluklar alarak deneyim ve beceri kazanırlar. Bu, çalışanları kendi görevlerinde daha verimli hale getirmenin bir yoludur. Daha iyi performans için mevcut becerilerinin geliştirilmesine olanak tanır. Çalışanın motive, ilgili ve üretken tutulmasını sağlar.
Her Role Uygun Olmayabilir
Özellikle Y ve Z kuşağı, öğrenmek, büyümek ve kariyerini ilerletmek için daha fazla fırsat istiyor. Bu bağlamda işverenler iş rotasyonunu, çalışanları eğitmek, kariyer gelişimini artırmak, işten sıkılmayı veya tükenmişliği önlemek gibi çeşitli insan kaynakları hedeflerine ulaşmak için zaman zaman kullanıyor. Ancak iş rotasyonu her rol için uygun değildir. Bir iş rotasyonu talebi, şirketin ihtiyaçları ile dengelenemiyorsa reddedilebilir.
İş Rotasyonu Niçin Gereklidir?
Merdivenleri tırmanmaya istekli ve iş başarınızda katkısı olan çalışanlar becerilerini geliştirmekte zorlanıyorsa, iş rotasyonunu kullanmayı düşünmelisiniz. Bu memnun ve sadık çalışanlarınızın üretkenliğini artırırken, yeni personel almak ve eğitmek zorunda kalmayarak da tasarruf etmenizi sağlayabilir. Son olarak, insan kaynakları yönetiminde bir yedekleme stratejisi olarak kullanılabilir.
İş Rotasyonu Prosedürleri Nelerdir ?
1) Çalışan tarafından yöneticisine, iş rotasyonu için yazılı bir talep sunulmalıdır. Talep, istenen işi, işin yerini, görevin süresini ve görevden beklenen sonucu ve faydayı belirtmelidir. Yahut bir yönetici tarafından iş rotasyonu önerilmişse, çalışanın yazılı onayı gerekecektir.
2) Yönetici ve çalışan, bir iş rotasyonu anlaşmasına geçmeden önce çalışanın rotasyonundaki görevlerini nasıl yerine getirileceğini belirlemelidir.
3) Çalışan, mevcut yönetici ve kabul eden yönetici, iş rotasyonu için atanan görevleri, görevlendirme süresini vb. ayrıntıları görüşmek ve düzenlemek için bir araya gelmelidir.
4) Bir iş rotasyonu talebi, şirketin ihtiyaçları ile dengelenemiyorsa reddedilebilir.
5) Rotasyonlar tam zamanlı, yarı zamanlı veya haftada bir gün olabilir. Rotasyonlar ayrıca, bir çalışanın her iş gününün bir kısmı için normal işinde çalıştığı ve günün geri kalanında başka bir işte dönüşümlü olarak çalıştığı bir zaman tahsisine dayanabilir.
6) Mevcut yönetici ve kabul eden yönetici, uygun emir komuta zincirleri aracılığıyla iş rotasyonu atamaları için onay almalıdır.
7) İş rotasyonunda olan bir çalışan, bir performans değerlendirilmesine de tabii tutulabilir. Gönderen ve kabul eden yöneticiler, değerlendirmede uygun şekilde iş birliği yapacaklardır. Gönderen yönetici, değerlendirmenin zamanında tamamlanmasından sorumlu olacaktır.
8) Bir iş rotasyonu ataması, tarafların karşılıklı mutabakatı ile uzatılabilir. Yönetim herhangi bir zamanda görevi sonlandırabilir. Rotasyon atamasının uzatılması veya feshedilmesi durumunda, uzatma veya fesih yazılı olarak belgelenmeli, tüm kişiler tarafından imzalanmalı ve İnsan Kaynakları dahil tüm taraflara kopyalanmalıdır.
9) Son olarak, etkinin ölçülmesi önemlidir.
İş Rotasyonu Nedir, Niçin Gereklidir ile ilgili Videolar
Kaynak: shrm.org