Hashtag Hakkında Bilinmeyen 9 Gerçek
“Hashtag” kelimesi Oxford Sözlüğü’ne Haziran 2014‘e kadar eklenmemişti! Hashtag, tüm sosyal medya platformlarında olmasa da çoğunda bir internet etiketleme fenomeni haline geldi. Fakat bu sembol nereden geldi ve nasıl günlük bir terime dönüştü? Bu küçük sembol büyük şeyler yarattı ve dünyayı birçok yönden birbirine bağladı. İşte;
Hashtag Hakkında Bilinmeyen 9 Gerçek
Hashtag ilk olarak 23 Ağustos 2007 tarihinde çevrimiçi olarak kullanıldı
Chris Messina ilk önce hashtag’i Twitter‘daki konuşmaları takip etmek için kullanmayı önerdi. Twitter‘a kötü bir zamanda meşgul oldukları için konsept ile yaklaştı ve ne yazık ki fikir unutuldu. Böylece Messina, bir trend başlatıp başlatamayacağını görmek için onları kullanmaya başladı.
Sonunda Twitter bunu yakaladı ve hashtag’in bugünkü haline geldiği yer burası. Messina’nın ilk hashtag’i #barcamp idi.
Hashtag, sayı veya pound (lb) anlamında kullanılır
“Hashtag“, ABD’de “pound” işareti ile ilişkilendirilirdi. Pound ağırlığının Latincesi “libra pondo” idi ve 14. yüzyılda terim lb olarak kısaltıldı. 1800‘lerin sonlarında, Blickensderfer model 5 daktilo, kılavuzunda lb düğmesi olmadığı için pound ağırlık için “#” sembolünün kullanılabileceğini açıkladı.
Kılavuz, bir kelimenin önüne “#” konulursa bunun bir sayıya atıfta bulunduğunu yazıyordu. Ancak bir kelimeden sonra “#” konulursa, pound ağırlığına atıfta bulunur. Bu, ağırlığı ve sayıları temsil etmek için kullanılan “#” nin başlangıcıydı.
Bir hashtag’i patentleyemezsiniz
Bazı insanlar Messina‘nın milyoner olabileceği için hashtag‘in patentini neden almadığını merak ediyor. Cevap, yapamayacağıdır. Bunu yapmakla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, bu mümkün değildir. Yalnızca bir tasarımın, buluşun, sürecin veya makinenin patentini alabilirsiniz.
Hashtag konsepti veya hashtag’lerin kendileri herhangi bir uygun kategoriye girmez. Bir hashtag’e sahip olmanın tek yolu onu markalaştırmaktır.
2010 yılında “hashflag” adı verilen bir özellik tanıtıldı
Twitter, Güney Afrika’daki 2010 Dünya Kupası ile birlikte “hashflags” kullandı. Bu, Dünya Kupası sırasında geçici bir özellikti. Maçlar bitince durdu.
Ancak başarısı nedeni ile Twitter, 2014‘te Brezilya‘daki Dünya Kupası için hashflag’ları yeniden kullanıma sundu. Sistem, kullanıcıların 32 rakip ülkenin üç harfli ülke kodunu tweetlemesine izin vererek çalıştı. Bu, hashtag’e yazıldığında, belirli ülke bayrağı ile değiştirilecektir.
Hashtag’ler o kadar popüler ki yemeğimizde görünüyorlar
2014 yılında Bird’s Eye yemeği, “mashtag” adı verilen derin yağda kızartılmış yeni bir lokum yarattı. Bu, sosyal medya kuşağını çekeceğini düşündükleri ünlü gülen yüzlerinin güncellenmiş bir varyasyonuydu. Çıtır patates şekilleri, hashtag’i ve sosyal medya ile ilişkili çeşitli diğer sembolleri içeriyordu.
Hashtag Oxford sözlüğündedir
Haziran 2014‘te Oxford sözlüğüne “hashtag” kelimesi eklendi. Oxford Sözlüğünde aşağıdaki açıklama ile etiketlenmiştir:
“Aynı konulu tüm mesajları arayabilmeniz için sosyal medya web sitelerinde ve uygulamalarında kullanılan, önünde # simgesi olan bir kelime veya kelime öbeği.”
#Thedress, 2015 yılında internette viral bir fenomen haline geldi
26 Şubat 2015‘te Caitlin McNeill, arkadaşının düğününde çıkan bir tartışmanın ardından Tumblr‘ında elbisenin bir fotoğrafını paylaştı ve elbisenin mavi-siyah mı yoksa beyaz-altın rengi mi olduğunu sordu.
Gönderi bir gecede sansasyon yarattı ve gönderi saniyede yaklaşık 14.000 kez görüntüleniyordu. Dünya çapındaki tartışma, insanların görselin yanında hashtag’ler kullanmaya başladığı Twitter gibi diğer sosyal medya platformlarında görünmeye başladı.
#mavivesiyah ve #beyazvealtın #Thedress’i nasıl gördüğünü söylemenin yolu oldu.
#TwitterBestFandom 24 saat içinde 60.055.339 kez tweetlendi
17 Mart 2019‘da #TwitterBestFandom, Twitter‘da 24 saat içinde en çok kullanılan hashtag için dünya rekoru kırdı. 16-17 Mart tarihleri arasında 24 saat boyunca #TwitterBestFandom, halkın 14. Yıllık Soompi Ödülleri‘nde oy kullanmasına izin vermek için kullanıldı.
Soompi Ödülleri, Kore televizyonunun, müziğinin ve eğlencesinin en iyilerini kutluyor. Hayranlar, en sevdikleri hareketin yanında hashtag’i kullanarak oy vermeye davet edildi.
2021’in Instagram’da en çok kullanılan hashtag’i #aşk oldu
2021 yılı dünyanın normale dönmeye başladığı bir yıl oldu. Dünya olayları ile ilgili popüler hashtag’ler bulunurken, yılın en çok kullanılan hashtag’i #aşk oldu. #Aşk, önemsediğimiz arkadaşlara, aileye, iş arkadaşlarına, sektörlere ve işletmelere sevgi göstermek için kullanılmıştır.
Belki de dünyada ne olup bittiği önemli değil, ihtiyacımız olan tek şeyin #aşk olduğunu gösteriyor.
Hashtag veya “#” simgesi yıllar içinde değişti ve her zaman aynı amacı taşımadı. Hashtag hayata pound işareti olarak başladı ve telefon numara tuşlarında kullanıldı, ancak yine de sosyal medya aracılığı ile günlük hayatımızda yer alıyor.
Hashtag’ler, internette iletişim kurma ve bilgi bulma şeklimizi devraldı ve günlük hayatımızda yer aldı. Çevrimiçi ve gerçek hayatta aşırı kullanımı nedeni ile hashtag, Oxford Sözlüğü‘ne eklendi ve tanınan bir kelime haline geldi. Bu kullanışlı iletişim yöntemi, sosyal medyada gezinmemize ve farkındalık yaratmamıza yardımcı oldu.