Anne ve ÇocukÇocuk SağlığıYaşam

Hiperaktivite Nedir?

Hiperaktif Çocuk Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Hiperaktif çocuklar çeşitli bebekken göstermeye başlar. Aileler arasında huzursuz ya da sıkıntılı olarak nitelendirilen hiperaktif çocuklar, büyüdükçe daha hareketli hale gelirler. Kesinlikle tedavi edilmesi gereken hiperaktivite, aksi takdirde daha büyük sorunlara yol açabilir. Hiperaktivite belirtileri nelerdir?

1- Aşırı hareketlilik

hiperaktif 800x450

Hiperaktif çocuklarda görülen en temel özellik aşırı hareketliliktir. Gün boyu asla durmak istemeyen çocuk, geceleri de uyumak istemez. Hareketidir ve kolay kolay yorulmaz.

2- Gün boyu yaramazlık yapma

çocuklara seçenek sunun

Hiperaktif çocukların yaptığı yaramazlıklar başlarda aileye sevimli gibi görünebilir. Fakat zaman geçtikçe yaramazlıkları ebeveynlerin canını sıkmaya başlar. Çünkü çocuk dur durak bilmez.

3- Eşyaları Saçma, Dağıtma

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir 2

Bu çocuklar; eşyaları dağıtır, kitapları devirir. Yaptığı yaramazlık karşısında ailesi kızsa bile asla yapmadan duramaz.

4- Dikkat Dağınıklığı

hiperaktivite 2 800x503

Dikkat dağınıklığı gösteren hiperaktif çocuk, ona bir şeyler öğretmeye çalıştığınızda sizi 2 dakikadan fazla dinlemez. Televizyona bile uzun süre sabredemez. Yaptığı şeylerden kısa sürede sıkılır.

5- Sabit Duramama

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir

Hiperaktif çocuk, asla yerinde duramaz. Kapılara tırmanır, koşar, dışarı çıkar… Kısacası ailesini zor duruma düşürmek için birçok hareket yapar.

6- Düşünmeden Hareket Etme

hiperaktivite 800x400

Düşünmeden hareket eden çocuk, yaptığı yaramazlıkların gittiği yeri de kestiremez. Daha doğrusu kestirmek de istemezler. Yaptığı tüm hareketler büyük bir yaramazlık sonucu meydana çıkar.

7- Saldırganlık

cocuklarda ofke kontrolu nasil onlenir 3

Çocuğunuzun yaptığı yaramazlıklar karşısında durmasını istediğinizde ya da kızdığınızda saldırgan bir tutum sergileyebilir. Hareketleri uyumsuzdur.

Hiperaktivite Tedavisi

Hiperaktif çocuklara ilk olarak teşhisi ailesi koyar. Ailesi çocuğunun aşırı hareketli olmasından şüphelenerek aklına “acaba hiperaktif mi?” sorusu gelir. Genellikle çevrenin de etkisi ile doktora gidilir ve klinik tanık konur.

Klinik açıdan tanı konması için çeşitli testler yapılır bunlar::

  • Nörolojik testler
  • Nöropsikolojik testler

Yapılan testler sonucunda hiperaktivitenin nedeni belirtilen tedaviye başlanır. Tedaviye başlanan hastaya ilk etapta ilaç verilir. Genellikle “metilfenidat” içeren ilaçların yan etkileri de vardır. Aile ilaçların prospektüsünü okuduğunda ilaçları kullanmak istemeyebilir. Fakat ilacın hastaya vereceği zarar hiperaktiviteninki kadar yoğun değildir.

İlaç tedavisinin yanı sıra hastaya psikolojik destek de verilir. Çocuğun iyileşmesinde davranışsal alışkanlıklar kazanması hedef alınır. Bazı durumlarda ise, hem ilaç hem de psikolojik tedavi beraber yapılır.

Hiperaktivite Türleri Nelerdir?

hiperaktif 2 800x450

1- Kombine Tip

Kombine tipli hiperaktivite, en sık rastlanan türdür. Dikkat dağınıklığı ve aşırı hareketlilik bir arada görülür.

2- Baskın Hiperaktivite Tipi

Bu tipte hiperaktivite sorununda dikkat problemi daha az görülüp. Hasta aşırı hareketlidir.

3- Dikkat Dağınıklığının Baskın Olduğu Tip

Bu sorunu yaşayan çocuklarda hareketlilik fazla yoktur. Aksine dikkate dayalı sorunlar görülür.

Kaynak
mantalup

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu