Sağlık

Hemipleji Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemipleji, hastanın kollarından veya bacaklarından birini hareket ettirme yeteneğinin azaldığı nörolojik bir hastalıktır. Ayrıca denge kaybına ve düşme riskinin artmasına neden olabilir. Hemiplejili kişiler için semptomlar genellikle inme veya kafa travması ile başlar.

Hemipleji ile İlgili Gerçekler Nelerdir?

-Birçok farklı hemipleji türü vardır.

Hemipleji genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hemianopsi, hemiplejisi olanlarda yaygın bir semptomdur. Altıncı kraniyal sinirlerinin hasar görmesinden kaynaklanır. Bu, bir kişinin görüşünü önceki netliğinin yarısına düşürür ve görüş alanlarındaki derinliği görmelerini engeller.

-İki ana hemipleji türü vardır: frontal ve callosal. Kallozal hemipleji, vücudun motor korteksi, kollarını kontrol etmelerini engelleyecek şekilde hasar gördüğünde ortaya çıkar.

Hemipleji
Hemipleji

-Hemiplejinin tedavisi zordur çünkü oluşması ve iyileşmesi zaman alır. Bilim adamları hastalığı tedavi edemezler, ancak kötüleşmesini önleyebilirler. Hemipleji, hastanın kollarından veya bacaklarından birinin beyin, omurilik yaralanması veya felçten kaynaklanan hasardan etkilendiği bir hastalıktır. Hemipleji nadiren ölüme yol açar, ancak bu durumda ölüm genellikle etkilenmeden sonraki 20 gün içinde gerçekleşir.

Hemipleji Belirtileri Nelerdir?

-Hemiplejinin birçok farklı semptomu ve tipi vardır. Hemiplejinin en yaygın belirtisi etkilenen kol ve bacakta güçsüzlüktür. Diğer semptomlar şunları içerir: kaslarda zayıflık, geveleyerek konuşma, zayıf yutma yeteneği ve görme sorunları.

-Hastalar sağlıklı bir dengeyi sağlamakta zorlanabilirler ve düşme riski yüksektir. Hemiplejili bir kişi tek başına yürümeye çalıştığında düşme riski de artar.

-Hemipleji çocukları yetişkinlerden farklı etkiler. Hemipleji kurbanı olan çocuklar, hasar zamanla daha ciddi hale gelmediği sürece, genellikle hareket veya görmede çok az fark yaşarlar veya hiç fark etmezler.

Hemipleji Nedenleri Nelerdir?

-Hemipleji, beyindeki, omurilikteki veya her ikisindeki küçük kan damarlarının hasar görmesinden kaynaklanır. Hemipleji kollarınızın ve/veya bacaklarınızın birini veya her ikisini etkiler. -İki ana hemipleji türü vardır: frontal ve callosal. Kallozal hemipleji, vücudun motor korteksi, kollarını kontrol etmelerini engelleyecek şekilde hasar gördüğünde ortaya çıkar. -Hemiplejiye şunlar neden olabilir: inme, kaza, kafa travması veya beyin ameliyatı, beyin tümörü, omurgada tümör ve omurilikte hasar.

Hemiplejinin Tedavisi ve Önlenmesi

-Hemiplejinin tedavisi yoktur. Doktorlar, düşme riskini azaltacak ve yaşam kalitelerini artıracak olan durumun semptomlarını azaltabilir. Bir hastada inme veya kafa travmasının neden olduğu bir yaralanma nedeniyle görme kaybı varsa, doktorlar bir iyileşme tesisinde geçirdikleri süreyi en aza indirmelerine yardımcı olabilir. Hemipleji hastalarının tedavisi genellikle “yatarak tedavi” adı verilen özel olarak tasarlanmış bir odada gerçekleştirilir.

-Bilim adamları, hemipleji için, hastaların büyük ölçüde ilaçlara güvenmek zorunda kalmadan semptomlarını yönetmelerine yardımcı olacak tedaviler yaratmaya çalışıyorlar. Şu anda hemiplejili kişileri tedavi etmek için onaylanmış herhangi bir ilaç bulunmamaktadır.

1

-Hemipleji hastaları, özellikle artan zayıflık ve denge kaybından şikayetçiyse, yüksek kemik kırılma riski altındadır. Ayrıca sınırlı hareketlilikleri nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları için risk altındadırlar. Hemiplejik hastaların düşmeleri veya kazaları önlemek için özen göstermeleri önemlidir.

Hemipleji Nasıl Tespit Edilir?

-Hemipleji genellikle beyninizi ve omuriliğinizi incelemek için bir MRI taraması kullanan bir doktor tarafından tespit edilir. Doktor ayrıca kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki gücü kontrol etmek için ellerini kullanacaktır.

-Fiziksel bir muayene, tespit etmek için daha gelişmiş testler yapılmadan önce doktorun hemipleji varlığını teşhis etmesine yardımcı olabilir.

-BT taraması, doktorun hemipleji varlığını tespit etmesine yardımcı olabilir. Beyin ve omurilik yaralanmalarını incelemek için kullanılan yaygın bir BT taramasıdır. Beyin ve omurilikte anormal aktivite göstereceğinden, tarama yapılmadan önce hasta sıkı bir diyet izlemelidir.

-Doktorlar, hemiplejili hastaların kollarında ve bacaklarında his olup olmadığını kontrol etmek için doğrudan basınç kullanırlar. Ayrıca kollarda, ellerde ve bacaklarda bulunan güç miktarını incelemek için parmaklarını kullanırlar.

hepimoloji n

Tanısal test yöntemlerinin çoğu, felç meydana geldikten sonra veya bir kaza veya beyin hasarı veya felçle sonuçlanan başka bir travmatik olay nedeniyle birine hemipleji teşhisi konduğunda kullanılır.

-Bir doktorun yapabileceği diğer testler şunları içerir: kafa röntgenleri, CT taramaları ve MRI’lar.

-Ayrıca hemipleji hastalarının sağlıklı bir güç ve denge düzeyine kavuşmalarına yardımcı olabilecek birçok farklı fizik tedavi tedavisi vardır. Bu tedaviler düşme veya diğer kaza riskini azaltacak ve bağımsızlıklarını artıracaktır. Hemipleji hastalarının tedavi edildiği yaygın yollardan bazıları şunlardır: kuvvet antrenmanı, hidroterapi, elektrik stimülasyonu ve kollara ve bacaklara vibrasyon terapisi.

-Bir kişi hemiplejiden muzdarip olduğunda, sinir hasarına neden olabileceğinden, bir şeylere çarpmamaya dikkat etmek önemlidir.

Hemipleji ile ilgili videolar;

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu